Leie bolig? Slik sikrer du deg

Skal du ut på leiemarkedet, er det en idé å kjenne til hvilke rettigheter du har.

Om du ikke bruker en standard kontrakt bør du sammenlikne noen forskjellige kontrakter for å se om det er noe dere savner i den som skal brukes.  Foto: Per Ervland
Om du ikke bruker en standard kontrakt bør du sammenlikne noen forskjellige kontrakter for å se om det er noe dere savner i den som skal brukes. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bolig- og leiemarkedet ligger gjerne i dvale i sommermånedene, men straks ferien er over, begynner leiekontrakter å signeres både her og der. Mange kjenner imidlertid ikke til rettighetene sine, og opplever å få problemer i etterkant.

Les også: Ikke gå i disse leiefellene

- Ved hjelp av noen enkle grep slipper du unna de største problemene. Les kontrakten nøye, sjekk oppsigelsestiden og hva husleien inkluderer, og betal aldri depositum inn på utleiers personlige konto, men opprett en depositumskonto som står i ditt navn, sier forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

De deler flere tips:

Skriv kontrakt

Skriv en skikkelig kontrakt når du skal inngå avtale om leie av bolig!

Du kan laste ned kontrakter gratis på forbrukerportalen.no. Med Forbrukerrådets husleiekontrakt er du sikret at leieforholdet reguleres etter reglene i husleieloven. Hvis dere bruker en annen kontrakt, kan det være greit å sammenlikne et par forskjellige kontrakter for å se om det er noe dere savner i den dere skal bruke.

Last ned og print ut: DinSides leiekontrakt

Er alt inkludert?

Husleia skal dekke alle utgifter, men strøm er som regel unntatt. Man kan heller ikke forvente telefon, kabel-TV og internett i prisen. Dette avtales særskilt. Husk å ta dette med i regnestykket når du leter og skal sammenligne leiligheter.

Kommunale avgifter skal imidlertid være inkludert i leia.

Kan han bare øke husleien?

Vedlikehold

Sjekk om utleier gir deg ansvar for vedlikehold. Vanligvis har leietaker få vedlikeholdsplikter, slik som skifte av batteri i røykvarsler, pakninger, skifte av lyspærer og sikringer etc. Loven åpner for å avtale annet, så det er viktig å sjekke hva som ligger i kontraktsvilkårene.

I tillegg til vanlig vedlikehold, er det greit å få med i kontrakten hvem som skal måke hva når snøen begynner å falle. Hvis utleier og leietaker bor i samme hus, er det vanlig at huseier har ansvar for snømåking av oppkjørselen, mens leietaker har ansvar for å måke fram til egen inngang.

Kan du si opp?

Det finnes to hovedtyper leiekontrakter: Tidsubestemt leiekontrakt som løper inntil en av partene sier den opp, eller tidsbestemt leieavtale som utløper på et fastsatt tidspunkt. I tidsbestemte leieavtaler er det ofte ikke anledning til å si opp i denne perioden. Hvis det ikke er anledning til å si opp, skal dette være opplyst skriftlig for å være et gyldig vilkår.

Les mer: Fanget av en tidsbestemt leiekontrakt?

Depositum

Det er vanlig at leietaker betaler et depositum som sikkerhet for skyldig leie, skade på leiligheten og annet. Depositumsbeløpet skal settes på en egen depositumskonto i leietakerens navn. Å sette pengene på en separat depositumskonto gjør oppgjøret etter at du har flyttet mer ryddig. Depositum som ikke settes på egen depositumskonto er ikke lovlig.

Overtakelsesskjema

Det er lurt å ta en gjennomgang av leiligheten ved innflytting for blant annet å registrere strømmålerstand, antall nøkler mottatt og om det er noen skader ved innflytting. Eget overtakelsesskjema ved innflytting i leiligheten kan lastes ned på forbrukerportalen.no. Eller du kan kontakte Forbrukerrådet på 03737 (39 øre/minuttet).

Ved uenighet

Hvis du er uenig med utleier om noe, og dere ikke greier å løse saken dere imellom, fins det egne husleietvistutvalg i Oslo, Trondheim og Bergen som kan hjelpe. Eller du kan gå til forliksrådet i din kommune.

Leie ut? Slik unngår du leieboeren fra helvete