Lei av at hvitløken henger fast i pressen?

Her er fire alternativer.

Hverdagsproblem: Hvitløken synes alltid å sette seg fast i pressen ...  Foto: Per Ervland
Hverdagsproblem: Hvitløken synes alltid å sette seg fast i pressen ... Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke noe i veien med gamlemåten. Å hakke hvitløk. Men i noen tilfeller, for eksempel om du skal bruke den rå, er det bedre å bruke pressen. Og i serien små hverdagsproblemer er det få ting som er så irriterende som å pirke hvitløkspressen fri for hvitløksrester. Det er vanskelig å komme til. Oppvaskkosten setter seg fast. Og da har vi ikke en gang begynt å snakke om den hvitløkspressen du glemte i bunnen av vasken, der restene har størknet ...

Heldigvis finnes det alternativer - og her er noen av dem. Og skroller du helt ned i artikkelen, kan du se video av de ulike produktene i bruk.

MicroPlane

MicroPlane zester/rivjern. Foto: Pia Strømme
MicroPlane zester/rivjern. Foto: Pia Strømme Vis mer


Denne zesteren/rivjernet ble trukket frem som en av kjøkkensjef Kari Innerås favoritter når hun skal lage mat. Men vær forsiktig, jernet er skarpt! Og det kan være litt klønete å få hvitløken ut av jernet.

Denne kan imidlertid også være litt kronglete å rengjøre. Skyll den godt (i såpevann) med en gang du har brukt den, og kjør den eventuelt i oppvaskmaskin. For prøver du deg med oppvaskkosten, blir den fort ødelagt. Oppvaskkosten, altså.

Pris: Cirka 200 kroner.

Mini-rivjern

Minirivjern Foto: Pia Strømme
Minirivjern Foto: Pia Strømme Vis mer


Du trenger selvfølgelig ikke gå for Rolls Roycen blant rivjernene for å rive hvitløken. Det går fint med et vanlig rivjern, eventuelt en av minivariantene som finnes på markedet.

Disse er hakket enklere å rengjøre enn MicroPlane, og går også rett i oppvaskmaskinen.

Pris: Cirka 20 kroner.

Tips: Blir du plaget av hvitløkslukt på hendene? Gni dem inn med enden av en sitron. Og mens du er i gang; sitron er et ypperlig flekkfjerningsmiddel, blant annet til misfargete skjærebrett.

Hvitløkskortet

Hvitløkskortet: enkel i bruk, enkel å gjøre ren.  Foto: Per Ervland
Hvitløkskortet: enkel i bruk, enkel å gjøre ren. Foto: Per Ervland Vis mer


Garlic Card, hvitløkskortet, er ikke større enn et kredittkort. Det fungerer omtrent som et rivjern, bare at det er langt mindre skarpt, og du slipper å være engstelig for fingertuppene. Med dette kan du også trygt sette barna i arbeid.

Dette er det enkleste å rengjøre av alle alternativene, hvitløksrestene skyller du av under rennene vann, før du vasker det opp.

Pris: Cirka 60 kroner.

Hvitløksbrettet

Foto: Pia Strømme
Foto: Pia Strømme Vis mer


Den rustikke, franske forgjengeren til hvitløkskortet er en liten asjett eller skål i keramikk med skarpe riller i midten. På denne "rasper" du hvitløken, og du får en enda finere mos enn med for eksempel et lite rivjern eller microplane-jernet. Du bør fjerne skallet før du begynner.

Den er enkel å rengjøre, det er bare å skylle av eventuelle rester, før du vasker den i varmt oppvaskvann.

Pris: Cirka fem euro. Fås primært kjøpt i Sør-Frankrike.

Se video:

Smart triks: Som du kan se i videoen over, så trenger det ikke være vanskelig å få ut hvitløksrestene av pressen, om du bare gjør det på riktig måte: La skallet være på hvitløksfeddet, men kutt av den harde enden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer