Takhøyde hjelper når man skal lage en fullt beboelig leilighet på 29 kvadratmeter. Foto: 3XA
Takhøyde hjelper når man skal lage en fullt beboelig leilighet på 29 kvadratmeter. Foto: 3XA Vis mer

Liten plass krever stor fantasi

Er det egentlig mulig å få til så mye på 29 kvadratmeter? Ja, tydeligvis.

Publisert
Sist oppdatert

De store byene i Europa og resten av verden har vært under plass-press i en årrekke, og det er ikke lenger bare i Tokyo at det må bygges knøttsmå leiligheter for deler av befolkningen. Også i Oslo og andre norske byer er det et marked for mini-boplass, og da er det greit å vite at det finnes folk der ute som tenker kreativt også på veldig små flater.

Les også: Her har de fått inn "24 rom" på 32 kvadrat!

Takhøyde hjelper

Denne leiligheten, som sto ferdig i fjor sommer, ligger i Wroclaw i Polen, og måler bare 29 kvadratmeter. I utgangspunktet er det så vidt du får plass til en halv seng, et halvt kjøkken og en fjerdedel av et bad med så få kvadrat tilgjengelig, men arkitektene hos 3XA har vridd hodet og fått overraskende mye ut av leiligheten.

De får riktignok en del hjelp fra det høye taket på 3,7 meter. Det er er likevel ikke høyt nok til at en kan lage et plan nummer to, men det er høyt nok til at hemsen kan flyttes godt over grunnplanet, og dessuten få en viss størrelse. Hemsen ligger over inngangspartiet/gangen og badet, og måler 6,45 kvadratmeter. Det høres, gitt betingelsene, ikke så ille ut.

Se Dom Keretka: Etgar viser hvordan man kan bo i verdens smaleste hus

Flere funksjoner i en

Trappa opp til hemsen er omgjort til et smart hyllesystem for blant annet bøker, et lite musikkanlegg og andre småting. Se flere utrolige trapper for inspirasjon.

Også på kjøkkenet, som mer eller mindre glir i ett med stua, er høyden utnyttet maksimalt. Det er nok ikke så smart å lagre ting en trenger daglig i de øverste skapene, som befinner seg rundt tre og en halv meter over gulvet. Selv om det nesten ikke er plass i bredden, vil en uansett få rikelig med lagringsplass.

Liten plass krever smarte møbler med flere funksjoner

Ikke for TV-slaver

TV-en er ikke prioritert av arkitektene, det er ihvertfall ut fra bildene veldig vanskelig å få øye på hvor de har tenkt at den skal plasseres. Et arbeidsbord har de derimot fått plass til, skjøvet helt inntil sofaen.

Du kan se flere bilder av leiligheten her:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer