Etter en rekke klager på en sms-spam i mars i fjor, svarte Living sinte kunder med denne meldingen.  Foto: Per Ervland
Etter en rekke klager på en sms-spam i mars i fjor, svarte Living sinte kunder med denne meldingen. Foto: Per ErvlandVis mer

Living må betale 150.000 etter sms-spam

Sinte forbrukere og Forbrukerombudet fikk gjennomslag i Markedsrådet.

I mars i år sendte Living ut en ulovlig sms-reklame til et stort antall tidligere kunder. Etter massive protester gjorde de det igjen uken etter. Nå har Markedsrådet vedtatt at selskapet må betale et overtredelsesgebyr på 150.000 kroner.

– Avgjørelsen fra Markedsrådet er et klart signal om at grove brudd på spam-forbudet i markedsføringsloven får konsekvenser, sier forbrukerombud Gry Nergård.

– Det er fem år siden jeg handlet der! Nå vil illsinte DinSide-lesere boikotte Living

Må samtykke til å motta meldinger

Gry Nergård har jobbet med å sikre forbrukerne mot uønsket reklame på mobilen. Foto: FORBRUKEROMBUDET
Gry Nergård har jobbet med å sikre forbrukerne mot uønsket reklame på mobilen. Foto: FORBRUKEROMBUDET Vis mer


Forbrukerombudet mottok i vinter 46 klager fra forbrukere som hadde mottatt sms-ene fra Living. Vi i DinSide fikk en håndfull henvendelser fra våre lesere som reagerte sterkt på meldingene.

Felles for de fleste som har tok kontakt med oss var at de ikke hadde handlet hos Living på flere år, og ikke så på seg selv som "eksisterende kunder". I tillegg reagerte de på at de selv aktivt måtte melde seg av en liste, uten å ha meldt seg på. Første gang på tekstmelding, mens andre gang kjeden sendte ut sms-en kunne man også gjøre det helt gratis, på nett.

– Håper dere får nok henvendelser på denne saken til at dere lager en sak på dette, både som smekk på pungen til Living og til avskrekkelse ovenfor andre firma med lignende planer, skrev en av leserne våre i en e-post til oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Living beklaget. Og gjentok fadesen en knapp uke senere. Forbrukerombudet klaget inn selskapet for Markedsrådet, og nå må møbelkjeden betale. 150.000 kroner, nesten en krone for hver av de 152.000 mottakerne av de uønskete sms-ene.

Sms-ene som virkelig svir: Falsk "Ikea-konkurranse" kan koste deg mer enn 14.000 i året.

Skal straffe seg å spamme forbrukere


Markedsrådet har lagt vekt på allmenpreventive hensyn, og legger dette til grunn for sitt vedtak, i tillegg til at selskapet klart har handlet i strid med Markedsføringslovens §15. Vedtaket var enstemmigg.

- Det er viktig å sikre forbrukernes rett til selv å velge om man vil ha reklame på mobilen, og fra hvem. Næringsdrivende må være sikre på at de har sitt på det tørre før de sender ut e-post eller sms-reklame, sier forbrukerombud Gry Nergård.