Selv slanke modeller må holde inn magen ved siden av den 4 mm tynne Oled-TVen på 55-tommer. Foto: Øyvind Paulsen
Selv slanke modeller må holde inn magen ved siden av den 4 mm tynne Oled-TVen på 55-tommer. Foto: Øyvind PaulsenVis mer

LG 3D-Oled 55EM9600: Alt du trenger å vite

Den 55-tommer store Oled-TV er så imponerende at jeg får lyst til å selge en nyre for å få en.

i Monaco: LG slo på stortromma da de lanserte sin Oled-TV i Europa, og inviterte likegodt presse, forhandlere og en drøss med PR-folk til Monaco. Selve avdukningen sparte de dessverre til sent på kvelden, men vi fikk heldigvis både tafset og tatt bilder og video av vidunderet som altså bare er 4 millimeter dyp, til tross for sine 55-tommer.

Og hvis du er i tvil: Dette er faktisk en svært stor nyhet, og noe TV-bransjen og vi kravstore kunder har ventet lenge på. For etter flere år med rykter og små Oled-modeller, kommer både LG og Samsung med hver sin Oled-TV i stor størrelse denne høsten. For LG er det også definitivt en fjær i hatten at de ser ut å få sin modell raskere ut i butikkhyllene enn Samsung.

Se video av drømme-TVen her:


Før vi går nærmere inn på godbiten selv, er det imidlertid på tide å komme med de dårlige nyhetene.

Dårlig nyhet 1: Den blir dyrere

For det første blir TV-en dyrere enn først antatt. I Norden vil den starte på hele 9.000 euro, og det folkens, er nesten 1.000 euro dyrere enn først antatt da prototypen ble vist fram på årets CES-messe i januar.

Noen norsk pris er ennå ikke satt, men omregnet til norske kroner vil det altså si at TV-en har økt fra litt over 60.000 til nesten 68.000 kroner. Dette blir altså IKKE en TV-modell for de store massene, men for de som virkelig prioriterer god bildekvalitet, eller som vil ha noe svært få andre har.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LG tar med denne Oled-modellen det første steget inn i TV-bransjens premium-marked. Og det er ingen tilfeldighet:

– Det er i dette segmentet pengene ligger, sier Björn Ove Dragløs, sjefen for LG Sverige.

–For oss er ikke lenger målet å bare bli størst mulig, men å bli størst i de nisjene der pengene ligger. Oled er en slik nisje, og målet til LG er klart: Vi skal kuppe Oled-markedet og bli størst og best på Oled.

Dårlig nyhet 2: Det blir få av den

Björn Ove Dragløs sier at LG skal kuppe Oled-markedet. Foto: Øyvind Paulsen
Björn Ove Dragløs sier at LG skal kuppe Oled-markedet. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer


På sikt er tanken at Oled skal ta over for LED-teknologien, men med dagens prisnivå er det klart at det fortsatt ligger en god del år fram i tid. Mellom linjene er det imidlertid ingen hemmelighet at det neste år vil komme Oled-TVer i andre, både i større, men også i forhåpentligvis rimeligere størrelser.

I følge LG vil det bli produsert rundt 50.000 enheter av denne Oled-modellen i løpet av det første året. Men dette er altså på verdensbasis, og svært få av disse vil havne i Norden. Til tross for den høye prisen tror derfor LG at det vil bli rift om modellene.

– Norden er et premium-marked, og vi har derfor bedt om å bli prioritert av LG når det gjelder levering av Oled-modellene, fortsetter Björn Ove Dragløs.

– Totalt regner vi likevel ikke med å få mer enn 2.000 modeller, og med den interessen som har blitt vist allerede tror jeg de kommer til å gå raskt unna. I praksis regner vi med store leveringsproblemer, fordi vi vil få få modeller. Dette vil spesielt gjelde på de første leveransene, men det kan bli problemer det første halvåret etter at den kommer i butkken tidlig i høst. Har du lyst på en slik TV bør du altså være tidlig ute, sier Dragløs.

Strålende førsteinntrykk


Jeg har sett flere Oled-TVer før, og visste på mange måter hva jeg gikk til. Å få den samme opplevelsen fordelt på 55-tommer er imidlertid en helt spesiell opplevelse. I praksis er det kun en ting jeg ikke likte, og det er at det blir mye reflekser fra selve Oled-panelet.

