<B>NORMALTILSTAND:</B> Slik ser Loewe "Pivot" ut mens du ser på TV. Den kan også snus på høykant, slik at den blir en gigantisk informasjonsskjerm. Foto: Per Ervland
NORMALTILSTAND: Slik ser Loewe "Pivot" ut mens du ser på TV. Den kan også snus på høykant, slik at den blir en gigantisk informasjonsskjerm. Foto: Per ErvlandVis mer

Loewe går fra konseptene

IFA 2011: Endelig blir de utrolige TV-konseptene virkelighet - ihvertfall ett av dem.

Etter at den tyske TV-produsenten Loewe for noen år siden forsvant ut av HiFi Klubbens sortiment, har de kanskje forsvunnet bort fra endel personers TV-radar. Merket selges nå i større grad av spesialistforretninger her til lands, men i hjemlandet er Loewe betydelig mer synlig.

De lager fortsatt noen av de peneste TVene på markedet, og de har fortsatt en av de mest elegante utstillingsområdene på IFA-messa i Berlin.

Det skyldes ikke minst de såkalte design-studiene, som hvert år skal gi en pekepinn på hvor Loewe tror TV-markedet beveger seg de neste to, tre eller kanskje til og med ti årene.

Endelig blir de noe av

Vi begynner med den mest oppsiktsvekkende studien av de tre som ble vist fram. Det er ikke bare fordi designet i seg selv er enestående, det er like mye fordi "Pivot", som produktet heter, vil bli satt i vanlig produksjon allerede til neste år. Det er alt annet enn hverdagskost.

SÅNN, JA: På høykant blir "Pivot" en monsterskjerm i høyden istedenfor i bredden. Er det nyttig? Tja. Er det tøft? Ja, veldig. Foto: Per Ervland
SÅNN, JA: På høykant blir "Pivot" en monsterskjerm i høyden istedenfor i bredden. Er det nyttig? Tja. Er det tøft? Ja, veldig. Foto: Per Ervland Vis mer


Flere av designstudiene er gjerne så oppsiktsvekkende at sjansen for at Ola Nordmann eller Tore Tysker kan få kloa i et eksemplar er enestående liten, men "Pivot" er altså et unntak. Det er, som bildet øverst i saken viser, en såkalt cinemascope-TV. Den har et bildeformat med størrelsesforholdet 21:9, som, i motsetning til veldig vanlige 16:9, gir et betydelig videre og "smalere" bilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har tidligere testet Philips' 21:9-modeller (les for eksempel test av siste versjon her), så formatet i seg selv er ikke noe nytt. Det som derimot er nytt er at det ved hjelp av fjernkontrollen og en motor i TV-foten kan vendes fra landskapsmodus til portettmodus.

Og hvorfor skulle jeg ville se Nina Owing på skakke, spør du kanskje. Vel, det skal du ikke. Hensikten med å snu skjermen er at den for eksempel blir en gigantisk informasjonskanal, der alt fra Facebook og Twitter-strømmer til kalenderavtaler og andre nyttige ting listes ut eller strømmer over skjermen når du ikke bruker den som TV.

Speil-blokk

En av de mest irriterende tingene med nyere TVer er den såkalte kontrastplata, den som sørger for at onkel Rolf og tante Turid plutselig ser ut som de er miserable statister i Hotell Cæsær på grunn av alt gjenskinnet i skjermen, mens de egentlig bare sitter og halvsover i sofaen.

LILLE SPEIL PÅ VEGGEN: Loewes "Mirror"-konsept er åpenbart ikke TVen som gir minst gjenskinn, men det har den heller ikke ambisjoner om å være. Her  skal det speiles. Foto: Per Ervland
LILLE SPEIL PÅ VEGGEN: Loewes "Mirror"-konsept er åpenbart ikke TVen som gir minst gjenskinn, men det har den heller ikke ambisjoner om å være. Her skal det speiles. Foto: Per Ervland Vis mer

Loewe har med "Mirror"-konseptet like godt tatt den helt ut, og laget en TV som er like mye speil som noe du kan bruke til å se film eller Dr. Phil.

En såkalt "Lifeline" lister ut alt fra avtaler, beskjeder fra andre familiemedlemmer og forhåndsprogrammerte TV-opptak, mens et mer omfattende infosenter gir full oversikt over kveldens TV-tilbud.

Loewe Norges representant på standen, Ole Jacob Gran, kunne fortelle at denne studien har et tidsperspektiv på hele fem til 10 år, og forblir altså i høyeste grad et konsept.

Får deg til å se dobbelt

TO ER DOBBELT SÅ MYE SOM ÉN: Dette Loewe-konseptet handler om merverdi, først og fremst i form av enda mer skjerminformasjon. Foto: Per Ervland
TO ER DOBBELT SÅ MYE SOM ÉN: Dette Loewe-konseptet handler om merverdi, først og fremst i form av enda mer skjerminformasjon. Foto: Per Ervland Vis mer

"Module" er den minst spektakulære prototypen, og kanskje derfor også den som oppleves som umiddelbart mest matnyttig. Det er naturligvis en åpen diskusjon om en behøver mer distraksjon mens en ser på TV (rekk opp hånda hvis du allerede sitter med en
smartmobil eller et nettbrett i fanget mens du ser på Dagsrevyen), men Loewe ser for seg at det på en liten del av TV-flaten bør strømme mer eller mindre relevant innhold til venstre for TV-programmet.

De tenker seg først og fremst at sosiale tjenester som Facebook og Twitter, og kanskje til og med, når framtida endelig er her, Google+, strømmer nedover miniskjermen, men også spillfolket vil kunne dra nytte av konseptet en gang i, tja, 2020?

Ekstraskjermen kan være praktisk til å vise alt fra kart til sidespeil til dialog, men Ole Jacob Gran forteller at gamerne tydeligvis er grådige og vil ha mer.

- Noen har til og med foreslått at en også setter en ekstraskjerm på høyre side, slik at TVen får to sidespeil til bruk bilspill, og ikke bare ett, sier Gran.