Med LIFX kan du styre lyset i hele huset med mobiltelefonen. Endre farge, for eksempel.
Med LIFX kan du styre lyset i hele huset med mobiltelefonen. Endre farge, for eksempel.Vis mer

LIFX - lyspærens fremtid?

Det er nesten fristende å dra frem "This changes everything"-passasjen denne gangen, for sjelden har vi blitt så begeistret av et Kickstarter-prosjekt.

Sjelden har et Kickstarter-prosjekt skutt så fart som lyspærekonseptet LIFX.

Allerede i løpet av to dager har Kickstarter-brukerne finansiert prosjektet med det femdobbelte av hva oppfinneren Phil Bousa ba om ($100.000), og med total finansieringstid på to måneder kan dette fort bli ett av de mest innbringene Kickstarter-prosjektene noensinne.

Med slagordet "The light bulb reinvented" er det ikke et lite ambisiøst prosjekt.

SAMLESIDE:

Kickstarter

Lyspærer med WiFi

Ideen er enkel. LIFX er et lyspæresystem der installasjonen ganske enkelt skjer ved at du skrur ut lyspærene du har hjemme og bytter dem ut med LIFX-pærene. En av dem er en såkalt "master"-pære som kan koble seg til det trådløse nettet hjemme (802.11n), mens resten av pærene snakker seg i mellom i et eget nettverk som bruker minimalt med strøm.

Så det magiske – alt styres fra en app på telefonen (iOS/Android), og den trenger ikke en gang å befinne seg hjemme. Du kan slå av og på enten én pære eller en gruppe av pærer, regulere fargen på lysene, dimme lysene, få lysene til å blinke i takt med musikken som spilles, sette alarmer som gradvis øker lysstyrken, innsovningsmodus som senker lyset etc.

Ja, du kan til og med få leselampa til å blinke blått når du får en Facebook-melding, om du har lyst til det. Skaperne gir også ut et såkalt SDK (software development kit) for programmerere som gjør at tredjeparter også kan lager apper og andre tjenester som er koblet mot lyspærene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LED-baserte pærer

For å spare på strømmen, er LIFX-pærene av LED-typen; designet for å vare i ca 25 år ved normal bruk, og tilsvarende en glødelampe på 60W hva gjelder lysstyrke. De skal også fungere helt fint i det norske strømnettet.

Les også: Kan LED-pærer erstatte de tradisjonelle pærene?

Vil du være med på leken og sikre deg en av de første LIFX-pærene, er inngangsprisen $69 (rundt 400 kroner med dagens kurs) for én pære, mens du for eksempel får ti pærer for $490 (ca 3000 kroner).

Mer info får du ved å klikke på lenka i boksen til høyre.

Under ser du promovideoen fra Bousa og hans team. Veldig, veldig fiffig spør du oss!

Synes du at du drar kjensel på den? Den er ikke helt ulik lyspærer - og lyspærekontroller vi har sett hos Philips.