Les mellom linjene FØR du handler

Fristes du av gode tilbud på PC eller telefon, bør du lese den lille skriften i reklamen FØR du kjøper noe. Lave priser innebærer nesten alltid bindingsplikt til bestemte abonnementer.

- Ved salg av telelefoner, datamaskiner eller mobiltelefoner er det veldig vanlig at en god pris forutsetter at du binder deg til bestemte abonnementer, sier Espen Slettemyr som er jurist hos Forbrukerrådet.

Og hvem kjenner ikke igjen situasjonen? Det dumper reklame for mobiltelefoner og PCer ned i postkassa, og du gleder deg over de lave prisene. Helt til du oppdager at du må binde deg til for eksempel et ett års Telenor mobil-abonnement for å få lov å kjøpe mobilen til oppgitt pris. Litt kjedelig om du er Netcom-kunde fra før.

Krever tydelig merking

Et annet eksempel er at det selges PCer med forutsetningen at du binder deg til et internettabonnement som koster en hundrelapp i måneden. Hvem ønsker egentlig det når en kan få gratis Internett-tilkobling?

Det er ifølge Slettemyr fullt ut lovlig å operere med slike sponsede priser. Men det må gå tydelig og klart frem at det følger visse bindinger med i prispakken.

- Kjøperen må lett kunne oppfatte hva som går inn i prisen. Det er ikke lov å skjule bindingsvilkårene. Vanligvis er det tilstrekkelig med en stjernehenvisning, og en tekst nederst på siden, sier Slettemyr.

Les mellom linjene

For forbrukerne betyr dette at de i praksis må lære seg å lese nøye alt med liten skrift for å ikke få ubehagelige overraskelser etter at kjøpet er i boks.

Forbrukerombudet stiller særlige krav til markedsføringen av telefoner, mobiltelefoner og PCer, dersom tilbudene forutsetter tegning av ISDN-pakke/-abonnement, mobilabonnement eller internettabonnement.

Dette må komme klart frem i markedsføringen:

  • At tilbudet er betinget av samtidig opprettelse av abonnement, og hvilken type abonnement, hvis det ikke er valgfritt.

  • Om tilbudet forutsetter minimums bindingstid. Hvor lenge et mobilabonnement kan bindes, kan du lese mer om her: Både du og mobiltelefonen kan bindes eller her: Kan jeg si opp mobiltelefonabonnementet mitt?

  • Kostnader forbundet med å si opp abonnementet før bindingstidas utløp, bør komme frem.

  • Faste kostnader som innmeldingsavgift og abonnementskostnader skal oppgis.

  • Om det vil bli foretatt kredittvurdering ved søknad om mobiltelefonabonnement.

  • Prisen på mobiltelefonen eller PCen og på betingelsene forøvrig, skal komme frem med noenlunde samme meddelelseseffekt. Likevel holder det med en henvisning til vilkårene, dersom denne er tydelig og henvisningen er leselig.

  • Ved tilbud om PC med internettabonnement bør det fremkomme om tellerskritt må betales i tillegg.

Hva er alternativet?

Når kundene får tilbud om å kjøpe en mobil tilknyttet et abonnement, er det nok mange som lurer på om de kan kjøpe varen uten abonnementet, men til en høyere pris. Det er av og til, men slett ikke alltid mulig.

Telehuset reklamerer i disse dager for billige mobiltelefoner, der forutsetningene er at du blir eller er Telenor-abonnent. Her kan du få kjøpe noen av varene uten Telenor-abonnementet, men da legges det på 600 kroner i prisene. Noen av varene får du kun kjøpe på hvis du binder deg til visse vilkår.

- Forhandlerne plikter ikke å selge varen uten bindeinger til en alternativ pris. Og finnes det en slik alternativ pris, plikter de heller ikke å opplyse om det, sier Slettemyr i Forbrukerrådet.