Leie lift?

Skal du male eller beise huset må du opp i høyden.

Belteliften klar til bruk Foto: Brynjulf Blix
Belteliften klar til bruk Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi ser lifter, også kalt personløftere, over alt, hver eneste dag. De finnes i en mengde varianter for forskjellige oppgaver og situasjoner.

Det finnes sakselifter som hever seg rett oppover og bomlifter som har imponerende rekkevidde både i høyde og utstrekning. Noen lifter er selvgående, andre må flyttes ved hjelp av kjøretøyer eller muskelkraft.

Vi har nettopp beiset hus og garasje, og som tidligere har vi brukt lift for å rekke opp i høyden.

Hvorfor skal du leie lift?

De færreste har privatboliger som er mer enn 10-12 meter høye, det tilsvarer to etasjer og loft. Det er veldig høyt når man står på stige, og med ujevnt underlag er det mildt sagt svært lite fristende. Det er heller ikke stort areal man får malt fra en stige før man må ned for å flytte stigen.

Les også: Hvordan er maleværet der du bor?

Rullestillas har vi også brukt et par ganger, det er greit når det står der, men det er en jobb å sette det opp og ta det ned. Også når det skal flyttes rundt huset er det en del å ta hensyn til. Underlaget må være både fast og stabilt, ellers kommer du ikke fram eller stillaset kan velte. Har du hindringer som luftkabler for strøm og telefon, må stillasset bygges ned for å passere under dette, og så opp igjen. Alt dette kan være både slitsomt og tidkrevende. (Vi snakker av erfaring).

En lift gjør alt så mye lettere. Selve liften plasserer du foran huset i løpet av få minutter. Du kobler til strøm, senker støttebena, legger plater under "potene" og justerer beina til den står i vater. Så er det bare å klatre opp i kurven, dra i et par spaker eller trykke noen knapper, så er du oppe og klar til å jobbe.

Les også: Beis eller maling?

Forskjellige lift-typer

Det er som nevnt mange varianter av lifter, men for beising/maling av et privat hus er det to typer som peker seg ut - tilghengerliften og beltegående lift.

Tilhengerliften er som navnet mer enn antyder en lift som også er en tilhenger. Den har 2 hjul på en aksling, brems og hengerfeste. Vekten varierer fra i underkant av 1000 kg til noen få hundre kilo mer. Har du bil med hengerfeste står det i vognkortet hva du kan trekke. De fleste typisk familiebiler klarer dette med god margin.

En tilhengerlift har ikke alltid drift på hjulene. Derfor må den bukseres inntil huset på en eller annen måte. Er det fast undelag rundt huset går det som regel greit å dytte/dra den rundt hvis man er to eller flere om jobben.

En 12 meters tilhengerlift Foto: Oslo Liftutleie
En 12 meters tilhengerlift Foto: Oslo Liftutleie Vis mer


Skal den passere hindringer som f.eks. kanten på en terrasse som ligger 10-20 cm over bakken, kan du heve liften på støttebeina og bygge opp under hjulene fram til terrassen med solide trematerialer i plan med denne. Så senker du liften ned på hjulene og triller den inn på terrassen.

Men er det større hindringer eller ulendt terreng kan det være umulig å få på plass en tilhengerlift uten drift på hjulene.

Beltelift er en god løsning. Vi har grus rundt huset, og tilhengerlifter uten framdrift har vært helt på grensen av det vi har kunnet håndtere.

Sist fikk vi tilbud om en lift med beltedrift og det viste seg å være langt mer praktisk. Beltedriften er hydraulisk og styringen skjer med to spaker, en for hvert belte. Da er det bare å starte motoren og gå ved siden av liften mens man styrer med spakene. Det er ikke noen racer, og det humper og går, men du kan gjøre jobbe alene, og er ikke avhengig av verken kone, husets ungdom, naboer eller leieboere for å flytte på liften.

Hvor skal du leie?

Det finnes firma over hele landet som leier ut lifter på dags, uke og helgebasis. Vi har leid hos både store og små firma og vår erfaring er at for privatpersoner er små firma best både på pris og service.

Da vi skulle leie lift sist henvendte vi oss til flere av de største firmaene i bransjen. Vi skulle ha liften tilkjørt siden vi for tiden ikke har bil med hengerfeste. Hos ett firma kunne de levere fra avdelingen på Jessheim hvis vi møtte opp dagen før og betalte kontant. Hos et annet av de store firmaene kunne vi komme til avdelingen på Kjeller samme dag og betale, mens det tredje ikke kunne si på tirsdag hva de hadde tilgjengelig i helgen før på fredag ved lunsjtider. Muligens litt sent synes vi, hvis det skulle vise seg at det ikke ble noe ledig ...

Men vi fikk tak i en beltegående lift fra et lite firma, som var svært fleksible med hensyn til tidspunkter både for levering og henting. Dessuten kunne vi gjøre opp med sjåføren som kom med liften, vi måtte ikke reise ut av byen for dette... At prisen var vesentlig lavere enn hos de store utleierne var også et stort pluss.

Hos Oslo Liftutleie skulle de ha 2025 kroner pluss mva pr døgn i leie, mens vi betalte bare 600 kroner pluss mva hos Resaland Liftutleie.

Transporten hos Oslo Liftutleie
er listet til 800 kroner pluss mva, mens vi betalte 400 kroner pluss mva hver vei hos Resaland.

Og utstyret fungerte upåklagelig.

Vi kommer tilbake til en større prisoversikt for liftutleie om kort tid. Tips mottas med takk, gjerne i debatten under.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!