Overkokeredderen fra Lekué. Både denne og Kochsblume finnes i flere friske farger.  Foto: Per Ervland
Overkokeredderen fra Lekué. Både denne og Kochsblume finnes i flere friske farger. Foto: Per ErvlandVis mer

Lokkene som hindrer at maten koker over

Lei av å måtte passe på pasta- og potetgryten?

Det er ikke verdens største krise, men det er irriterende: Pastaen skal kokes i rikelig, fosskokende vann. Skal du koke pasta til familien uten å dra frem fårikålgryten, er det ikke til å unngå at det fra tid til annen koker over. For hvem har tid til å stå å se på at pastaen koker?

Les også: Philips HomeCooker rører og passer på maten for deg

Vi har prøvd to smarte produkter som skal forhindre at det koker over. Og konklusjonen er klar: Det virker.

Bollelokk

Prinsippet er det samme for de to: Det er konkave silikonlokk med hull i, som du plasserer på toppen av den kokende gryten. Når vannet koker til litt over grytekantnivå, vil det trekke opp gjennom hullene og ligge i bunnen av lokket - i stedet for å flomme over kanten. Enkelt og greit.

Det ene; Kochblume, er i ganske fast silikon, og med en ekstra liten "blomst" i midten som dekker over hullene. Blomstens kronblader vil dekke hullene når det ikke fosskoker, slik at du får tett lokk-effekt, mens damp, og eventuelt vann vil slippe ut ved behov.

Det andre, fra Lekué, er hakket enklere: Et lokk i myk silikon med fire hull i. Her vil du altså ikke få dobbeleffekten der lokket blir tett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I videoen under kan du se hvordan lokkene oppfører seg på en full gryte med poteter og fosskokende vann:

Les om produktene som forhindrer at middagen ender i vasken.

Ja, det virker

Som du kan se i videoen over, virker begge produktene slik de skal. Vi har brukt begge ved flere anledninger, til både vanlig spaghetti, fersk pasta, poteter et cetera; og med en gang du får teken med å sette lokket rett ned, gjør begge to akkurat det de skal: Sørger for at du slipper at maten koker over.

Det er viktig at du plasserer lokket rett på, altså at du holder på begge sider av lokket og senker det ned over gryten til det ligger jevnt, ellers kan du oppleve at det spruter litt, før lokket får "satt seg" langs kanten. Akkurat det ser du et godt eksempel på i videoen over...

Det er imidlertid én ting de ikke virker på: Melk har en tendens til å koke så eksplosivt over, at lokkene kommer til kort.

Litt irriterende, fordi melkesøl er det verste å vaske bort, men da får en heller tåle å passe på melken til kaffen. (Om man da ikke velger en av de automatiske melkevarmer eller -skummerne.)

Pris: 269 for Kochblume fra Hamonoya-Norge. Lekué-lokket forhandles foreløpig ikke i Norge.