LG 84LM960V

Frister det med en 84-tommer med superoppløsning?

Enormt stor, og flott oppløsning til tross: Ved siden av Oled-modellen falt den i våre øyne igjennom. Foto: Øyvind P
Enormt stor, og flott oppløsning til tross: Ved siden av Oled-modellen falt den i våre øyne igjennom. Foto: Øyvind PVis mer

i Monaco: Store TV-er er i vinden i år, og det er ikke lenge siden vi omtalte Sharps 80-tommer som allerede har kommet i norske butikkhyller.

LG vil selvsagt ikke være dårligere, og selv om de prioriterte den nye Oled-TVen på sitt Monaco-event, ble det også tid til å se nærmere på høstens andre store nykommer: LG Ultra Definition Cinema 3D, med modellnavnet 84LM960V.

Grunnen til at denne er interessant er imidlertid ikke bare størrelsen: I motsetning til Sharps alternativ er dette nemlig en 3D-TV, og ikke minst; den har såkalt 4k-oppløsning.

Enorm størrelse

Det første som slår deg er selvsagt størrelsen, for den oppleves ganske enkelt som massiv. Dette er altså ikke en TV du kan smyge på plass uten at kona reagerer. I hvert fall ikke om planen er å beholde familiefreden.

Å forstå hvor stor en 84-tommer er, er faktisk ikke så lett med mindre du har sett den selv, men vi har sammenlignet med en 46-tommer i grafikken under for å gi en pekepinn:

Folkestørrelsen 46-tommer har ikke mye å stille opp med her... Foto: Displaywars.com
Folkestørrelsen 46-tommer har ikke mye å stille opp med her... Foto: Displaywars.com Vis mer


4K-oppløsning

I motsetning til de fleste andre TV-modeller har altså LG tatt steget opp fra 1080p (1920x1080) til 4k, eller såkalt Ultra Definition.

Det betyr ganske enkelt at formatet har en oppløsning på 3840x2160 piksler, eller fire ganger høyere enn dagens såkalte full-HD standard. I likhet med Oled-TVen vil også denne modellen ha LGs Smart-TV-funksjoner og passive 3D-teknologi. Dette er altså en langt bedre spesifisert TV enn Sharps 80-tommer.

Enormt stor, og flott oppløsning til tross: Ved siden av Oled-modellen falt den i våre øyne igjennom. Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind P
Enormt stor, og flott oppløsning til tross: Ved siden av Oled-modellen falt den i våre øyne igjennom. Foto: Øyvind P
Den er slank til å være så stor, men mot Oledens 4 millimeter får den stryk. Foto: Øyvind P
Innsynsvinkelen og sortnivået er bra, spesielt til å være en LED-TV. Men igjen er den ingen match for Oleden. Foto: Øyvind P
Folkestørrelsen 46-tommer har ikke mye å stille opp med her... Foto: Displaywars.com
Foto: Produsent
Foto: Produsent
Foto: Produsent

Alle bildene ser du i bildespesialen:

Dette formatet blir spådd å bli det neste trinnet fram til 8k-modellene (les mer om 8k4k-TV-ene til Sharp og Panasonics) kommer i fremtiden. Problemet med både 4k og 8k4k er imidlertid at det fortsatt ikke finnes noe tilgjengelig innhold med 4k-oppløsning. Enn så lenge må det altså skje en skalering, enten internt i TV-en eller via Blu-ray-spillere og receivere, slik at det matcher TV-panelets oppløsning.

Førsteinntrykket av TV-en var bra, men med tanke på at det var LGs demovideoer som gikk i bakgrunnen var det heller ikke annet å vente. Mye av innholdet som ble vist var forøvrig fra vanlige Blu-ray plater (altså 1080p) som så ble skalert av TV-en. I så måte tyder det i hvert fall på at TV-ens bildeprosessering gjør en god jobb.

Men kommer den for sent?

Ser vi bort i fra oppløsningen og størrelsen kommer jeg likevel ikke utenom at denne TV-en allerede føles litt gammeldags ved siden av LGs Oled-TV. Personlig er det i hvert fall ikke tvil om at jeg selv ville gått for Oled-modellen, som til tross for sin lavere oppløsning virker langt mer fremtidsrettet med sin helt overlegne kontrast, innsynsvinkel og fargetrykk.

Det er i så fall av sine egne man skal ha det ...

Et annet problem med 84-tommeren er prisen.

LG ville riktignok ikke ut med noen eksakt pris, men det er ingen hemmelighet at det er dyrt å produsere så store TV-er. LG antok derfor at den ville havne litt rimeligere ut enn Oleden, som altså får en startpris på 9000 Euro her i Norden. I praksis kan derfor 55-tommeren raskt ende på godt over 55.000 kroner, og igjen: Når du allerede er villig til å betale så mye for en TV, tror jeg at de fleste heller vil gå for Oleden.

Men hva tror du? Har 84-tommeren med 4k-oppløsning fortsatt en plass i solen, eller tror du Oled-en blir vinneren av de to?