Det er altså fortsatt rom for forbedring, likevel er det ingen tvil om at jeg er imponert. Her er høydepunktene oppsummert:

  • Sortnivået og kontrastnivået er fantastisk, og slår alt vi har sett hittil. Punktum.
  • Oled-teknologien gjør også responsen lynrask, LG oppga at den er 100 ganger raskere enn de beste plasma-TVene, så her er det heller ikke antydning til etterslep. Fargetrykket og dybden i bildet er også det beste vi har sett hittil. Det skal dog presiseres at vi kun fikk sett LGs demomateriale. Dette ser uansett så bra ut at vi ble kraftig imponert.
  • Innsynsvinkelen er formidabel, og knuser selv de beste plasma-TVene. Det vil altså si at du får et fullverdig TV-bilde, selv om du står langt ut på siden av skjermen, eller hopper opp og ned foran den. Dette er rett og slett imponerende, og må oppleves.
  • Vekten på Oled-modellen er ikke mer enn ti kilo, det er riktignok litt over to kilo mer enn de skrøt av på CES-messen, men fortsatt svært lett for en så stor TV. Vekten er blant annet kuttet fordi LG har brukt karbonfiber i TV-kabinettet.
  • Oled-TVen er selvsagt 3D-klar og bruker LGs passive 3D-teknologi. Den har også de samme Smart-TV-funksjonene som LGs øvrige 2012-modeller, og leveres med Magic Remote (klikk og pek) som letter bruken av Smart-TV-funksjonenene.

Selv slanke modeller må holde inn magen ved siden av den 4 mm tynne Oled-TVen på 55-tommer. Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Björn Ove Dragløs sier at LG skal kuppe Oled-markedet. Foto: Øyvind Paulsen


Pass på at du kjøper riktig versjon!!

Siden Oled-TVen ikke er mer enn 4,4 millimeter tykk, er det ikke plass til tilkoplinger på selve TV-kabinettet. Den vil derfor komme i to ulike versjoner til Norge, og så vidt vi vet skal prisen være lik på disse:

  • Bordstativ-versjonen. Her vil alle tilkoblingene finnes i selve bordstativet, slik som du ser på bildet. Merk deg at denne versjonen IKKE kan henges på veggen, det er rett og slett ikke festepunkter for veggmontering i selve TV-kabinettet.
  • En modell laget for veggmontering. Alle tilkoplingene gjøres her på en separat enhet, som så har en gjennomsiktig optisk fiberkabel opp til skjermen.

LG 3D Oled 55EM9600: Spesifikasjoner

Verdens første 55-tommers 3D OLED-TV, forutsatt at den kommer i salg før Samsungs modell.

Den store fordelen med OLED-teknologien er at den gir tilnærmet ubegrenset kontrastnivå. I tillegg lyser her hver enkelt piksel for seg, noe som skal øke fargegjengivelsen i dårlig belysning. Lysstyrken på skjermbildet skal heller ikke påvirke fargekvaliteten selv om du har valgt meget lave lysinnstillinger.

Merk deg at LG har valgt en noe annen Oled-teknologi enn Samsung, og bruker her en 4-fargerspiksel.

Det vil si at det er en hvit subpiksel i tillegg til de tre tradisjonelle grunnfargene (rød, blå, grønn). Målet er å gi en bedre fargeskala, og øke lysstyrken fra flere vinkler. I følge LG er dette bedre enn Samsungs alternativ som bruker tradisjonelle RGB-innstillinger, men her tipper vi Samsung vil være grovt uenig, så den debatten får vi komme tilbake til.

Responstiden er oppgitt til 0,02 ms, og når vi vet at de beste LED-modellen oppgir to milliseksunder er det lett å skjønne at forskjellen er stor. Dette er en fordel ved raske bevegelser i bildet.

TV-en er altså kun fire mm dyp og veier rundt ti kilo, som altså skal være mindre enn Samsungs versjon.

Smart-TV-funksjon tilsvarer LGs øvrige modeller, TV-en har dobbeltkjerneprosessor og kan streame TV-innhold til eksterne visningsenheter som smarttelefoner eller nettbrett, via Wi-Fi-tilkobling. Du kan også styre Smart-TVen via LG Magic Remote (pek og klikk), i tillegg til stemmestyring.