Disse sparepærene fra Ikea er nest best i Testfaktas ferske test av sparepærer, og koster kun 59 kroner for to stykker. Foto: Ikea
Disse sparepærene fra Ikea er nest best i Testfaktas ferske test av sparepærer, og koster kun 59 kroner for to stykker. Foto: IkeaVis mer

Like bra med billigpærer

- Dyre sparepærer er ikke bedre enn billige.

Dette viser en fersk test av sparepærer utført av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP, på oppdrag fra det svenske forbrukermagasinet Testfakta.se. Alle disse pærene er av typen sparepærer med tolagsglass.

Testens dyreste sparepære havner på en sjetteplass i testen. Nest best i testen er sparepærene fra Ikea, som koster 59 kroner for en topakning.

Les mer om alternativene du har når glødelampene forsvinner fra markedet.

Urimelig

Ifølge Testfaktas eksperter, er det største problemet med de sparepærene som er på markedet i dag, tiden det tar før pærene lyser skikkelig. Halvparten av pærene i testen bruker over tre minutter på å komme opp i 90 prosent lysstyrke, og en av testens dyreste pærer bruker nesten fem minutter på å komme opp i 90 prosent lysstyrke. Dette er for dårlig, ifølge testeksperten ved Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

- Det må man betrakte som dårlig. Det er ikke rimelig at man skal måtte vente fire-fem minutter før man ser skikkelig på toalettet eller i garderoben, sier testleder Gösta Werner ved Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP til Testfakta.se.

Les også Forbrukerrapportens test av 21 sparepærer fra november 2009

Forskjeller

Testfakta og Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP har testet til sammen åtte sparepærer på det svenske markedet. Som du kan se i tabellen nedenfor, er dette produkter fra store produsenter som Philips, Osram og Ikea - som også finnes på det norske markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pærene er testet for blant annet lysspredning, lysspredning ved kulde, lysegenskaper og oppstartstid. Når det gjelder oppstartstid er det målt hvor lang tid det tar før pæren er oppe i 60 og 90 prosent av sin maksimale lysstyrke.

Ifølge EUs økodesigndirektiv bør alle lavenergipærer nå 60 prosents lysstyrke innen ett minutt. Seks av de åtte testede pærene greier dette, mens Philips og Megaman stryker.

Ifølge denne testen, er sparepærenes ytelser jevnt over ganske like, når man ser på alle delresultatene under ett. De dyreste produktene får imidlertid kritikk for prisen som, ifølge disse testresultatene og svenske energimyndigheter, ikke har noe med kvalitet å gjøre.

(Kilde: Testfakta.se)
ProdusentModellTotalkarakter (5 er best)Testfaktas kommentarOppstartstid til 90 %av maks lysstyrke (minutt:sekund)
OsramDulux Superstar 7W4,3Best i test01:25
IkeaGA607 7W4,1Prisvennlig, rask og bra varighet, men relativt lav sysstyrke02:16
North light (Clas Ohlson)GSU109 9W4,0Prisvennlig, bra varighet01:56
Anslut (Jula)GS207 7W3,7Dårlig lysstyrke ved kulde01:26
IcaHome 9W3,7Varmest lys03:24
MegamanGA9091 9W3,5Best varighet, men treg og stort avvik mot deklarert lysstyrke03:59
PhilipsSoftone 8W3,4Best lysstyrke, men langsom oppstart04:49
Tero (Coop)Lights 7W3,3Dårligst varighet, lavest lysstyrke03:25
Du kan se en detaljert tabell med alle testresultatene hos Testfakta.se


Finner du ikke sparepærene du bruker i denne testen? Sjekk testresultatene i andre laboretorietester i 2009:

Forbrukerrapporten testet 21 sparepærer i november 2009

Dansk test av sparepærer fra mai 2009

Sparepærer fusker i kaldt vær

Ved knuseuhell

Ifølge en undersøkelse fra Statens Forurensningstilsyn (SFT) kaster hver tredje nordmann sparepærene i søpla. Dette til tross for at de inneholder miljøgifter, og kan være direkte skadelig for folk dersom de knuser. Den svenske Kemikalieinspektionen råder deg til å forlate rommet og stenge døren i 20-30 minutter dersom en varm sparepære knuses. Dette fordi det da spres metallisk kvikksølv i gassform i lufta. Dersom en kald sparepære knuses, spres kvikksølvet i form av små dråper, som faller raskt til gulvet. Dette kan du sope opp sammen med glasskårene.

Husk at du ikke må kaste sparepærer i søpla - de skal leveres som returavfall i butikkene som selger slike pærer.

Ikea gir pant på sparepærer - du får to gratis nye sparepærer for hver fulle boks med gamle pærer som du returnerer til Ikea. Returboksen som skal brukes, kan hentes hos Ikea. Det er imidlertid en stor boks, så her er det kanskje ikke de gratis lyspærene som bør være drivkraften ...