Lei av at hvitløken henger fast i pressen?

Her er fire alternativer.

<b>Hverdagsproblem:</b> Hvitløken synes alltid å sette seg fast i pressen ...  Foto: Per Ervland
Hverdagsproblem: Hvitløken synes alltid å sette seg fast i pressen ... Foto: Per ErvlandVis mer

Det er ikke noe i veien med gamlemåten. Å hakke hvitløk. Men i noen tilfeller, for eksempel om du skal bruke den rå, er det bedre å bruke pressen. Og i serien små hverdagsproblemer er det få ting som er så irriterende som å pirke hvitløkspressen fri for hvitløksrester. Det er vanskelig å komme til. Oppvaskkosten setter seg fast. Og da har vi ikke en gang begynt å snakke om den hvitløkspressen du glemte i bunnen av vasken, der restene har størknet ...

Heldigvis finnes det alternativer - og her er noen av dem. Og skroller du helt ned i artikkelen, kan du se video av de ulike produktene i bruk.

MicroPlane

MicroPlane zester/rivjern. Foto: Pia Strømme
MicroPlane zester/rivjern. Foto: Pia Strømme Vis mer


Denne zesteren/rivjernet ble trukket frem som en av kjøkkensjef Kari Innerås favoritter når hun skal lage mat. Men vær forsiktig, jernet er skarpt! Og det kan være litt klønete å få hvitløken ut av jernet.

Denne kan imidlertid også være litt kronglete å rengjøre. Skyll den godt (i såpevann) med en gang du har brukt den, og kjør den eventuelt i oppvaskmaskin. For prøver du deg med oppvaskkosten, blir den fort ødelagt. Oppvaskkosten, altså.

Pris: Cirka 200 kroner.

Mini-rivjern

Minirivjern Foto: Pia Strømme
Minirivjern Foto: Pia Strømme Vis mer


Du trenger selvfølgelig ikke gå for Rolls Roycen blant rivjernene for å rive hvitløken. Det går fint med et vanlig rivjern, eventuelt en av minivariantene som finnes på markedet.

Disse er hakket enklere å rengjøre enn MicroPlane, og går også rett i oppvaskmaskinen.

Pris: Cirka 20 kroner.

Tips: Blir du plaget av hvitløkslukt på hendene? Gni dem inn med enden av en sitron. Og mens du er i gang; sitron er et ypperlig flekkfjerningsmiddel, blant annet til misfargete skjærebrett.

Hvitløkskortet

Hvitløkskortet: enkel i bruk, enkel å gjøre ren.  Foto: Per Ervland
Hvitløkskortet: enkel i bruk, enkel å gjøre ren. Foto: Per Ervland Vis mer


Garlic Card, hvitløkskortet, er ikke større enn et kredittkort. Det fungerer omtrent som et rivjern, bare at det er langt mindre skarpt, og du slipper å være engstelig for fingertuppene. Med dette kan du også trygt sette barna i arbeid.

Dette er det enkleste å rengjøre av alle alternativene, hvitløksrestene skyller du av under rennene vann, før du vasker det opp.

Pris: Cirka 60 kroner.

Hvitløksbrettet

 Foto: Pia Strømme
Foto: Pia Strømme Vis mer


Den rustikke, franske forgjengeren til hvitløkskortet er en liten asjett eller skål i keramikk med skarpe riller i midten. På denne "rasper" du hvitløken, og du får en enda finere mos enn med for eksempel et lite rivjern eller microplane-jernet. Du bør fjerne skallet før du begynner.

Den er enkel å rengjøre, det er bare å skylle av eventuelle rester, før du vasker den i varmt oppvaskvann.

Pris: Cirka fem euro. Fås primært kjøpt i Sør-Frankrike.

Se video:

Smart triks: Som du kan se i videoen over, så trenger det ikke være vanskelig å få ut hvitløksrestene av pressen, om du bare gjør det på riktig måte: La skallet være på hvitløksfeddet, men kutt av den harde enden.