Her har det vært mer enn tenåringer på ferde. Foto: Storebrand
Her har det vært mer enn tenåringer på ferde. Foto: StorebrandVis mer

– Legg smykkene i fryseren

Slik sikrer du verdisakene når du er borte.

Har uvedkommende først kommet seg inn i boligen din, så ønsker de som regel å komme seg raskt ut igjen. Gjem derfor unna smykker eller andre ting du er redd for, på bortgjemte og uventede steder, sier Tom Granquist, direktør i Storebrand Forsikring til DinSide.

– Vær kreativ og tenk på at det skal ta tid for en tyv å finne frem til det du gjemmer.

For eksempel tåler de fleste smykker godt å bli gjemt i fryseren. Ifølge gullsmed Thune tåler gull, sølv og edelt metall minusgrader, men perler skal man være mer forsiktig med.

– Vær kreativ og tenk på at det skal ta tid for en tyv å finne frem til det du gjemmer, sier Tom Granquist. Foto: Storebrand
– Vær kreativ og tenk på at det skal ta tid for en tyv å finne frem til det du gjemmer, sier Tom Granquist. Foto: Storebrand Vis mer


Pakk smykkene godt inn, for eksempel først i esken sin, og så i noen lag med plast, og putt dem for eksempel i en gammel isboks, eller en hauggammel pose med frysetape du merker med "makrell -99". Eller finn på noe helt annet. Kanskje du har et hemmelig rom der du kan gjemme bort verdisakene? Poenget er at det skal være vanskelig å finne. Ikke at alle skal fryse ned smykkene sine.

NB! Merk at ikke alle klokker tåler minusgrader like godt. Vi anbefaler at du finner et annet og kreativt sted å gjemme dem.

Innbruddsboom

Antall boliginnbrudd øker igjen, etter en nedgang i fjor. I årets første tre måneder ble det registrert 6.398 innbrudd i norske boliger, en økning på 16 prosent i forhold til samme periode i fjor, ifølge statistikk fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). Dette er det høyeste antallet registrerte innbrudd siden 2004.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ut fra disse tallene grunn til å frykte at utviklingen vi så i 2011 kun var en kortvarig nedgang, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO.

Hovedskylden for økningen i innbrudd får utenlandske bander, i hovedsak organiserte kriminelle fra Øst-Europa.

– Tyvene er i stor grad omreisende og bruker tid på å spane før de slår til. Mange av tyvene er effektive og raske både med å bryte seg inn og forlate boligene. Det stjeles mer verdifulle gjenstander enn tidligere. Det er all grunn til å være på vakt og sikre boligen godt, sier han.

Visste du at ... du er 25 ganger tryggere med boligalarm?

Slik sikrer du deg

Nei, ikke akkurat sånn. Pakk dem pent inn i plast eller boksen sin, og lag en pakke av dem, slik at det ser ut som mat. For eksempel kan du legge dem oppi en (tom) isboks, i stedet for oppå.
Nei, ikke akkurat sånn. Pakk dem pent inn i plast eller boksen sin, og lag en pakke av dem, slik at det ser ut som mat. For eksempel kan du legge dem oppi en (tom) isboks, i stedet for oppå. Vis mer


– Folk har over tid blitt langt flinkere til å sikre boligene sine med gode låser og alarmer. Det er likevel helt andre utfordringer en står overfor nå enn tidligere med mer profesjonelle innbruddstyver, sier Osland.

Hans råd er å alliere seg med naboen, og prøve å skape et inntrykk av at du er hjemme. Klassiske råd som å stoppe post og avis, og be naboens barn om å leke på plenen din en gang iblant funker faktisk. For det er stort sett når du er bortreist at tyvene slår til.

– De vanligste innbruddene skjer når folk ikke er hjemme og gjerne hvor vinduer står i luftestilling eller balkongdøren er ulåst, fordi tyvene er ute etter å bruke minst mulig tid. I senere tid har vi sett mer profesjonelle innbrudd. Tyvene kommer seg inn gjennom dører og vinduer selv om de er lukket og låst og gjerne har gode FG-godkjente sikringer, sier Granquist.

Si neitakk til reklame før ferien

Ikke annonser at du drar på ferie

– Når du skal reise bort er det viktig å alliere seg med naboen og skape inntrykk av at det er folk hjemme. Ikke fortell på Facebook, Twitter og andre sosiale medier at du er fraværende over tid. Mange nordmenn er godtroende og tar ikke i betraktning at de etterlater seg spor som organiserte kriminelle kan ha nytte av, sier Osland.

Glem heller ikke at tyvene også kan komme på besøk mens du er på jobb - eller hjemme. Det er ikke bare når du er på ferie du bør gjemme bort verdisakene dine.

– Et godt råd er å ikke oppbevare større mengder kontanter i hjemmet. Oppbevar heller ikke smykker og verdigjenstander lett synlig. På varme dager når en koser seg på terrassen eller har mange åpne vinduer er det også viktig å huske på at det lett kan komme ubudne gjester, sier Osland.

Ikke fortell Facebook at du reiser bort