Dette ulovlige antimuggmiddelet er funnet i denne stoltypen fra Ellos i Norge. Foto: Ellos/Sft
Dette ulovlige antimuggmiddelet er funnet i denne stoltypen fra Ellos i Norge. Foto: Ellos/SftVis mer

Ligg unna denne

Det er funnet ulovlig antimuggmiddel i møbler, ridehjelmer, sko og støvletter.

Det ulovlige antimuggmiddelet dimetylfumarat er funnet i sofaer, lenestoler, ridehjelmer, sko og støvletter. Dette har ført til alvorlige allergireaksjoner i flere andre europeiske land - og nå er stoffet også funnet i produkter på det norske markedet.

Statens forurensningstilsyn (Sft) melder om at det ulovlige antimuggmiddelet er funnet i enkelte sofaer og lenestoler importert av postordreselskapet Ellos i Norge. Ifølge Sft vil Ellos ta kontakt med de berørte kundene og tily dem å returnere møblene.

DinSide har vært i kontakt med Ellos for å få flere detaljer rundt de berørte møblene og returtilbudet, men Ellos har ingen til å kommentere saken før neste uke. Vi vil komme tilbake med mer informasjon om dette når det foreligger.

Smykker med for mye nikkel i norske butikker


Sft ønsker tips fra forbrukere

Statens forurensningstilsyn ønsker tips fra forbrukere om eventuelle andre produkter som kan være på markedet med det ulovlige antimuggmiddelet. De kjenner foreløpig ikke til flere tilfeller, og det er heller ikke klart hvorvidt det er personer her tillands som har fått allergireaksjoner av stoffet.

Se opp for dette ulovlige antimuggmiddelet. Foto: Sft
Se opp for dette ulovlige antimuggmiddelet. Foto: Sft Vis mer


I andre europeiske land har det kommet rapporter om mange tilfeller av alvorlige allergireaksjoner; i Storbritannia er det registrert mer enn 6000 personer som er rammet etter kontakt med dimetylfumarat. Også i Sverige, Finland, Frakrike og Polen er det funnet produkter med det ulovlige antimuggmiddelet, som har ført til allergier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina-stol har gjort tusener syke

Sjekk under fôret

Antimuggmiddelet er funnet under møbelpolstringen i sofaer og stoler, fastteipet under fôret i ridehjelmer, i skoesker og i støvletter.

Alle produktene der man har funnet slike poser med dimetylfumarat, er produsert i Kina.

Du kan se bilde av det aktuelle stoffet til høyre. Det må ikke forveksles med tørkemidlet silica.