Legge gulv?

Skal du legge nytt gulv? Her er vår ABC.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf BlixVis mer

Norge er et av de landene hvor det stadig pusses opp. Årsakene til dette er mange, den viktigste er nok at vi i langt større grad eier boligen, i andre land er det vanlig at man leier. Vedlikehold og verdistigning er noe vi selv må ta ansvar for, derfor velger mange å pusse opp selv.

Gulvet i boligen er avslørende, er det gammelt og slitt forteller det noe om eierne. Tidligere var det lite man selv kunne gjøre med dette, da måtte det fagfolk til, bortsett fra når det var snakk om malte gulv eller ubehandlede blankskurte tregulv.

I dag er mange typer gulv laget for å kunne legges på en rask og enkel måte. Her snakker vi om gulv som legges etter klikk-metoden og du klarer det selv om du ikke er fagmann. For fagmannen betyr de samme egenskapene større produktivitet.

Gulvproduktene som er mest utbredt er jo parkett og laminat, men også kork og vinyl finnes i klikkbare løsninger.

Forarbeide

Underlaget er viktig. Det skal først og fremst være tørt. Det skal også være jevnt og plant, ellers kan gulvet sprekke opp. Derfor legger du ikke nytt gulv rett oppå det gamle.

Du må fjerne alle rester etter eventuelt tidligere gulvbelegg, eventuelle limrester skrapes bort og spiker trekkes opp eller slås ned med dor. Så feies og støvsuges gulvet grundig så det ikke ligger igjen noen sandkorn eller småstein.

Hvis gulvet er helt plant er det tilstrekkelig å bruke ullpapp som underlag under det nye gulvet. Hvis det er små ujevnheter bruker du et tykkere skumbasert underlag på rull. Det finnes også trinn- og lyddempende underlag på rull hvor det er blandet inn tyngre partikler i det betydelig tettere skummet.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Har du plass i høyden opp til dørstokker osv. kan du også bruke plater for å dempe trinn/lyd, de finnes i mange tykkelser og legges ut løst under gulvet. De skal altså ikke festes verken til hverandre eller til det gamle gulvet.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Hvis gulvet ikke er plant må det avrettes, ellers risikerer du at det nye gulvet sprekker. Avrettingsmasse kommer som pulver som blandes ut med og flyter utover til en jevn, glatt og hard masse. Er det snakk om sammenslåing av gulv med litt forskjellig høyde er det sannsynligvis best å legge plater, f.eks. gulvspon, på det laveste gulvet. Eller du kan legge plater av forskjellig tykkelse på begge gulvene, som da ender opp med lik høyde.

Leggingen

Leggingen i seg selv er enkel. Først bestemmer du hvilken vei bordene skal ligge, regelen er at de skal ligge med stavene i den retningen lyset faller inn, det blir penest.

Men det er også andre hensyn å ta, som rommets fasong, retning på takpanel, og retning på gulvbord i tilstøtende rom. Det finnes ingen 100% regel.

Hvis du legger laminat med flisemønster eller annet produkt som ikke har noen mønsterretning velger du å legge bordene den retningen som er mest praktisk i forhold til kappingen.

Du bruker kiler mellom vegg og enden av gulvbordet for å holde riktig avstand, slik at gulvet kan utvide seg litt ved varme og fuktighet uten å komme i spenn mellom veggene.

BILLIG-PARKETT ER BEST: SP Svenska Forskningsinstitut har testet åtte eikeparketter for slitasje og motstandsdyktighet mot flekker. Polske Barlinek, som er en av de billigste parkettene på markedet, vinner slitasjetesten overlegent. Foto: Brynjulf Blix
BILLIG-PARKETT ER BEST: SP Svenska Forskningsinstitut har testet åtte eikeparketter for slitasje og motstandsdyktighet mot flekker. Polske Barlinek, som er en av de billigste parkettene på markedet, vinner slitasjetesten overlegent. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Hvor stor avstand det skal være varierer med det aktuelle produktet, det står i brukerveiledningen/produktinformasjonen.

Til leggingen trenger du hammer og slagkloss, og eventuelt en parkettslager med flens for å kunne slå et bord som ligger inntil vegg.

Du trenger også verktøy for å kappe bordene, her er det flere muligheter. Er det stort gulv trenger du en elektrisk kappsag med sleide, det er raskest og enklest i bruk. Vi har best erfaring med et fintannet blad, da får du et penere snitt og unngår oppflising.

Både laminat og systemer med klikkmekanisme av aluminium er en utfordring. Bruker du kappsag vil bladet bli slitt underveis, er det ett eller flere store rom kan du risikere å måtte få slipt bladet eller kjøpe nytt. Parkett med klikkmekanisme i MDF er ikke på langt nær så belastende.

Du kan også bruke stikksag, her er bladene langt billigere. For å få et pent resultat og en enklere prosess kan du velge en føringsskinne. Vi har testet to varianter, du finner artiklene her og her.

Det finnes også spesielle laminatsakser å få kjøpt. Det er effektivt og du slipper alt støvet fra sagingen. Hvor godt de er egnet til produkter med klikkmekanisme av aluminium vil variere, vi har hørt om blandete erfaringer.

Er man av den gamle skolen, eller gulvet er lite, sager man for hånd og bytter sag etter som man støter på forskjellige materialer, baufil er kjekt å ha til aluminium.

Listing og tilpasning

Vi anbefaler ferdig lakkerte lister og dykkertpistol til å feste dem, enten drevet av trykkluft eller en elektrisk variant. Det er utrolig arbeidsbesparende og du kan trykke listen på plass med en hånd og spikre med den andre. Har du ikke dette kan du bore gjennom lista først og sette inn alle dykkertene. Da unngår du også at lista sprekker.

Mot dørstokker fester du lista først og enten sager den til eller sliper den til med båndsliper og runder av med deltasliper til slutt.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Gerikter sager du av i plan med det nye gulvet slik at det stikkes innunder. Bruker en vibrerende sag (Fein-sag) til dette går det som en lek.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Er det en murt og malt peis i rommet kan du avslutte litt utenfor muren, da må du være svært nøyaktig med sagingen. Fyller du igjen glippen med mørtel etterpå kan du få problemer hvis gulvet utvider seg.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Et alternativ er å lime på en "list" av sandstein med monteringslim, og legge på litt mørtel etterpå. Til slutt maler man hele muren på nytt. Vi valgte å la det være et lite mellomrom under murlisten for å få plass til en flat høyttalerkabel til bakhøyttalerne i surroundanlegget.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Har du flere tips, synspunkter og erfaringer, del dem med oss i debatten under!