Lite moro på soverommet? Prøv purpur

Fargen du maler med påvirker mer enn vi tror.

Purpur Fargekode FR1309 fra Fargerike-kjeden er fargen du bør velge om du har lyst på mer moro på soverommet, ifølge Dagny Thurmann-Holseth, kreativ leder i Fargerike. Foto: Elisabeth Dalseg
Purpur Fargekode FR1309 fra Fargerike-kjeden er fargen du bør velge om du har lyst på mer moro på soverommet, ifølge Dagny Thurmann-Holseth, kreativ leder i Fargerike. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glem Fifty Shades of Grey. Er det lite hygge i sengehalmen, bør du male veggene i purpur. Lilla vegger stimulerer sansene, og ifølge en undersøkelse av den britiske forhandleren Littlewoods, hygger par med lilla soverom seg langt mer enn snittet.

Gjennomsnittlig hjemmekos ligger på 2,55 ganger i uken, mens par med lilla vegger kan notere 3,49 ganger i uken i snitt. Ifølge samme undersøkelse må vi gå ut fra at grå vegger er drepen for kosen: 1,8 ganger i uken i snitt gir en solid bunnplassering.

Men hva som kommer først av veggfargen og hyggen, skal vi ikke uttale oss om ...

Les også: Slik innreder du med lilla

Gå for purpur

Dype farger må ikke nødvendigvis bety mørke rom: Her er purpurfargen tatt opp i tapet, gulvteppe og tekstiler, og blandet med lyse pudderfarger, gylne metaller og knall turkis. Foto: Fargerike
Dype farger må ikke nødvendigvis bety mørke rom: Her er purpurfargen tatt opp i tapet, gulvteppe og tekstiler, og blandet med lyse pudderfarger, gylne metaller og knall turkis. Foto: Fargerike Vis mer

Fargene som sier sex

Hvilken farge har du på soverommet? Og hvor mange ganger i uken har du sex? Sjekk om du kan male deg til mer moro:
 • Lilla: 3,49
 • Rød: 3,18
 • Lyseblå: 3,14
 • Rosa: 3,02
 • Svart: 2,99
 • Marineblå: 2,76
 • Gult: 2,43
 • Oransje: 2,36
 • Brun: 2,10
 • Hvitt: 2,02
 • Beige: 1,97
 • Grønn: 1,89
 • Grå: 1,80
 • Kilde: Littlewoods.com  Ifølge Dagny Thurmann-Holseth i Fargerike er det ikke hvilken som helst lillafarge du bør velge.

  – Det er den dype lillafargen med litt rosa i, purpur, som stimulerer sansene mest, hevder Thurmann Holseth til DinSide. Hun anbefaler å la seg inspirere av klassiske budoirer. Tenk franske sparkepiker og selskapsdamer, fin de siècle, med innslag av glamorøse metaller som messing og bronse.

  Thurmann-Holseth har til og med funnet frem fargekoden, for deg som nå ønsker å male om soverommet. I det nye fargekartet som fargekjeden presenterte i dag har de gitt purpur fargekoden FR1309. Merk at dette er en kode som kun virker hos Fargerike-kjeden. Skal du til en annen forhandler, får du lete deg frem blant de lilla nyansene til du finner en dyp lillafarge med mye rosa eller vinrødt i.

  Les også: Slik får du hotellfølelsen på soverommet

  Lilla er kåret til årets farge

  Det er ikke tilfeldig at Thurmann-Holseth snakker varmt om lilla. Fargerike har utropt lilla, i en rekke ulike nyanser, til årets farge. Men hva betyr egentlig det? Årets farge?

  – Årets farge er en farge vi har tro på. En farge vi tror at vi kommer til å se mye mer av i 2013.

  Hun presiserer at det ikke betyr at hun tror at nordmenn kommer til å gå bananas i lillafarger og male stuen (men kanskje soverommet?) lilla i morgen, men det er en farge vi kommer til å se mer av fremover.

  – Det er ikke nytt, lilla har vært til stede i trendbildet de siste fem årene, men 2013 er året vi tror lilla kommer til å slå igjennom for alvor, sier Thurmann-Holseth, og viser til møbel- og designnyheter som har blitt lansert i høst.

  I arbeidet med å finne årets farge har de snakket med trendforskerne i det franske trendbyrået Nelly Rody, egne forhandlere - og ikke minst tatt et dypdykk i statistikken og sett på hvilke farger og nyanser som er på fremmarsj. Ikke topp ti, ikke topp 20 - men topp 100 mest solgte fargenyanser. Og resultatet er klart: Folket velger stadig oftere lillanyanser.

  Nordsjö og Akzo Nobel har troen på en litt annen variant av lilla, indigo, som årets store fargetrend. Men ifølge fargeekspert i Nordsjö, Tale Henningsen er det taupe vi kommer til å male veggene våre med.

  – Ingen hovedfarge

  Det er ingen tvil om at vi får se mer farger fremover, skal vi tro Bjørg Owren i Ifi.no, men hun har større tro på rustrøde nyanser enn på lillatoner. Foto: ifi.no
  Det er ingen tvil om at vi får se mer farger fremover, skal vi tro Bjørg Owren i Ifi.no, men hun har større tro på rustrøde nyanser enn på lillatoner. Foto: ifi.no Vis mer


  Bjørg Owren, direktør for Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi.no), er noe mer skeptisk til at lilla kommer til å finne veien inn i de tusen hjem med det aller første.

  – Lilla er en blant mange, men det er ingen hovedfarge, sier Owren til DinSide. Hun har mer troen på de litt brente, varme rødnyansene som rustrødt.

  Hun har imidlertid troen på at nordmenn kommer til å styre mer og mer bort fra det helhvite som preget 2000-tallets første tiår, og bruke mer og mer farger hjemme.

  – Det er jo litt det det handler om: Styre bort fra det monokrome, og få fargene inn i stuen. Dette var veldig tydelig på Heimtextil-messen i Tyskland forrige uke. Det var en fargeeksplosjon vi ikke har sett før. På trendutstillingen der er det fire ulike utstillinger eller stilarter, og i minst én av dem er hvit hovedfarge. I år var første gang på de 17 årene jeg har vært der at det var farger over alt.

  Owren forteller at det var små innslag av lilla også her, men mer som en komplimentærfarge.

  Fargeklatt: Se den lilla leiligheten

  Fifty shades of purple

  Når Fargerike nå roper ut lilla som årets farge er det ikke bare de dype fargene som gjelder: De har satt sammen en egne kolleksjon av farger fra de sarteste syrintonene, til de dypeste indigo-, purpur- og fiolette nyansene. Fargene er gruppert i tre stilretninger:

  Norsk skandinavisk: En fargelagt variant av det klassiske danske uttrykket som har regjert i interiørreportasjer de siste årene. Dype, støvete lillatoner, som matches med støvete grå, greige og turkise toner.

  Norsk elegant: Sarte puddertoner, feminint, romantisk og glamorøst, som matches med støvete grå og nude-toner.

  Norsk eklektisk: Ikke for sarte sjeler: her er det knallvariantene av lilla, indigo, rosalilla og ikke minst purpur. Disse fargene kan fint kombineres med ulike nyanser av korall, knallgult, smaragdgrønt eller petroleum.

  Her er et utvalg bilder fra den nye fargekolleksjonen til Fargerike:

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer