<strong>Velger du å kle fasaden med tegl, må du aldri mer male husets yttervegger! Foto:</strong> Wienerberger/Ifi.no
Velger du å kle fasaden med tegl, må du aldri mer male husets yttervegger! Foto: Wienerberger/Ifi.no Vis mer

Lite tull med tegl

Ønsker du et hus med lite utvendig vedlikehold bør du sjekke ut tegl.

Publisert
Sist oppdatert
Teglfasade vil i prinsippet være 100 prosent vedlikeholdsfri, mens en pusset mur vil du nok måtte male opp igjen etter 20-30 år.Tore Ilseng, Håndverksmur


Skal du bygge nytt, er det ekstremt mange valg som må tas. Ett av dem er hva du skal kle fasaden med, og for de fleste står valget mellom Mur eller tre.

Lander man på mur, faller valget gjerne på murpuss. Store, rene flater som kun trenger å males hvert 20. til 30. år. Men hva med et hus du ikke trenger å male i det hele tatt?

- En teglfasade vil i prinsippet være 100 prosent vedlikeholdsfri, sier Tore Ilseng i Håndverksmur til DinSide. Håndverksmur er en ferdighuskjede som har spesialisert seg på nettopp ulike typer murhus.

Til sammenligning må murhus males hvert 20. til 30. år, og trehus hvert 5. til 10. - avhengig av om det er behandlet med maling eller beis.

Finn med ferdighuskatalog

Små prisforskjeller

Varmelagringsevne

Alle har opplevd hvordan svaberget fremdeles er varmt lenge etter at solen har gått ned. Mur og betong har tilsvarende egenskaper. Og bygger du riktig, får du et hus som magasinerer varme om dagen og avgir den utover natten. I byggeterminologi kalles fenomenet varmelagringsevne.

Kilde: byggutengrenser.no


Tradisjonelt har prisen vært et sterkt argument for å velge tre. For det er rimeligere å bygge i tre, både når det gjelder materialkostnader og arbeidskraft. Men forskjellen er kanskje ikke så stor som man skulle tro.

Ifølge Ilseng er prisforskjellen på tegl og mur minimal, dersom man velger en ordinær teglstein. En teglstein koster fra 3 til 15 kroner, så jo større hus, jo større utslag vil valg av de dyrere - eller rimeligere - teglstein gjøre. Men i forhold til å bygge trehus, vil ytterveggen bli dyrere.

- Det vil koste fra 1.000 til 1.500 kroner mer per kvadratmeter, sier Ilseng, og legger til: - Men bygger du et murhus 5-6 kvadratmeter mindre enn et trehus, vil de koste omtrent det samme.

Et standard hus fra Håndverksmur vil koste omtrent 22.000 kroner per kvadratmeter. - Da er det komplett ferdig, inkludert flislagt bad, kjøkkeninnredning, parkett.. alt. Det er forsvinnende liten forskjell i byggekostnader.

I bildekarusellen under, kan du se bilder fra flere ulike teglboliger:

Les mer under bildekarusellen

Kutter strømregningen

Selv om enkelte ble overrasket av skyhøye strømregninger noen år tilbake, synes dette å ha gått i glemmeboken. Vi er forbausende lite flinke til å tenke energisparing. Skal du bygge nytt - hvorfor ikke la huset gjøre litt av jobben for deg? For i tillegg til at du kan vinke vedlikeholdskostnader til fasaden farvel, vil du også spare energi dersom du velger et murhus. (Dette gjelder forøvrig uansett om du velger tegl eller mur.)

- Murhus er bygget med tunge materialer som holder på varmen. Det svaler om sommeren, og holder på varmen om vinteren. Du er lite utsatt for temperatursvingninger og slipper å bruke energi på varme/avkjøling, sier Ilseng.

Ifølge Ole H. Krokstrand i Byggutengrenser.no, bransjeorganisasjon for mur og betong, er det kun i bygg i mur eller betong en kan utnytte bygningsmassens varmelagringsevne effektivt. Dette er spesielt viktig, etter de nye byggeforskriftene trådte i kraft i sommer.

- Redusert behov for kjøling og ventilasjon gir lavere investerings- og driftskostnader til tekniske installasjoner, sier Krokstrand.

- Her i landet kan de se ut som tilgang på billig energi bremser utviklingen og bevisstgjøringen rundt alternative oppvarmingsformer og energiutnyttelse. Ved å stramme inn byggeforskriften og sette krav til energieffektivitet og miljøriktige varmeløsninger i nye bygninger kan Norge kutte CO2-utslippene sine betraktelig, sier Brita Dagestad, overingeniør i Bygningsteknisk etat i Oslo.

Mur isolerer også spesielt mot lyder, både mellom etasjer - og mot støy utendørs - og vil være et gunstig valg dersom du bor nærme sterkt trafikkerte veier, eller annen støy.

Betaler du for mye for strømmen? Finn ut med vår strømkalkulator

Murhus råtner ikke


Bygger du i mur, uansett hvilken type, har du en annen klar fordel i forhold til sopp og råte. For et murhus vil aldri råtne. Det er også sikrere brannmessig, blant annet vil det ikke være mulig å tenne på fasaden.

- Et murhus vil selvfølgelig kunne brenne innendørs, men det er ikke så store sjanser for at brannen vil spre seg, sier Ilseng. - Vi bruker blant annet etasjeskiller i mur i flermannsboliger, slik at en brann ikke så lett skal spre seg fra etasje til etasje.

Nyttig på nett: Ifi.no og Byggutengrenser.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer