Lider hagen din også av trampoline-syken?

Populært leketøy skaper trøbbel i norske sommerhager.

<b>STYGGE FLEKKER: </b> Mange sliter med stygge jordflekker under barnas leketøy i hagen. Dessverre finnes det bare en løsning på problemet. Foto: Øyvind Paulsen
STYGGE FLEKKER: Mange sliter med stygge jordflekker under barnas leketøy i hagen. Dessverre finnes det bare en løsning på problemet. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når trampolineduken skaper skygge over samme gressområde over tid, oppstår det brune og stygge flekker. Det som i utgangspunktet skulle være en hyggelig aktivitet for barna, skaper derfor uorden i sommerfine hager. Men finnes det en løsning på problemet?

Gartner for plantasjen, Hilde Poppe, sier til Dinside at hun selv har trampoline i hagen uten at dette skaper nevneverdige problemer for henne.

Men det kommer selvsagt ikke av seg selv:

- Jeg flytter den hver gang plenen klippes, da blir ikke gressplenen brun. Plenen trenger lys, og derfor blir det brunt når den står på samme sted en hel sesong, understreker hun.

Har du derimot begrenset med plass og står uten mulighet til å flytte på trampolinen, må du mest sannsynlig lære deg å leve med de brune flekkene på gressplenen. Et siste alternativ kan være å grave ned trampolinen i bakken, slik at flekkene ikke er synlige.

LES OGSÅ: Tryggere på trampoline

Grunnarbeidet

Poppe har likevel flere tips til deg som ønsker å få en jevn og fin gressmatte i hagen.

- Som en tommelfingerregel bør jorddybden være på 15-20 centimeter der du skal plante gressplenen. Dette er ekstra viktig for dem som har mye stein og fjell i hagen. Jorden må være renses for ugress, forklarer Poppe.

Hun legger også til at det er viktig å passe på at jordlaget er noenlunde jevnt og at du tar bort store steiner og ugress. I det øverste jordlaget bør du blande inn naturgjødsel.

- Vi anbefaler kugjødsel. Jorden må få sette seg, og den raskeste måten å få til dette er å rulle over med en plentrommel eller trampe med føttene.


Såing og vanning

Du bør starte med å rake lett over området. Du kan så for hånd, eller rulle over med en manuell såmaskin. Rak deretter over igjen.

- På denne måten oppnår du at gressfrøene blander seg med jorden og ikke blir liggende på overflaten og tørke ut. Rull lett over med en plentrommel, eller tramp forsiktig med føttene nok en gang, tipser Poppe.

Det er viktig at du gir plenen mye vann, men pass på at vannet fordeler seg jevnt og det ikke blir dammer som gjør at frøene renner bort.

- Hold området fuktig til gresset har grodd og etablert seg. Det er lurt å anlegge plen høst eller tidlig vår, da det er litt kjøligere og kan komme noen regnskurer innimellom, sier hun.

LES OGSÅ: Styr robot-gressklipperen fra mobilen

Klipping

Når gresset har blitt 7-8 cm høyt er det på tide å dra frem gressklipperen. Fire-fem centimeter bør stå igjen etter du har klippa ferdig. Pass på at gressklipperen har skarpe kniver. Klipp heller lite og ofte, enn mye og sjelden, er rådet fra gartneren.

Om plenen har fått mindre sår eller hull, kan den repareres. Dekk til med et 2-3 cm tykt lag sand eller toppdress, og strø over litt gjødsel før området rakes.

Til slutt strør du på gressfrø. Gartneren understreker at det er viktig å beskytte området. Ikke gå på det eller belast det på noen annen måte frem til det nye gresset er i god vekst.

Mose i plenen

Å legge seg ned på en gressplen som er overgrodd av mose, er ingen behagelig opplevelse. Men det finnes håp.

- Still gressklipperen på fire-fem centimeter. Skal du bli kvitt mosen når den først har satt seg, må du fjerne den med hardhendt raking, eller ved å bruke moserive/plenlufter, samtidig som du gjødsler lite og ofte. Mindre mengder gjødsel ofte, er bedre enn store mengder sjelden, avslutter Poppe.

Mose i plenen kan komme av flere ting; kalkfattig jord, dårlig næringstilgang eller at du har stilt inn gressklipperen for lavt.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!