Like ille som en storbygate

Vedfyring gir like farlige luftutslipp som en storbygate, viser svensk undersøkelse.

PAH-verdiene som ble funnet innendørs i de vedfyrte husene var høyere enn de som ble målt i svært trafikkerte gater i Stockholm sentrum. Foto: Coloubox
PAH-verdiene som ble funnet innendørs i de vedfyrte husene var høyere enn de som ble målt i svært trafikkerte gater i Stockholm sentrum. Foto: ColouboxVis mer

Knatringen fra peisen er kanskje balsam for sjelen, men den gjør ikke mye godt for helsen din ellers, skal vi tro en fersk undersøkelse fra Sverige.

Der viser det seg nemlig at vedfyring gir like farlige avgasser som en trafikkert storbygate ... Hvorfor ta peiskosen hjemme i den kjedelige stua, når du kan sitte midt i Sinsen-krysset?

Sexy peiskos

Selv om det er langt mellom godstolen hjemme og en trafikkfelle i Norges største by, er det ikke like lang mellom de to ytterpolene når det gjelder lufta du puster inn.

Fem ganger verre

Pernilla Gustafson har studert inneklimaet i boliger med vedfyring kontra boliger med elfyring, i sin doktoravhandling ved avdelingen for Arbeids- og miljømedisin ved Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Her har hun kommet fram til at de som fyrer med ved - det være seg i kamin, åpen peis eller sentralfyr - har fem ganger så høyt innhold av det kreftfremkallende stoffet PAH i luften, som de husholdningene som ikke fyrer med ved. Dette skriver Värmlands Folkblad.

Og ikke nok med det - PAH-verdiene som ble funnet innendørs i de vedfyrte husene var til og med høyere enn de som ble målt i svært trafikkerte gater i Stockholm sentrum.

- Utslipp fra vedfyring er like farlig som utslipp fra kjøretøy, sier Gustafson til til Göteborgs Posten.

Helsefarlig

PAH, eller polyaromatiske hydrokarboner, er den største gruppen kreftfremkallende giftstoffer man kjenner til i dag. De største kildene til PAH i luften i dag, er bilavgasser og slitasje fra dekk og vegdekke. Men vedfyring står også bak en stor del.

Økt utslipp av farlig miljøgift

Studien ble gjort i 23 hus i Hagfors. I 13 av husene ble det fyrt mye med ved. I de resterende ti husholdningene ble oppvarming gjort ved el- eller bergvarme. Gustafson målte 27 ulike typer ab PAH i ulike hjem. Ni av dem var signifikant høyere hos vedfyrerne. De øvrige lå også høyt.

Vinterlufta gjør oss syke

- Kast de gamle ildstedene

Mange av kaminene og peisene i husene som deltok i undersøkelsen, var av eldre modell - noe som kan forklare mye av de høye målingene.

- Resultatene fra studien burde fungere som et incitament for å bytte ut de gamle modellene, sier Gustafson til Värmlands Folkblad.

Spar penger med ved