De aktive 3D-brillene er dyre og lopper deg raskt for 1000-1500 kroner stykket. Det vil LG gjøre noe med denne våren, trikset er passive 3D-briller som kan få en pris helt ned i 20 kroner per stykk. Foto: Faksmile: Elkjop.no
De aktive 3D-brillene er dyre og lopper deg raskt for 1000-1500 kroner stykket. Det vil LG gjøre noe med denne våren, trikset er passive 3D-briller som kan få en pris helt ned i 20 kroner per stykk. Foto: Faksmile: Elkjop.noVis mer

LG dropper aktive 3D-briller

(Stockholm/DinSide): Mener deres Cinema3D-teknologi er bedre for forbrukeren og koster mindre.

På en pressekonferanse i Stockholm viste LG frem sin siste generasjon med TV-er, og ganske oppsiktsvekkende er det at alle fremtidige LED-modeller fra LG nå vil komme med passiv 3D-teknologi.

Det er stikk i strid med hva alle andre gjør for tiden - og kan spare deg for mange penger.

Kun på plasmaskjermer vil det koreanske selskapet fortsette å selge TV-er med aktive briller, men det er først og fremst fordi de mener at prisen på plasma-3D ville ha blitt tredoblet om de skulle ha brukt passiv teknologi.

Se også: DinSides 3D-TV guide

Cinema3D er navnet på LGs nye passive 3D-teknologi, og i sin presentasjon gikk selskapet så langt som å kalle det "2. generasjons 3D". For å se 3D på LGs kommende modeller, trenger du bare et par sirkulært polariserte briller, som ikke går på batteri og kan koste en tjuekroning pr stykk.

Det gjør at den ekstra 3D-kostnaden reduseres dramatisk i et marked der aktive briller ofte koster 1000-1500 kroner per par og bør definitivt fri til de som ofte har filmkveld hjemme med mange gjester.

Kaveh Kiani er produktspesialist for LG i Norden. Her presenterer han den nye toppmodellen i LGs LED-sortiment, HE LW950W.
Kaveh Kiani er produktspesialist for LG i Norden. Her presenterer han den nye toppmodellen i LGs LED-sortiment, HE LW950W. Vis mer


Vi fikk prøve

På et demorom fikk vi prøve Cinema3D på en 55" i mellomsjiktet. Brillene vi fikk utdelt var av billigsorten (selges i 5-pakning fra LG), men var allikevel mer behagelig å ha på seg, både fordi selve brillen ikke er like tung som de aktive brillene (med batterier), men også fordi det rett og slett virket mindre slitsomt å se 3D enn med aktive briller, noe LG også understreker i markedsføringen av Cinema3D.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3D-effekten er der umiddelbart uten at du trenger å venne deg til den, og det er også minimalt med crosstalk (der du "ser dobbelt" på enkelte objekter), selv om den melder seg dersom du går for nærme TV-apparatet.

Innsynsvinkelen oppleves også som god, her kan du altså sitte langt ut på siden i rommet eller lene hodet på sofaputen uten å miste effekten.

Men også en svakhet

Ulempen er at bildet ikke vises med full HD-oppløsning. Som vanlig var demofilmen en animasjonsfilm i et mørkt rom der bildet uanestt oppleves som krystallklart og lyst nok, men det hadde vært interessant å se en ikke-animert tittel under andre lysforhold, siden 3D-teknologien også stjeler litt lys.

LG mener dog at den jevne forbruker, som ofte nyter film sammen med flere andre, vil ha større glede av denne 3D-løsningen, som koster langt mindre enn om alle skal sitte med hver sin aktive brille. Brukerundersøkelser viste også at svært få var i stand til å skille på bildekvaliteten med polariserte briller kontra aktive briller, som gir full HD-oppløsning til hvert øye.

Ett poeng er også at du med aktive briller er avhengig av at alle har nok batteri - dersom én brille går tom, må filmen pauses hvis alle skal få sett resten, i hvert fall om du ikke har flere briller eller noen ekstra batterier til overs.

Uky Choi er ansvarlig for LGs Smart TV-utvikling i Europa.
Uky Choi er ansvarlig for LGs Smart TV-utvikling i Europa. Vis mer


Blir ikke dyrere

Selv om LG ikke ville ut med priser, hverken på de nye Cinema3D-TV-ene eller deres tilhørende briller, spurte vi om hvorvidt 3D-funksjonaliteten ville gjøre at selve TV-en ville koste mer her enn hva tilfellet er for TV-er med aktiv brille-teknologi, siden det nødvendigvis er mer teknologi som er flyttet til selve apparatet.

LGs oppfatning var at de fleste kun ville forholde seg til 3D som en fellesbetegnelse og at det ville være vanskelig å selge Cinema3D dyrere enn enheter med aktive briller.

Cinema3D er også helt kompatibel med eksisterende 3D-utstyr; både 3D-Blu-Ray-filmer og -spillere. LG presiserte også at de ville flytte teknologien til andre enheter, slik at det allerede i 2011 kommer både monitorer og bærbare PC-er med samme teknologi.

De første passive 3D-TV modellene fra LG vil være på plass i butikkhyllene i april, DinSide spår at også konkurrentene vil følge etter i løpet av 2011.

Se også: DinSides 3D-TV guide