Fester du noe på tvers over malingspannet, kan du ta av overflødig maling. Her har vi brukt en syltetøystrikk. Foto: Per Ervland
Fester du noe på tvers over malingspannet, kan du ta av overflødig maling. Her har vi brukt en syltetøystrikk. Foto: Per Ervland Vis mer

Lei av at det drypper av penselen når du maler?

Smart triks sparer deg for søl og helligdager.

Publisert
Sist oppdatert

Når du maler med pensel er det viktig å få nok maling på penselen, slik at du slipper å dyppe den hele tiden. Samtidig må du være forsiktig for at du ikke får for mye, for da kan malingen begynne å renne, og det er ikke bra for resultatet.

Løsningen blir for mange å ta malingen av langs kanten av spannet, med det resultatet at det blir mye søl, og at lokket fester seg og blir vanskelig å få av om malingsspannet står litt før du bruker det igjen.

Forrige uke skrev vi om hvordan du kan bruke malingstape rundt kanten av spannet for å forhindre at lokket sitter fast. Men det er ikke bare der du bør bruke den.

Tape over spannet

Sprekker eller sklir strikken av, vil malingen på strikken sprute utover. Foto: Per Ervland
Sprekker eller sklir strikken av, vil malingen på strikken sprute utover. Foto: Per Ervland Vis mer


I debatten fikk vi et par gode lesertips: Et av dem var å sette en strikk over malingsspannet, slik at man kan tørke av overskytende maling på den. Vår husfotograf Per Ervland pusser opp, og har testet.

– I utgangspunktet er strikk over malingsspannet en god idé, men det har et par svakheter: Det kan forskyve seg litt, og eventuelt skli av, så du bør nok forankre den, for eksempel med malingstape, sier Ervland. – Om strikken løsner så den sklir av malingsbøtten, vil den sprute maling utover.

Det vil du helst ikke oppleve når strikken er full av maling. Ervlands strikk var sannsynligvis litt gammel, så den sprakk, med samme resultat.

I tillegg er det ikke alle som har kraftige strikker tilgjengelig. I stedet tapet Ervland over malingsspannet, og det er ingen tvil om at det er denne metoden han kommer til å fortsette med.

– Malingstape har man jo for hånden allikevel, og den sitter fast.

Kniper du tapen sammen på midten blir det lettere å dra av malingen. Foto: PER ERVLAND
Kniper du tapen sammen på midten blir det lettere å dra av malingen. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Han anbefaler å tape over to ganger, samt å knipe tapen sammen på midten (se bildet).

Har du malingsbøtte med hank, kan du også bruke et tau som du binder fast. I tillegg har vi også sett at noen har bøyd til en renserikleshenger.

Andre smarte oppussingstips? Send en epost til journalisten.

Plastfolie over boksen

I debatten tipset vår leser Livar oss også om at det kan være smart å bruke clingfilm, eller plastfolie, over boksen for å unngå at malingen legger seg i sporet rundt. Så skjærer du bare et hull og dypper penselen nedi. Dette kan selvfølgelig også gjerne gjøres i kombinasjon med strikk eller tape over midten av boksen.

Flere smarte triks: En våt fille og litt plastfolie sparer deg for mye ekstrajobb når du maler.

Hvilken tape bør du velge?

Ikke glem å levere inn tomme malingspann på miljøstasjon.  Foto: Grip/Ifi.no
Ikke glem å levere inn tomme malingspann på miljøstasjon. Foto: Grip/Ifi.no Vis mer


Den grønne tapen har sterkest lim, og skal brukes på grove, støvete flater som for eksempel betong, murstein eller murpuss. Fordi limet er så sterkt, må du unngå å bruke denne på tapet. Tapen bør fjernes så fort malingen har tørket, og må fjernes innen tre dager etter at du satt den på.

Den kritthvite maskeringstapen er den svakeste av de tre typene, og egner seg best av de tre dersom du skal tape over tapet eller nymalte flater. Du bør fjerne tapen så fort malingen har tørket, men den kan sitte på i inntil syv dager.

Den blå tapen er litt sterkere enn den hvite, og egner seg godt på tapet, tidligere malte flater, treverk og metall. Den er også best å bruke på vinduer, ettersom den er resistent for UV-stråler, slik at den ikke setter seg fast på ruten slik andre taper kan gjøre. Også den blå tapen bør fjernes så fort som mulig, men den kan sitte på i inntil 14 dager.

På tide å pensjonere drillen? Her er tapen som gjør drillen overflødig

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer