Liten grunn til å frykte argentinamauren

Har du latt deg skremme av den beryktede argentinamauren? Den er sannsynligvis ingenting å være redd for. Av: Trine Solberg

Det kalde klimaet vil trolig hindre argentinamauren fra å kunne bosette seg i Norsk natur. Foto: Penarc/Wikimedia
Det kalde klimaet vil trolig hindre argentinamauren fra å kunne bosette seg i Norsk natur. Foto: Penarc/Wikimedia Vis mer

– Om det blir noe å bekjempe da? Spør Anders Aak i Folkehelseinstituttet (FHI) på vårt spørsmål om hvordan den nyankomne maurarten Argentinamaur bør bekjempes. For mens avistitler som "Maur fra Argentina truer Norge" og "Dette kan bli den neste monsterarten" er egnet til å få oss til å skvette, mener FHI at vi har lite å frykte.

Les også: Insektene du ikke vil ha besøk av i sommer

Spiser ikke på huset

Den beryktede mauren, som skal ha ankommet Norge via sjøveien fra Italia, er fryktet i andre land i Europa fordi den fort blir dominant om den får formere seg ute i naturen. Aak tror heldigvis ikke den vil få anledning til det i kalde Norge.

Stokkmaur er et problem for mange. Her er det isopor som har blitt grundig uthulet.  Foto: Mycoteam
Stokkmaur er et problem for mange. Her er det isopor som har blitt grundig uthulet. Foto: Mycoteam Vis mer


– Jeg vet at det er registrert ett tilfelle av den her for lenge siden, og at det ble funnet noen i noen kontainere nå. Men det er jo egentlig ikke klima for dem her. De kan etablere seg innendørs om de blir med noen potteplanter eller noe sånt, men da lever de jo kun på et veldig avgrenset område. Innendørs gjør de ingen skade. De kan komme seg inn i hulrom og oppholde seg der, men de gnager ikke på treverk sånn som stokkmauren gjør, forteller han.

– Om de kommer seg ut igjen, tror jeg ikke de vil overleve med det klimaet vi har.

Om det likevel skulle komme til det at den må bekjempes, mener Aak det er viktig at det gjøres med åte, da maurmidler kan gjøre vondt verre.

Mer om hvordan bli kvitt maur

Skaper økologisk ubalanse

– Faren er om den klarer seg ute i naturen. Denne mauren danner kolonier som kommuniserer med hverandre, og det gjør at de får spre seg over veldig store områder og blir veldig dominerende, forteller Frode Ødegaard i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Som et eksempel på skaden mauren gjør, nevner han at den, som annen maur, er veldig glad i sukker. Derfor vil den beskytte bladlusa, som produserer honningdugg, fra andre insekter som lever av bladlusa. Dette vil igjen føre til ubalanse i økologien.

Ødegaard er, i likhet, med Aak usikker på om mauren kan ha noen fremtid i norsk natur.

– Det er vanskelig å spå om fremtiden, men den er helt på grensa til å kunne overleve her. Det er en viss sjanse og den sjansen øker jo med økende import av den.

Ifølge Ødegaard er sannsynligheten størst for at mauren eventuelt holder seg innendørs og i byområder, men vil likevel ikke utelukke at den kan tilpasse seg områder i naturen.

Les også om isolasjonen som stenger maurene ute

Argentinamauren

Maurarten kommer opprinnelig fra sentrale deler av Sør-Amerika langs Paraná-elvesystemet. I dag har den spredd seg, via menneskelig transport, til USA, Hawaii, Sør-Afrika, Japan, Australia, New Zealand og Sør-Europa.

Mauren danner såkalte ‘superkolonier’, hvor maur fra ulike bol lar være å angripe hverandre. Den største kjente kolonien i Europa består av millioner av bol som strekker seg over 6.000 kilometer.

Den blir gjerne helt dominerende der den får fotfeste, noe som gir store økologiske konsekvenser.

Det er trolig for kaldt i Norge til at arten vil klare å etablere seg utendørs, men ved klimaendring og varmere temperaturer er det mulig mauren vil trekke lengre nord og det er fare for at den da ville kunne etablere seg her i landet.

Kilde: artsdatabanken.no


Vanskelig å bekjempe

Selv om mauren ikke gjør noen skade på boligen, kan det være irriterende å få dem i hus.

Frode Hagen i NINA, er i likhet med Aak usikker på om mauren har noen fremtid i norsk natur, men forteller at om den skulle finne veien inn i huset ditt, kan den være svært vanskelig å bekjempe.

– Den er veldig vanskelig å bli kvitt. Den danner kolonier som er i kontakt med hverandre. Så om du blir kvitt én koloni, så kommer de til fra de andre.

Les også: La insektene hjelpe deg med hagen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer