Lekué whoopie pie bakematte

Whoopie pies er den siste bakedilla. Vi har testet utstyret som skal gjøre det lettere å lage de populære kakene.

Whoopie pies ser nesten aller best ut <i>før</i> vi setter dem i ovnen. (Røren smaker himmelsk også!) Foto: Per Ervland
Whoopie pies ser nesten aller best ut før vi setter dem i ovnen. (Røren smaker himmelsk også!) Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er kanskje ikke så rart whoopie pies har slått an. De små myke kakene har konsistens som muffins, og settes sammen som makroner, med fyll i midten. Det er relativt enkelt å lage, og det smaker godt.

Whoopie hvafornoe?

Kjært barn har mange navn. De små kakesandwichene går også under navn som black moon, gob, black-and white bob - eller BFO - Big Fat Oreo, som i de populære amerikanske kjeksene. Dette fordi den klassiske whoopie-paien består av to mørke, myke sjokoladekaker som er satt sammen med vaniljesmørkrem i midten. Og så kjær og populær er kakene at Pennsylvania, Main og New Hampshire slåss om å være kakenes opphavssted.

Uansett hvor de første kom fra; whoopie pies er kommet for å bli. Det er ikke mange matmagasiner eller bakeblogger som ikke har laget en eller annen variant av de søte fristelsene det siste året.

Den belgiske kjøkkenutstyrsprodusenten Lekué har laget et eget bakesett, med en spesialmatte og sprøytepose i silikon som skal gjøre det lettere å lage. Vi har tidligere testet tilsvarende bakesett for makroner og lot oss imponere stort. Står whoopie pie-utstyret også til terningkast seks?

Sprøyt røren ut slik at den fyller den innerste sirkelen på bakematten. Foto: Per Ervland
Sprøyt røren ut slik at den fyller den innerste sirkelen på bakematten. Foto: Per Ervland Vis mer


Vi har testet.

Slik testet vi

Vi har testet whoopie pie-utstyret med produsentens egen oppskrift, og med oppskrifter funnet hos den amerikanske sjefshusmoren Martha Stewart, bloggdronningen Bakerella og fra Sweet Paul Magazine.

I tillegg til å bruke utstyret - har vi laget whoopie pies helt uten noe hjelp, og sprøytet kakedeigen på vanlig bakepapir - gjennom en liten brødpose vi klippet hull i et hjørne.

Helle Øder Valebrokk holder seg til det aller mest grunnleggende: Du blir ikke god kokk av å ha kjøkkenet fylt av dyrt utstyr, sier Norges beste amatørkokk.

Slik virket det

Selve fremgangsmåten er relativt lik som da vi testet makronmatten: Lag røre, sprøyt den ut på matten slik at den fyller ut den innerste sirkelen ved hjelp av den lille bobleformete sprøyteposen som følger med, og stek.

Det å sprøyte ut røren gikk relativt greit. Det var noen ganger litt vanskelig å lukke sprøyteboblen helt igjen, så det ble litt sølete. Men med et forkle og hyppig håndvask, var ikke det noe stort problem. Problemet kom når kakene sto i ovnen: Matten krøllet seg noe, selv da vi la den på rist, og røren fordelte seg ujevnt i formen - slett ikke som da vi laget perfekte makroner.

Formen er ikke like fin og rund når kakene er klar til å tas ut av ovnen. Foto: Per Ervland
Formen er ikke like fin og rund når kakene er klar til å tas ut av ovnen. Foto: Per Ervland Vis mer


Varianten der vi brukte en 2-liters frysepose som vi klippet av et hjørne som sprøytepose og sprøytet ut små topper på et bakepapir så ikke like lekkert ut i utgangspunktet, men resultatet når kakene var ferdigstekt ble omtrent det samme, om ikke hakket penere.

Når kakene var avkjølt, laget vi fyll, sprøytet ut på halvparten av kakene, og la dem sammen som en sandwich. Siden formen ble litt ujevn på de fleste kakene, er det lurt å lage én og én pai om gangen, slik at du lett kan finne en form som matcher. Da blir det ikke så mye søl når man skal spise.

Tips: Er du ikke glad i klissete fingre, anbefaler vi å sette kakene i kjøleskapet en times tid før du skal spise, så stivner fyllet litt, og tyter ikke ut når du tygger.

Se flere bilder her:

Røren skal være ganske tjukk, litt som når du lager muffins. Et par av oppskriftene bruker også kefir i stedet for melk, slik mange amerikanske muffinsoppskrifter gjør. Foto: Per Ervland
Fyll røren i den bobleformete sprøyten. Det er viktig å holde seg unna kanten, slik at du får lukket lokket godt inntil. Foto: Per Ervland
Skru lokket godt fast. Her har vi valgt en tupp med stor, rund åpning. Foto: Per Ervland
Sprøyt ut røren slik at den fyller ut den innerste av de to sirklene. Foto: Per Ervland
Skrur du ikke lokket helt til, blir det litt klin underveis. Foto: Per Ervland
Vi måtte feste lokket på nytt mange ganger, dette ble klissete! Foto: Per Ervland
Whoopie pies ser nesten aller best ut før vi setter dem i ovnen. (Røren smaker himmelsk også!) Foto: Per Ervland
Formen er ikke like fin og rund når kakene er klar til å tas ut av ovnen. Foto: Per Ervland
Sprøyt på fyll på halvparten av kakene, og legg dem sammen to og to, til små kakesandwicher. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Matte, boblesprøyte og ferdig resultat. Selv om de ikke er helt symmetriske ser de grei ut - og resultatet smaker himmelsk! Foto: Per Ervland


Konklusjon

Der vi forelsket oss helt i makronmattene fra Lekué og Clas Ohlson, som rett og slett gjorde oss til bedre bakere, gjør dessverre ikke denne det. Mattten krøller seg litt i ovnen, kakene bli ujevne, og om vi får røren så myk at den renner ut til kanten - så stopper det ikke der. Det kan selvsagt ha med oppskriften å gjøre, men vi opplevde dette problemet også når vi brukte produsentens oppskrift.

I serien kjøkkenutstyr vi ikke har bruk for kommer denne matten høyt opp. Skal du investere i en bakematte i silikon, velg heller en helt slett matte, så du kan bruke den i stedet for bakepapir - eller en makronmatte. Vi laget noen miniwhoopie pies med makronmatten, og her virket formene mye bedre, av en eller annen grunn.


Ujevn fasong til tross, responsen på whoopie pies (annet enn at vi fikk noen Fabulous Baker Boys referanser, og spontant tilløp til sangen Michelle Pfeiffer udødeliggjorde liggende på et flygel i filmen) var fornøyde ansikt, høye smattelyder, og tomme kakebokser på 1-2-3. Men smaken er like god om du lager dem på "gamlemåten", enten ved å bruke en skje - eller lage en sprøytepose av en liten plastikkpose.

Testresultat

Lekué whoopie pie bakesett

Terningkast 2

Gjør det enkelt å få cirka like store kaker, om du er dårlig på øyemål.

Formen blir ujevn, ikke sirkelformet, slik en skulle tro. Sprøyteboblen lekker litt, kanskje røren er for tykk? Like greit å lage på gamlemåten.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!