Lite lurt å dumpe boligprisen?

Det kan koste blod å selge bolig i panikk. I stedet kan du heller vente - lenge.

Lite lurt å dumpe boligprisen?

  1. Hva koster is i magen?


Isfjell i magen

Is i magen. Det vet alle vi som en gang har prøvd å selge en bolig at man bør ha. Men hvor mye is? En enkelt bit, et helt glass, eller kanskje et helt lite isfjell?

Svaret er så klart ikke entydig. For det vil avhenge av boligens beskaffenhet, beliggenhet - men også av hvor stor økonomisk risiko selgeren er villig til å ta.

Likevel, og kort fortalt: Våre beregninger viser at det - i et økonomisk perspektiv - er svært sannsynlig at det kan være lurt å ha en god porsjon is i magen.

Trykk her for å se eksempler på hva det vil koste.

Går raskt - foreløpig

Foreløpig opplever de fleste boligselgere nok ikke problemer med at det tar lang tid å bli kvitt den gamle boligen.

Tenk deg om før du setter ned prisen... Illustrasjon: Per Ervland.
Tenk deg om før du setter ned prisen... Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer


Den nyeste statistikken fra Norges Eiendomsmeglerforbund viser at det i september måned bare tok 12 dager å få solgt en bolig i Oslo, Bergen eller Stavanger. Andre steder tok det imidlertid litt lenger tid, og i den andre enden av skalaen finner vi blant annet Tromsø, som hadde en gjennomsnittlig formidlingstid på 38 dager.

Ser man på Norge i sin helhet, tar det i gjennomsnitt 19 dager å få solgt en bolig.

Ryktene

Men når det er sagt, er det nok likevel en viss usikkerhet rundt hva som skjer videre. Og ryktene svirrer jo, som vanlig...

Artikkelen fortsetter under annonsen

For den ene dagen spår den ene eksperten at enkelte boligpriser kan falle hele 30 prosent, mens den andre dementerer det dagen derpå. (Terje Hansen fra NHH versus Trygve Hegnar).

Fremtiden er det ingen av oss som kjenner, det eneste vi vet er at økonomien går i bølger. Så på ett eller annet tidspunkt de nærmeste årene, vil vi nok oppleve en stagnasjon eller nedtur i boligprisene, selv om det ikke treger å være noe krakk. Og da kan det altså være lurt å huske på følgende:

Trenger du eksempelvis mellomfinansiering til en bolig på tre millioner kroner, vil det koste 7.200 kroner i månedlige renteutgifter (med dagens rentenivå, etter skatt). Det betyr altså - dersom du eksempelvis skulle finne på å gi 200.000 kroner i avslag til en kjøper - at du alternativt kunne sitte med boligen i mer enn to år til.

Trykk her for å se andre regneeksempler.