Lokker med gammel reklame

Meglerne setter nye datoer på boliger som har ligget ute på nettet helt siden i fjor. På den måten får kjøperne ingen sjanse til å finne ut om markedet er tregt eller hett.

DinSide Økonomi har tidligere skrevet at meglerne reklamerer med fjorårets salg i utstillingsvinduene sine. De trekker frem de beste salgene fra fjoråret. Klikk her for å lese mer om meglernes gamle utstillingsvindu.

Skal du orientere deg i boligmarkedet via Internett, må du også regne med noe forvirring. Du kan nemlig ikke stole på at datoene i salgsreklamene er korrekte.

Eneboliger som ikke selges

Sist uke ble DinSide kontaktet av en boligkjøper som har fulgt boligmarkedet i områdene rundt Oslo i nesten ett år. Han har fulgt med på FINN og Tinde, og nå har han kjøpt bolig utenfor hovedstaden.

Vår leser mente at markedet rundt hovedstaden var betraktelig roligere enn meglerne påstår. Han viste til en rekke eneboliger som hadde vært annonsert på nettet i over et halvt år, uten å bli solgt.

Fornyer gammel dato

For kjøpere som ikke har fulgt markedet i lang tid, kan det virke som om disse boligene nylig er lagt ut for salg. Når boligen har ligget ute for salg noen måneder, er det ifølge vår leser vanlig praksis hos FINN eiendom å legge boligannonsene ut på nytt, med helt fersk dato. I samme slengen justeres gjerne prisantydningen noe ned, ettersom meglerne har innsett at den første prissettingen var urealistisk. Denne praksisen gjør det umulig for de boligsøkende å finne ut om hvor hett eller rolig markedet er i deres område

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjorårets modeller


DinSide har selv sjekket tre boliger som vår leser mente hadde ligget ute for salg på FINN eiendom helt siden i fjor. I alle tre tilfellene var salgsobjektene datert på nytt, med dato fra de siste to månedene i år.

Disse boligene har fått ny dato:

 • En enebolig på Nærnestangen på Røyken i Buskerud har vært annonsert for salg helt siden i fjor sommer. Likevel er datoen i annonsen 22.03.2001. Megleren i Gjensidige NOR innrømmer at de har lagt ut annonsen på nytt. Samtidig ble prisen justert ned fra 3,0 millioner kroner til 2,950 millioner kroner.
 • En enebolig i Røyskattlia på Slemmestad har ligget ute for salg siden før jul. Megleren i MeglerHuset Asker sier prisantydningen er justert fra 2,450 millioner kroner til 2,190 millioner. Den gamle datoen er byttet ut med 8.mars i år.
 • Også en enebolig i Sorenskrivervegen på Rælingen har fått ny dato hos FINN eiendom. Boligen ble ifølge Exact eiendom lagt ut for salg en stund før jul. Nå har selger flyttet ut, og annonsen har fått ny dato: 01.02.2001.
 • Uinteressant historikk

  Direktør i FINN Eiendom, Christian Berg, sier det er de enkelte meglerne som vet hvor lenge en bolig har ligget ute på nettet. Han bekrefter at datoene i reklamene kan bli oppdatert hvis prospektene har ligget på nettet lenge.

  Da vi søkte på eneboliger i Akershus, fant vi kun tre av 378 stykker med en dato fra i fjor.

  - Det er ikke lagt til rette for at bruker skal se de tidligere annonseringene. Den typen historikk er neppe interessant for brukerne. Vi skal bare vise frem hva som er aktuelt til enhver tid, sier Berg.

  Ingen dato

  Hos Notar og Tinde har de løst ”problemet” med å ikke datere reklamen i det hele tatt.

  - Jeg ser ingen hensikt med å sette dato på boligene som skal selges. Noen ganger blir boliger lagt ut på nettet for å sjekke interessen, selv om salget ikke skal gjennomføres før om en stund. Da gir det feil inntrykk om vi setter på dato, sier Frithjof Foss, administrerende direktør i Tinde Norge.

  Leter du etter bolig på nettet? Vi vet hvor du skal lete. Klikk her for å finne ny bolig på nettet.