Ikea tester ut utleie av møbler

Leie møbler i stedet for å kjøpe dem?

Starter pilotprosjekt i Sveits denne måneden.

LEIE MØBLER: Denne måneden starter Ikea et nytt konsept i Sveits, der man kan leie produkter i stedet for å kjøpe dem. Kjøkken skal være blant kategoriene som er mest aktuelle. Foto: Ikea
LEIE MØBLER: Denne måneden starter Ikea et nytt konsept i Sveits, der man kan leie produkter i stedet for å kjøpe dem. Kjøkken skal være blant kategoriene som er mest aktuelle. Foto: Ikea Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke bare er de på hugget med smarte kontakter og rullegardiner om dagen – denne måneden starter Ikea et pilotprosjekt i Sveits der kundene gis mulighet til å leie møbler fremfor å kjøpe dem, for så å levere dem tilbake når man ikke trenger dem mer eller vil bytte til noe annet.

– I stedet for å kaste dem, pusser vi dem opp litt slik at vi kan selge dem etterpå, sier Torbjørn Lööf, sjef for Inter Ikea, i et intervju med Financial Times (krever abonnement).

Kontor- og kjøkkenprodukter

Når konseptet starter opp i Sveits denne måneden, vil Ikea først fokusere på å leie ut kontormøbler til små bedrifter, men Lööf ser for seg at også kjøkkeninnredning kan være et høyaktuelt område å satse på.

Han poengterer at Ikeas kjøkkenløsning er modulær, slik at man for eksempel kan bytte ut skapfrontene uten å måtte skru ned hele kjøkkenet. Det skulle gjøre en leieordning attraktiv, der man kan henge med i tiden uten å ta den store kostnaden ved å bytte ut hele kjøkkenet.

Utleiekonseptet sparkes i gang med bakgrunn i at Ikea har som mål å redusere klimaavtrykket med 15 prosent totalt sett, der selskapet har kalkulert med at det betyr 70 prosent per produkt innen 2030, der vekst også er kalkulert inn.

Kan komme egen reservedelordning

Ifølge artikkelen i Financial Times, vurderer også Ikea å starte en egen reservedels-business slik at folk kan få kjøpt skruer, hengsler og andre reservedeler til produkter som ikke lenger selges hos Ikea.

Det vil også være et tiltak som gjør at mindre blir kastet og heller reparert, i tråd med Ikeas målsetning for miljøbelastning.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!