Linoleum

Linoleum er gammelt, men har fått sin renessanse.

Linoleum er ikke bare trist gråbrunt skolegulv ... Foto: Forboe Flooring
Linoleum er ikke bare trist gråbrunt skolegulv ... Foto: Forboe Flooring Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Linoleum har ikke vært det mest trendy gulvbelegget de siste 50 årene, det forbindes med gamle skoler og offentlige bygninger, preget av triste farger og dårlig vedlikehold. Men moderne produksjonsteknikker har gitt dette materialet nye muligheter. En økende miljøbevissthet er også en faktor som har brakt dette gulvbelegget fram i lyset igjen.

Hva er Linoleum?

Linoleum består av bare naturlig råstoffer. Det består av et bindemiddel som er en blanding av linolje og harpiks og danner linoleumssement. Sementen blandes med fyllstoff som kan være finmalt tremel, korkmel, stenmel eller kritt, og tilsettes farger med naturlige pigmenter. Massen valses ut på en juteduk og herdes ved sterk varme.

Linoleum inneholder ingen farlige tilsetningsstoffer og gir ingen farlig avgassing eller helseskadelig inneluft. Lukten fra nytt linoleumsgulv er ikke farlig og avtar raskt. Alle råstoffene i linoleum er fornybare og gammelt linoleumsbelegg er også lett nedbrytbart.

Nye teknikker og farger

Det eneste som linoleum ikke egner seg til er våtrom. Ellers kan det legges i alle andre rom, også der det er stor trafikk og mye slitasje.

Fargespill i linoleum Foto: Forboe Flooring
Fargespill i linoleum Foto: Forboe Flooring Vis mer


Linoleum kommer i et utall av farger og mange forskjellige utførelser, og kan tilpasses de fleste behov. Om det er en idrettshall, et rettslokale, en skole, fabrikk eller et barneværelse - det finnes løsninger for alle.

Utforming av linoleum er bare opp til fantasien! Foto: Forboe Flooring
Utforming av linoleum er bare opp til fantasien! Foto: Forboe Flooring Vis mer


For det profesjonelle markedet kan man ved hjelp av vannskjæring lage alle slags mønstre med kombinasjon av flere elementer, og det finnes også ferdige mønstre i et utall varianter. Forbrukere har også et stort utvalg, men mye er avhengig av om hvem som gjør jobben og hvordan gulvet blir lagt.

Les også: Gulvvarme-ABC

Legging

Man kan legge linoleum selv, men ikke alle varianter egner seg til glade amatører. Ved skjøting og tilpasning av linoleum på rull kan det være nødvendig med spesialverktøy og utstyr for håndtering av skjøter og tilpasning. Varmebehandling for å øke smidigheten kan også by på utfordringer.

Det er også svært viktig at underlaget er helt jevnt, det anbefales å legge et nytt undergulv eller bruke selvutjevnende flytsparkel.

Men det finnes også linoleumsprodukter som er like lette å legge selv som andre gulvbelegg. Her er utjevnende underlag som for eksempel kork, fiberplater og topplaget med selve linoleumen montert på samme måte som parkett, og leggingen blir tilsvarende enkel.

Linoleum kommer også i paneler som klikkes sammen, på samme måte som parkett. Foto: Forboe Flooring
Linoleum kommer også i paneler som klikkes sammen, på samme måte som parkett. Foto: Forboe Flooring Vis mer


En annen variant er fliser.

Rengjøring og vedlikehold

Vasking med vann er ikke lenger noen anerkjent rengjøringsmetode for gulv. Støvsuging og tørmopp anbefales. Vann kan brukes i noen tilfeller, men vannets oppgave er å fordele rengjøringsmiddelet, ikke å løse opp smussen.

Les også: Styr unna såpe og vann

For vedlikehold anbefales voksbaserte gulvpleieprodukter, for større arealer brukes gjerne maskinelt utstyr.

Spesialprodukter

Linoleum kan tilpasse mange forskjellige spesialbehov, som sportsgulv med markeringer for ballspill, elektrisk ledende linoleum for bruk sammen med ømtålig elektronisk utstyr, akustisk belegg og som belegg på andre flater enn gulv.

Tilbake til gulvguiden