Lekkasjesikring blir påbudt neste år

Alle nye boliger som bygges fra 1. juli 2011 må ha lekkasjesikring

<b>Problematisk:</b> De store side-by-side-kjøleskapene som er koblet på vann har ført til økt antall vannskader i norske kjøkken. Foto: Produsenten
Problematisk: De store side-by-side-kjøleskapene som er koblet på vann har ført til økt antall vannskader i norske kjøkken. Foto: Produsenten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor ble det registrert 1.422 vannskader fra vanntilkoblede hvitevarer. Dette er en dobling de to siste årene, og såkalte amerikanske kjøleskap er en medvirkende årsak.

– Amerikanske kjøleskap med vanntilkobling er den store synderen. Vanntrykket mange steder i Norge er for høyt for ledningene. Ryker ledningen, står vannspruten, sier daglig leder Arild Brekke i Varme & Bad Brekke Sanitær i en pressemelding.

Er produktene gode? Slik kjøper du trygt VVS-utstyr

Det er spesielt kjøkken som er utsatt. De færreste norske kjøkken er innredet som våtrom, og få har våtromsbelegg og sluk. Dermed blir bygningsskadene store når det oppstår vannlekkasjer på kjøkkenet.

Et dryppbrett fanger opp smålekkasjer under hvitevarer og leder dem ut foran, slik at du tidlig kan oppdage skaden. Foto: Elkjøp.no
Et dryppbrett fanger opp smålekkasjer under hvitevarer og leder dem ut foran, slik at du tidlig kan oppdage skaden. Foto: Elkjøp.no Vis mer


Små drypp som skjuler seg bak og under vaskemaskin og kjøleskap kan gjøre stor skade før du er klar over at du har et problem.

– Ikke sjelden er kjøkkengulvet allerede alvorlig vannskadet når feilen blir oppdaget, sier Brekke.

Smart og billig forsikring: Et dryppbrett gjør det lettere å oppdage smålekkasjer.

Bruk lekkasjesikring

Et annet problem er varmtvannsberedere. I eldre boliger er disse gjerne gjemt unna i skap, bod eller kjeller - og de rekker å gjøre stor skade før man oppdager problemet. Brekke tror skadeomfanget vil fortsette å øke:

– Så lenge nye leiligheter bygges med beredere og kjøleskap plassert i kjøkken uten sikring, blir det neppe noen nedgang i slike vannskader.

Han mener beredere burde vært plassert i rom med sluk, fordi det alltid er en risiko for lekkasje. Det kan også være vanskelig å unngå vannlekkasje når man skal gjøre reparasjoner.

ViWa WaterSafe magnetventil med vannsensor skal stenge vannet omgående ved lekkasje. Pris: 1.950 kroner fra onlinehelse.no Foto: Produsenten
ViWa WaterSafe magnetventil med vannsensor skal stenge vannet omgående ved lekkasje. Pris: 1.950 kroner fra onlinehelse.no Foto: Produsenten Vis mer


– Fra 1. juli 2011 innfører myndighetene krav om lekkasjesikring i nye boliger, og Varme & Bad oppfordrer allerede nå å bruke lekkasjesikring på all installasjon i rom uten sluk.

Lekkasjesikringer med magnetventil kan enkelt etterinstalleres av rørlegger. Ved en eventuell lekkasje kuttes vanntilførselen av seg selv. Systemet fungerer som en automatisk stoppekran.

Prøv også NRL-stoppen som lar deg skru av hovedkranen med et enkelt trykk.

Ekstremskader


I fjor betalte forsikringsselskapene ut over tre milliarder kroner i skadeerstatninger etter vannskader, en halv milliard kroner mer enn året før. Og situasjonen ser ikke ut til å forbedre seg, snarere tvert imot. Ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) var det ekstremt mange vannskader i norske boliger og hytter i første halvår i år. Hele 46.000 vannskader ble innrapportert, og dette er nesten en dobling i forhold til samme periode året før. Sprengkulden i fjor var viktigste årsak.

Har du sikret deg mot lekkasje? Gi boligen en vannsjekk

Kilde: Newswire, på vegne av Varme & Bad