LGs 84-tommer er ikke bare enormt stor, den har også superoppløsningen mange har ventet på. Foto: Produktbilder
LGs 84-tommer er ikke bare enormt stor, den har også superoppløsningen mange har ventet på. Foto: ProduktbilderVis mer

LG: 300 84-tommere med 4K solgt

Tross skyhøy pris er det tydeligvis mange som har lyst på en TV med superhøy oppløsning, men vet de egentlig hva de kjøper?

Da LG viste fram sitt 84-tommer store TV-beist i fjor var det mange som ble imponert, og det var ikke uten grunn:

Oppløsningen er nemlig på hele 3840x2160 piksler, eller for å si det på en annen måte: Den er hele fire ganger høyere enn dagens standardformat i HD (=1920x1080).

Men høy wow-effekt til tross: Når det endelig ble offisielt at TV-en ville koste minimum 130.000 kroner over disk i Norge, sluknet interessen hos mange.

Bra salg i Korea

I følge Itavisen har LG nemlig solgt 70 eksemplarer av TV-en daglig siden den ble lagt ut for salg. Det er et tall LG skal være godt fornøyd med. Dette er jo tross alt ikke en volummodell, men en TV som i første rekke skal tydeliggjøre hvor flinke de er på ny teknologi.

Nå er kanskje ikke et salg på 300 eksemplarer så mye i et land med over 50 millioner innbyggere, men med tanke på at prisen selv i Korea skal være på rundt 20.000 dollar eller 112.000 norske kroner er det ikke så ille likevel.

Likevel: Det er ikke bare den skyhøye prisen som gjør at dette TV-kjøpet ikke er blant de smarteste.

Det er disse: Her er TV-ene du bør se etter på januarsalget

Artikkelen fortsetter under annonsen

For hva i all verden skal de se på?


Hovedproblemet er nemlig at det per dags dato nesten ikke finnes noe tilgjengelig innhold i 4K/UHD-oppløsning.

I praksis vil altså filmene og TV-seriene du ser på bli oppskalert. Dette vil enten skje via kompatible Blu-ray-spillere og receivere, eller direkte i TV-en.

Etter å ha sett denne 84-tommeren i aksjon er vi ganske trygge på at dette vil se bra ut, men det er likevel et kompromiss:

Vissheten om at en skalering aldri er like bra som ekte 4K/UHD-materiale, gjør nemlig at prislappen virker uforsvarlig høy.

Det vil komme. Spørsmålet er når.

Vi vet selvsagt at brunevareprodusentene jobber hardt med å få ut ny hardware som takler 4K/UHD, og den nye Playstation 4 som er ventet til sommeren blir antagelig en av de første.

Dette er likevel bare en av flere brikker som må på plass.

Erfaringsmessig er det nemlig innholdssiden som henger mest etter, noe de som kjøpte de første Blu-ray spillerne husker godt: Ikke bare var de dyre å kjøpe, det første året de var i salg var det også et fåtall filmer å få kjøpt. Ett eksempel: Den første Blu-ray spilleren vi testet var en Samsung spiller til godt over 11.000 kroner (november 2006). De første seks månedene vi lånte spilleren hadde vi tilgang til rundt 5 filmer, og av disse var kun et fåtall nyheter. Vi snakker altså om gamle filmklassikere som hadde blitt dratt fram og pusset på. Ikke mye å rope hurra for altså.

Sony har riktignok sagt at de skal slippe fem UHD-klare Blu-ray filmer, men ærlig talt: Hvem blir imponert av et utvalg på fem filmer i dag? Dette er forøvrig filmer som er filmet i 4K for kino, men så nedskalert for å fungere med dagens Blu-ray spillere. Også her må det altså en oppskalering til.

Såvidt vi vet er det altså ingen avspillere som spiller av formatet direkte per dags dato. Enkelte hevder imidlertid at streaming i UHD-format kan bli løsningen for de av oss som har rask nok nettforbindelse.

I følge Lyd & Bilde har for eksempel Netflix allerede startet betatesting av videostreaming i UHD-format, og de er neppe alene om det. Nrks barnekanal Super filmet også fjorårets julekalenderserie Julekongen i 4K, ifølge Aftenposten.

Vi holder likevel ikke pusten for dette alternativet heller. Veien fra betatesting til lansering er nemlig lang når man begynner å diskutere hvem som skal betale for moroa.

Det store spørsmålet blir jo når Netflix anser at behovet for 4K/UHD-streaming er stort nok til å tjene penger på det.

Selv tror vi dessverre dette vil ta lang tid, og per dags dato er det derfor fortsatt Oled-variantene med vanlig HD som frister oss mest.

Les også: