Levegg finnes i mange varianter

Rammer inn uteplassen og skjermer for vind og innsyn. Her er en oversikt over fine alternativer.

<B>KLASSISK LEVEGG: </B>Den klassiske leveggen er i tre, og finnes i mange varianter og utførelser. Foto: BYGGMAKKER
KLASSISK LEVEGG: Den klassiske leveggen er i tre, og finnes i mange varianter og utførelser. Foto: BYGGMAKKERVis mer

En ting er at sola skinner, men hvis det blåser blir det ikke like trivelig å sitte på terrasse, platting eller annen uteplass. Heldigvis finnes det løsninger, og det begynner å bli mange av dem.

Vi snakker om levegger, og de kommer i mange utførelser, dimensjoner og materialer. Noen minner om gjerder, andre er tekstilbasert. Det er vesentlige forskjeller på hvor tette de er og hvor massive de virker.

Gjerde? Her er et du ikke trenger å male

Derfor skal de ikke være helt tette

Levegger skal som regel ikke være helt tette, de skal ikke stoppe vinden, men bremse den kraftig. Ellers kan det oppstå turbulens, som i uheldige omstendigheter kan være nesten like sjenerende som direkte vind.

Dette kan løses på flere måter. En mye brukt løsning er å legge bordene vekselvis på forsiden og baksiden av langs- eller tverrgående bjelker. En annen løsning er å ha åpne felter øverst på leveggen. Litt avstand mellom bordene er også noe man finner.

Les også: Slik sliper du terrassen

Levegger av tre

Levegger i tre har vært i handelen i årevis, og hvert år dukker det opp nye varianter. De kommer i mer eller mindre tette utgaver, med liggende eller stående bord og med eller uten dekorative detaljer og åpninger.

KLASSISK: Dette er den klassiske leveggen i tre. Ikke helt tett og med dekorativt utformet toppdel. Foto: BYGGMAKKER
KLASSISK: Dette er den klassiske leveggen i tre. Ikke helt tett og med dekorativt utformet toppdel. Foto: BYGGMAKKER Vis mer


Som regel er materialet furu som enten er trykkimpregnert, beiset eller malt. Det finnes også levegger i sibirsk lerk. Dette er en mer holdbar tresort siden den er «naturlig impregnert »med mye harpiks i strukturen. Prisen er vesentlig høyere enn furu.

Les også: Bygg selv: Levegg - latterlig enkelt

Det finnes også levegger av sammenflettet pil. Den bremser vinden godt og gir samtidig et rustikt preg. Med litt fikse monteringsløsninger kan de også rulles sammen og settes bort utenfor utesesongen, hvis man ønsker det.

ANNERLEDES: En levegg av pil gir et mer organisk og naturlig inntrykk. Foto: MAXBO
ANNERLEDES: En levegg av pil gir et mer organisk og naturlig inntrykk. Foto: MAXBO Vis mer


Levegger av flettverk

Hagemøbler i plastrotting har blitt svært populært og det har også kommet levegger i dette materialet. De kommer i mange dimensjoner, både rette og skrånet, i gråsort eller naturfarget.

ROTTING: Levegger i plastrotting kommer i flere varianter. Foto: MAXBO
ROTTING: Levegger i plastrotting kommer i flere varianter. Foto: MAXBO Vis mer


Flere av disse kan monteres på egne stolper, som er en del av sortimentet. Det gir mulighet til fleksible løsninger og de kan også settes bort om vinteren.

Levegger av plast er stort sett vedlikeholdsfrie og er også lette å holde rene.

Slik gir du plastmøblene nytt liv

Levegg på rull

UTTREKKBAR:  Trenger du beskyttelse mot vind eller innsyn en gang i blant er en uttrekkbar løsning tingen. Foto: Netthandelen
UTTREKKBAR: Trenger du beskyttelse mot vind eller innsyn en gang i blant er en uttrekkbar løsning tingen. Foto: Netthandelen Vis mer


De siste årene har det dukket opp enda en løsning, nemlig uttrekkbare levegger. Dette er nesten som liggende markiser, forskjellen er at du trekker ut enden og fester den i en dertil egnet stolpe. En slik stolpe kan også brukes mellom to ruller, slik at du får en lun krok.

HJØRNE: Med to levegger på rull får du et rimelig og behagelig hjørne. Foto: EUROPRIS
HJØRNE: Med to levegger på rull får du et rimelig og behagelig hjørne. Foto: EUROPRIS Vis mer


Det finnes også vertikale løsninger, som fungerer som en markise som går rett ned og festes i en bunnskinne.

RETT NED: Noen ganger er det mulig å montere en loddrett markise, som gir le. Foto: SCANDIC
RETT NED: Noen ganger er det mulig å montere en loddrett markise, som gir le. Foto: SCANDIC Vis mer


Festing av levegg

Levegger kan festes i en eksisterende konstruksjon, som husvegg og terrasse, men kan også monteres frittstående i vertikale stolper. Hvordan dette gjøres best avhenger av de lokale forholdene.

Stolper må festes ned i bakken på en egnet måte.

Man kan løse det på den aller grundigste måten og støpe fundamenter til stolpesko, men en anerkjent alternative metode er å bruke en forankring som slås ned i jorda.

Blant de mest anerkjente er Metpost, et engelsk produkt som er spesialutviklet til formålet. Det spesielle med denne er strammemekanismen med to bolter som holder stolpen i klem. Det finnes også mange andre varianter av jordspyd som man plasserer stolpene i.

LES OGSÅ: Slik maler du trykkimpregnert treverk

Har du fast fjell opp i dagen eller rett under et tynt jordlag må du bore hull med en borhammer og sette ned stolpesko som festes med et støpe- eller betongprodukt. Det finnes mange varianter, sjekk i byggevarehuset.

Det finnes også fiks ferdig støpte fundamenter med feste, som man graver ned i jorda.

I JORDA: Metpost, jordspyd eller støpt forankring. Foto: PRODUSENTENE
I JORDA: Metpost, jordspyd eller støpt forankring. Foto: PRODUSENTENE Vis mer


For å feste leveggen til stolpene finnes det spesielle beslag, men du kan også bruke vanlige metallvinkler av den solide typen.

FESTEMIDLER; Vinkler brukes til å feste leveggen til stolpene. Foto: PRODUSENTEN
FESTEMIDLER; Vinkler brukes til å feste leveggen til stolpene. Foto: PRODUSENTEN Vis mer


Les også vår skrueguide