Leilighetsprisene gir temperatur i boligmarkedet

Temperaturen har holdt seg høy i boligmarkedet, også gjennom sommeren. Det er først og fremst leilighetssalget som bidrar til det, viser julitallene fra eiendomsmeklerne.


- Det usedvanlige vårtrøkket bare fortsetter inn i sommeren. Også juli har vært en meget sterk måned, sier direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter, til NTB.

Riktignok gikk prisene ned med 0,2 prosent fra juni, men Tveter påpeker at det er mye mindre enn det som er vanlig for denne sommermåneden. Justert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,7 prosent.

Tidligere spådommer om en prisstigning på 6 til 8 prosent dette året er for lengst passert. Så langt i 2006 har prisene steget med 11 prosent.

- Og vi stopper tydeligvis ikke der. Så det blir en vesentlig sprekk for alle ekspertene, sier Tveter.

Leiligheter

Det er først og fremst salget av leiligheter som bidrar til å holde temperaturen oppe. Gjennomsnittsprisen på leilighetene steg med 1,4 prosent fra juni til juli, viser eiendomsmeklernes boligprisstatistikk.

Siden juli i fjor har prisene på leiligheter steget med 17,1 prosent, og den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for en leilighet er 27.000 kroner.

Prisene på delte boliger gikk ned med 4,2 prosent den siste måneden, mens prisene på eneboliger sank med 2,9 prosent.

Gjennomsnittsboligen koster nå 2.169.000 kroner. Dersom du investerte i en bolig for ti år siden har verdien i gjennomsnitt økt med 125 prosent på disse årene.

Samme tendens

Andre statistikker som ble lagt fram tirsdag bekrefter den samme tendensen. Ferske tall fra OBOS viser at prisene i boligbyggelaget har steget med 13 prosent så langt i år. Fra juni til juli steg prisene med 0,8 prosent.

- Prisene har steget uvanlig mye de første sju månedene i år, sier informasjonssjef Åge Pettersen i OBOS.

Boligprisstatistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at prisene økte i gjennomsnitt med 5,7 prosent fra første til andre kvartal i år. Prisene er nå 12,5 prosent høyere enn i andre kvartal i fjor.

Høyest prisstigning siste året har det vært i Stavanger, Bergen og Trondheim. (©NTB)