Lexington-laken best i test

Men du er ikke garantert å få det du betaler for når du kjøper laken.

Ikeas Gäspa-laken tåler bare halvparten så mye før det blir slitt hull på, og det nupper mye mer enn testvinnerlakenet fra Lexington. Foto: Ikea
Ikeas Gäspa-laken tåler bare halvparten så mye før det blir slitt hull på, og det nupper mye mer enn testvinnerlakenet fra Lexington. Foto: Ikea Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mye som skal stemme for en god natts søvn. Noe kan du ikke kontrollere, som vær og støynivå i nabolaget. Andre faktorer har du litt større innflytelse over; madrassen skal ikke være for myk og ikke for hard, overmadrassen må spille på lag med madrassen, dynen skal være lett - og tilpasset årstiden, og puten skal gi akkurat passe støtte.

Se hvilken pute som ble best i test

Aller nærmest huden er sengetøyet. Akkurat som når det kommer til madrasser, er det store forskjeller på personlige preferanser når det gjelder sengetøy. Noen foretrekker silke eller sateng, mens andre vil helst ha røffere flanell eller stretchlaken i "frotté". De aller fleste har imidlertid helt enkle hvite bomullslaken.

Men selv om de ser like ut i butikk, er det stor forskjell, skal vi tro en svensk test.

Lexington-laken er slitesterke, nupper relativt lite - men krymper en del i vask.  Foto: Lexington
Lexington-laken er slitesterke, nupper relativt lite - men krymper en del i vask. Foto: Lexington Vis mer


Testfakta har testet åtte enkle bomullslaken, av den typen man bretter på, og konklusjonen er relativt klar. Lakenet fra Lexington er suverent best, på nesten alle testede kriterier.

Elsker du også å sove på hotell? Slik får du hotellfølelsen hjemme

Fnatt av nupper?

Testfakta har laboratorietestet lakenenes slitestyrke, hvor lett de revner, hvor mye de krymper og vrir seg i vask, og hvor mye de nupper. Er nupper på lakenet noe du irriterer deg grønn over, er det laken fra Himla du bør se etter. Det fikk hele 4,5 av 5 oppnåelige poeng på nupping. Det har imidlertid langt dårligere slitestyrke enn alle andre laken som ble testet.

I andre enden av skalaen finner vi Ikeas Gäspa-laken som er et av de rimeligste, men også det som skåret dårligst totalt. Det er imidlertid ikke helt entydig: Jysks laken fra Kronenborg of Denmark Gold-serien som er testens billigste, kom på en delt andreplass med Hemtex' Soft Satin Sheet, som prismessig ligger midt på treet.

Test av laken (Karakterer gitt på en skala fra en til fem, fem er best. )
MerkeModellanvnSlitestyrkeNupperTotaltPris (i NOK)
LexingtonLexington Sheet53,53,6825
JyskKronoborg of Denmark Gold4,32,23,1125
HemtexSoft Satin Sheet3,41,83,1149*
HimlaDrottningholm2,74,53,0599
EllosEllos Home Percale2,72,82,6199
ÅhlénsPercale2,52,62,6199
SödahlSoft Sateen3,01,92,6298**
IkeaGäspa2,52,42,5129
Kilde: Testfakta.se *Selges ikke lenger i Norge, pris i SEK **Fant bare pris på formsydd laken


Se alle testresultatene (ekstern lenke).

Giftstoffer i flere laken

Den norske møbelprodusenten Slettvoll lanserer denne uken en egen soveromsserie, med alt fra senger og sengetøy til garderober og kommoder.  Foto: Slettvoll
Den norske møbelprodusenten Slettvoll lanserer denne uken en egen soveromsserie, med alt fra senger og sengetøy til garderober og kommoder. Foto: Slettvoll Vis mer


Enda mer bekymringsverdig enn at noe nupper eller slites fortere i stykker, er kanskje at flere av laknene inneholdt farlige kjemikalier - om enn i ørsmå mengder, og altså innenfor de nivåene miljø- og helsestandarden for tekstiler Oeko-Tex Standard 100 krever. Hemtex-lakenet inneholdt spor av formaldehyd, og Södahl-lakenet nonylfenoletoxylater.

Oeko-Tex standarden er en verdensomspennende sertifiseringsordning for tekstiler. For at noe skal kunne Oeko-tex-sertifiseres må det tilfredstille strenge krav både til tekstiler og produksjonsmetoder. Det er altså liten grunn til akuttpanikk om du har noen av de ovennevnte laknene - men det er likevel greit å være klar over neste gang du skal kjøpe.