LG-varmepumpe til topps i test

Aldri før har svenske Energimyndigheten sett så høy årsvarmefaktor.

LGs nye varmepumpe har den beste årsvarmefaktoren de svenske Energimyndighetene noen gang har registrert.  Foto: Per Ervland
LGs nye varmepumpe har den beste årsvarmefaktoren de svenske Energimyndighetene noen gang har registrert. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Tiden vil vise om den nye varmepumpen kan måle seg med den beste, IVT Nordic Inverter, som også er utviklet for nordiske vintre", skrev vi da LG lanserte sin nye varmepumpe i høst.

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut tester jevnlig varmepumper på oppdrag fra de svenske Energimyndighetene, og i november ble nok en vinner kåret: Mitsubishi Hara 6,6. Nå har de ferdigtestet Nordic Prestige NP09MN fra koreanske LG Electronics, og denne hoppet rett inn i den løpende testen som en ny testvinner, melder Forbrukerrådet.

LG Electronics har isolert elementene i utedelen godt, for at den skal være så effektiv som mulig.  Foto: Per Ervland
LG Electronics har isolert elementene i utedelen godt, for at den skal være så effektiv som mulig. Foto: Per Ervland Vis mer


Alle de testede varmepumpene som er til salgs i Norge ser du på Forbrukerrådets nettsider. (Merk at de er sortert alfabetisk, ikke etter resultater.)

Ny rekord

Varmepumpen tangerer varmepumpen fra Mitsubishi når det kommer til varmeeffekt, men der den virkelig skårer høyt er på årsvarmefaktor, eller «COP» som det gjerne heter i brosjyrene.

For en bolig med 16.600 kWh i varmebehov, der gjennomsnittlig utetemperatur er 8,2 grader, har den en årsvarmefaktor på 3,4. Det høyeste som er målt hittil er 3,3.

I tillegg tangerer den COP-rekorden til Mitsubishis varmepumpe på 2,9 for en bolig som bruker 20.000 kWh med en snittemperatur på 6,1 grader, og en COP på 2,1 ved det tøffeste scenariet: 28.000 kWh ved en gjennomsnittlig utetemperatur på 1,3 grader - likt som de to ovennevnte varmepumpene fra IVT og Mitsubishi.

Besparelse med varmepumpe

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut tester varmepumpene på tre ulike steder, for å måle effekt i forskjellige klima. Eksemplene fra rapporten viser at:
  • I en Malmö-villa m/varmebehov på 16.600 kWh/år sparer eierne 11.700 kWh.
  • I en Borås-villa m/varmebehov på 20.000 kWh/år sparer eierne 13.000 kWh.
  • I en Luleå-villa m/varmebehov på 28.000 kWh/år sparer eieren 14.500 kWh, ved å istallere en LG-varmepumpe.


- Vi er veldig glade for de positive testresultatene av vårt flaggskip LG Nordic Prestige, som viser at vi kan spare opp til 500 kWh mer enn våre konkurrenter på markedet. Ifølge byråets beregninger, kan en huseier tjene inn sin investering i løpet av to og et halvt år, sier Stefan Løgdberg, Nordic Technical Manager hos LG Electronics i en pressemelding.

Høyeste besparingsgrad
De svenske energimyndighetene har beregnet hvor mye kWh en huseier kan spare i små og store hjem, fra nord til sør i Sverige. LG Nordic Prestige 9kBTU er modellen som i følge den uavhengige testen sparer mest energi på de stedene energimyndighetene har målt;

Les mer om LG Electronics Nordic Prestige

Årsvarmehvaffornoe?

Det er mye å tenke på om du vurderer å kjøpe varmepumpe, og når du først har funnet ut hvilken type du vil ha, så må du utvide vokabularet. Hvor god er varmeeffekten ved ulike temperaturer? Hvordan er klimaet der du bor? Og hva er årsvarmefaktoren, eller COP?

COP står for "coefficient of performance", og angir hvor stort utbytte man har av varmepumpen. Det er forholdet mellom avgitt effekt og tilført effekt. Dersom du for eksempel får 4 kW varme ved å bruke 1 kW strøm, er COP lik 4. Gode varmepumper har generelt en COP på 3-4 når forskjellen mellom utetemperatur og ønsket innetemperatur ikke er så stor.

Sist, men ikke minst: Hvor mye lønner det seg for deg å bruke på en varmepumpe? Regn ut med vår smarte kalkulator

Installere selv? Snart blir det ulovlig

Vil du installere selv, bør du gjøre det nå: Fra september må du bruke en sertifisert installatør.  Foto: Tuva Moflag
Vil du installere selv, bør du gjøre det nå: Fra september må du bruke en sertifisert installatør. Foto: Tuva Moflag Vis mer


Ved kjøp av varmepumpe er det greit å være klar over at det fra 1. september 2013 blir ulovlig å installere varmepumpe på egenhånd.

Og velger du en luft til vann-variant, kan du få 10.000 kroner i støtte hos Enova. Her kan du lese hvilke varmepumper av denne typen som har gjort det best i tidligere tester.

Også de som ønsker å slutte med oljefyring kan søke om slik støtte, noe man bør ha i bakhodet ettersom oljefyring antakelig blir ulovlig fra 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer