Les dette før du maler huset

Slik går du frem for å få best mulig resultat.

For best mulig resultat når du skal male boligen din er det smart å tenke igjennom alle detaljene først.  Foto: Ifi.no
For best mulig resultat når du skal male boligen din er det smart å tenke igjennom alle detaljene først. Foto: Ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dagens videosnutt fra MediaPlanet gir malermester Idar Sypriansen deg råd for hvordan du bør gå frem når du skal male huset ditt.

Bør du vaske eller skrape først? Og hvilken type behandling bør du velge?

Les mer:


Hvor mye maling trenger du?

Nymalte - eller nyvaskete hus - lyser opp i sommerhalvåret.  Foto: Ifi.no
Nymalte - eller nyvaskete hus - lyser opp i sommerhalvåret. Foto: Ifi.no Vis mer


Ingen ting er mer ergerlig enn å gå tom for maling halvveis i jobben - og etter at butikkene er stengt lørdag ettermiddag. Det oppgis anslått dekkflate per liter på malingsboksene, men husk at dette kan variere etter hvor mettet og hvor slette plankene du skal male er.

Tips: Kjøp heller et spann eller to for mye, enn for lite. De fleste butikker bytter maling, og avtaler du på forhånd, kan det til og med hende du kan returnere uåpnete spann og få pengene tilbake.

Ikke glem detaljene


I tillegg til husveggene må du ha bestemt deg for hvilke produkter, farger og mengder du trenger til vinduer, dører, takrenner og alle andre detaljer. Også her gjelder regelen om at det er smart å heller kjøpe et spann for mye enn ett for lite. Detaljene har større flater enn en skulle tro, så mål gjerne opp så du har det klart for deg før du går i butikken.

Riktig verktøy er halve jobben

Før du går i gang bør du også sjekke at du har riktig verktøy for hånden. Har du pensler, evt ruller, i riktig størrelse for panelet ditt? Og som passer til den malings- eller beistypen du har valgt?

Det er kanskje spesielt viktig å sjekke at du har riktig malerverktøy dersom du velger en av de nye miljømalingene. De strengeste reguleringene gjelder interiørmaling, men det er også mulig å få vannløselige miljømalinger til utendørsbruk. Disse tørker fortere enn vanlig oljemaling, og krever annet verktøy enn det du vanligvis bruker.

Kilde: Ifi.no