Levegg - latterlig enkelt?

Ferdige levegger passer ikke alltid, så da lager vi dem selv.

En glissen overvokst hekk som etter hvert skal fjernes og et uttalt ønske om en mulighet for beplantning av blomster som strekker seg i høyden - da måtte det bli en levegg på enden av terrassen.

Et hvert trelastutsalg og velassortert hagesenter har ferdige levegger å tilby. Men ingen av de vi så på i alle katalogene som dumper ned om våren falt i smak eller passet inn. De var dessuten for spinkle i konstruksjonen til å fungere slik vi hadde tenkt.

Levegg - latterlig enkelt?


Konklusjonen ble at den måtte lages selv.

Levegg - latterlig enkelt?


Slik gjorde vi

En vegg består som all vet av reisverk og kledning, vi valgte trykkimpregnert 2x4 til reisverk fordi vi liker det solid. Dessuten er resten av terrassen og huset bygget i grove dimensjoner, noe mindre ville virke pinglete.

Stolpene ble skodd med stolpesko, festet med franske treskruer.

Levegg - latterlig enkelt?


Les også: Terrasse? Da trenger du disse!

For å få disse ned i jorda sto vi ikke på gardintrapp med slegge og slo dem ned i jorda. Neida. I stedet vi skrudde på et vinkeljern på oversiden av toppen av stolpeskoen. Så brukte vi vår lille kompressor med meiselpistol, og vibrerte det hele ned i jorda. Det tok ikke mange sekundene i kompakt leirejord. Medhjelperen holdt bjelken i lodd mens vi sørget for å få den nedover.

Levegg - latterlig enkelt?


På toppen monterte vi et buet bord som vanligvis brukes på rekkverk, for å unngå at vann blir liggende. Her må vi nok gjøre noe for å hindre alle fuglene bruke det som dass, en eller annen form for spikermatte er på tenkestadiet.

Levegg - latterlig enkelt?


Les også: Slik bygger du trehytte!

Kledningen med not og fjær ble skrudd fast fra baksiden, de nederste 2 bordene kappet vi til slik at det ble en åpning nederst i midten.

Levegg - latterlig enkelt?


På det øverste bordet saget vi av fjæra med vår sirkelsag, for anledningen montert i et sagbord. Her skulle det på noen lister til "pynt" i åpningen.

Levegg - latterlig enkelt?


Til tross for stolpesko og solide skruer inn i terrassefundamentet er det nødvendig med ytterligere avstiving. Derfor monterte vi et skråstag i 2x4 ytterst mot bedet. På siden mot huset kommer det et arrangement med en portåpning mellom husveggen og leveggen. Da blir det like stødig der også (se bilde nederst i artikkelen).

Levegg - latterlig enkelt?


Åpningen nederst på midten er til for å kunne stelle med plantene som vil stå i bedet på baksiden, og vokse opp gjennom åpningen mellom terrasen og leveggen. Her er den lukket.

Levegg - latterlig enkelt?


Vi satte på avtagbart hengsel og lås, slik at vi kan ta den helt av når det trengs. Vi skar av den innerste delen av nota i bordet over, og lot fjæra være igjen på luka. Da synes det ikke at det er en luke fra forsiden.

Levegg - latterlig enkelt?


Etter å ha montert noen lister i siksak på toppen (en liten spikerpistol er kjekt å ha) var det tid for beising. Det ble akkurat ferdig før det ble for mørkt til å se hva man holdt på med på baksiden av leveggen.

En knapp lørdags arbeide med egnet verktøy og materialer - ny levegg! (Den ble dessuten vesentlig billigere enn de beste vi så på hos trelastutsaget.)

Levegg - latterlig enkelt?


Leveggen ferdig, med port og viderføring mot husveggen på plass. Foto: Brynjulf Blix
Leveggen ferdig, med port og viderføring mot husveggen på plass. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Her er porten, laget av 2x2 og 40 meter listverk. Spikerpistol er kjekt å ha. Foto: Brynjulf Blix
Her er porten, laget av 2x2 og 40 meter listverk. Spikerpistol er kjekt å ha. Foto: Brynjulf Blix Vis mer