Lékué bread maker

Nybegynner? Dette er en enkel måte å lage brød på.

<B>NAM!</B> Det enkle, eltefrie brødet av tre kornsorter smakte veldig godt.  Foto: THOMAS STRZELECKI
NAM! Det enkle, eltefrie brødet av tre kornsorter smakte veldig godt. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at vi har lært oss å lage skikkelig hjemmelaget pizza og burger fra bunnen av, har vi svært nysgjerrige på dette med hjemmelagd brød.

Det har vi alltid trodd er vanskelig. En haug med kornsorter, en masse frø og kjerner du kan ha på toppen, elting, heving, elting og enda mer heving. Og hvilken type gjær skal man velge?

Vel, det var ikke så vanskelig, viste det seg.

Siden dette var første gang vi lagde brød hjemme, tenkte vi det kunne være greit å bruke et produkt der du gjør alt i én bolle, i dette tilfellet silikonbollen Lékués bread maker til 399 kroner.

Lite gris

I den kan du veie, røre, elte og steke, uten andre tilhørende redskaper enn en sleiv. Dermed blir det ikke så mye griseri for hobbykokker som oss.

Silikonbollen, som enkelt lukkes når den skal i ovnen, har den egenskapen at den er delvis lukket; dermed sirkulerer det damp igjennom som er med på å gi brødet fuktighet, samtidig som luftsirkulasjonen gir brødet en fin, gyllen skorpe.

Det er i alle fall det det står i bruksanvisningen. Hvordan fungerte så dette i praksis?

Posen skal gjøre brødet ferskt i mikrobølgeovnen

IKKE SÅ MYE GRIS: Vel, litt ble det jo. Målebegeret trenger du jo ikke, du kan eventuelt bare sette bollen på en vekt.  Foto: THOMAS STRZELECKI
IKKE SÅ MYE GRIS: Vel, litt ble det jo. Målebegeret trenger du jo ikke, du kan eventuelt bare sette bollen på en vekt. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


Enkelt eltefritt brød

Heftet som følger med bør du ta vare på da den inneholder en rekke oppskrifter, alt fra det avskrekkende kompliserte 6-kornsbrødet til det vi naturligvis valgte: Enkelt eltefritt brød.

Det fine med hjemmelagd brød (lærte vi) er at man kan blande alle slags kornsorter, og vi gikk for en miks av 200 gram siktet hvetemel, 100 gram sammalt rug grov og 100 gram sammalt hvete grov. Vi blandet dette sammen på noen sekunder.

ALT DU TRENGER Svigermor anbefalte å varme opp blandingen med vann, olivenolje, gjær og salt til kroppstemperatur og så blande det inn. Det står ikke i oppskriften.  Foto: THOMAS STRZELECKI
ALT DU TRENGER Svigermor anbefalte å varme opp blandingen med vann, olivenolje, gjær og salt til kroppstemperatur og så blande det inn. Det står ikke i oppskriften. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


Varm og bland

En pågående svigermor som kan dette med hjemmelagd brød, tipset oss om at vi burde varme opp vannet, 3,6 desiliter, sammen med en desiliter olivenolje, fire gram salt og fem gram tørrgjær - som altså var oppskriften. Følgelig brukte vi litt flere kjøkkenredskaper enn vi strengt tatt trengte (kjele og målebeger), men vi fant det lettere sånn.

Når denne blandingen så nærmet seg kroppstemperatur, blandet vi det så gradvis inn i melet og rørte det skikkelig inn. Dette var jo lett, jo!

Den store brødduellen

KLISSETE, MEN IKKE FLYTENDE: Vi har lest oss til at det skal være den riktige konsistensen før du hever deigen.  Foto: THOMAS STRZELECKI
KLISSETE, MEN IKKE FLYTENDE: Vi har lest oss til at det skal være den riktige konsistensen før du hever deigen. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


Tørr eller fersk?

Vi lukket Lékués bread maker-bollen og pakket den inn i en plastpose for heving. Akkurat hvor lenge den skal heve, er vel et spørsmål om du har brukt tørrgjær eller ferskgjær og hvor mye gjær du har brukt. I tillegg til hvor varmt det der deigen står til heving.

Vi brukte tørrgjær og lot brødet heve i rundt to timer for vi satte det til steking.

I oppskriften stod det at vi skulle snu brødet etter førti minutter og la det steke med bunnen opp i ti minutter til. Her gjorde vi en feil: Vi trodde brødet skulle snus og legges tilbake i bollen, og knotet veldig med å få det til.

Dermed fiklet vi så mye med brødet at det ble sprekker på toppen.

ÅPNING I BEGGE ENDER: Dermed sirkulerer damp igjennom og gjør at brødet beholder fuktighet, hevder produsenten. Saftig ble det i alle fall.  Foto: THOMAS STRZELECKI
ÅPNING I BEGGE ENDER: Dermed sirkulerer damp igjennom og gjør at brødet beholder fuktighet, hevder produsenten. Saftig ble det i alle fall. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


Ikke helt perfekt

Når så brødet hadde stekt i ti minutter til «på magen», tok vi det ut og lot det hvile.

Vi hadde bakt vår første brød!

Dessverre var ikke resultatet helt perfekt: Ja da, det smakte godt, men vi hadde herjet så mye med det da vi snudde det, at brødet delte seg i to da vi skulle skjære det opp.

Et sikkert velkjent irritasjonsmoment for mange brødelskere.

Tørt brød er snart historie

VÅRT FØRSTE BRØD: Ikke helt perfekt, som du ser, og den delte seg når vi skar den opp. Det skyldtes at vi hadde gjort en feil.  Foto: THOMAS STRZELECKI
VÅRT FØRSTE BRØD: Ikke helt perfekt, som du ser, og den delte seg når vi skar den opp. Det skyldtes at vi hadde gjort en feil. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


Runde to

Denne gangen gikk vi for samme oppskrift, men blandet cirka 1/4 pakke ferskgjær inn i blandingen med vann, olivenolje og salt. Vi kortet ned hevingen til rundt en og en halv time, men utvidet steketiden litt: cirka 45 minutter i silikonbollen i ovnen og rundt et kvarter på magen - denne gangen uten silikonbollen i ovnen.

Resultatet ble mye bedre. Brødet så bedre ut, selv om det lignet litt på en båt i fasongen, og hadde en fin skorpe og var saftig inni. Og når vi skar brødet løste det seg ikke opp og ga det vi mener var perfekte brødskiver.

VÅRT ANDRE BRØD Ble mye bedre, selv om fasongen ligner ganske mye på en båt.
VÅRT ANDRE BRØD Ble mye bedre, selv om fasongen ligner ganske mye på en båt. Vis mer


Konklusjon

Lékués bread maker er enkel i bruk, gir minimalt med søl og dessuten svært gode brød. Det litt dumme er jo at du helst bør ha to, tre stykker av denne, så du kan lage flere brød av gangen. Dermed blir utgiften plutselig 1200 kroner for tre stykker.

Vil du ha et billigere alternativ, der du riktignok må involvere flere redskaper, kan du gå for silikonbrødformene fra Clas Ohlson til 89 kroner per stykk.

NAM! Det enkle, eltefrie brødet av tre kornsorter smakte veldig godt.  Foto: THOMAS STRZELECKI
NAM! Det enkle, eltefrie brødet av tre kornsorter smakte veldig godt. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


Takk til Rafens for lån av produkt.