Legg popcorn-kjernene i vann

Smart triks for å unngå at kornene ikke åpner seg.

<b>I VANN:</b> Popcornkjernene trenger fuktighet for å poppe. Du unngår de harde upoppete kornene ved å legge frøene i vann ti-femten minutter før du popper dem.  Foto: ELISABETH DALSEG
I VANN: Popcornkjernene trenger fuktighet for å poppe. Du unngår de harde upoppete kornene ved å legge frøene i vann ti-femten minutter før du popper dem. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Det er mange gode grunner til å poppe popcornet selv, og én god grunn til å ikke gjøre det: Maiskornene som ikke popper.

De steinharde tannknuserne har en lei tendens til å snike seg innimellom popcornene, og by på ubehagelige overraskelser.

Heldigvis er det lett å unngå, og det koster deg ikke et rødt øre: Legg de upoppete popcornene i vann.

Vannet popper popcornet

LEI AV DETTE? Er maiskornene for tørre, blir det mange upoppete halvsvidde igjen i gryten.  Foto: ELISABETH DALSEG
LEI AV DETTE? Er maiskornene for tørre, blir det mange upoppete halvsvidde igjen i gryten. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Grunnen er enkel: Det er ørsmå vanndråper i de tørkete maiskornene som gjør at kornene popper når de blir varmet opp.

Noen ganger blir maiskornene så tørre at alt vannet blir borte, og det er da du ender opp med de harde kjernene i bunnen av gryten.

Du kan velge om du vil ta de upoppete popcornene, eller alle sammen, men gjør du det før du popper, slipper du å poppe to ganger.

Vanntrikset fungerer forøvrig også minst like godt dersom du har planer om å poppe popcorn på bålet.

Slik gjør du:

POPCORN PÅ BÅLET Overrask med popcorn neste gang du er på tur i skog og mark.  Foto: BERIT B. NJARGA
POPCORN PÅ BÅLET Overrask med popcorn neste gang du er på tur i skog og mark. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Legg popcornene i en bolle eller et glass med vann i 10-15 minutter før du skal lage dem.

Sett en kjele på komfyren med en olje som tåler mye varme, for eksempel maisolje.

Legg et par kjerner i pannen, legg på lokk, og sett på varmen på fullt. Når de popper vet du at det er varmt nok, og du kan ha i resten av kornene.

Sil av vannet godt i en sil eller et dørslag.

Ha i de upoppete popcornet, sett kjelen på pannen, og vent. Når poppingen slutter, er popcornene ferdig.

(Ok, vi kom på én til god grunn til at noen vegrer for å poppe selv: Popcorn har en tendens til å sette stygge flekker i gryten om du ikke følger godt nok med. Heldigvis vet vi råd: Slik blir den skitne gryten god som ny

Serveringstips:

SALT OG SØTT: Drypp over smeltet sjokolade og strø over flaksalt.  Foto: ELISABETH DALSEG
SALT OG SØTT: Drypp over smeltet sjokolade og strø over flaksalt. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Stadig flere luksuspopcornmerker introduseres med spennende smaker som salt karamell, geitost, kokos, vanilje, sjokolade, etc. Dette er kjempegodt, men dyrt. En liten pose koster opp mot 100 kroner!

I stedet for kan du leke litt med smaker selv. Det finnes mye gode ferdige smaker i velassorterte dagligvarebutikker, men du kan også lage dine egne smakstilsetninger.

Vår absolutte favoritt, som vi fikk servert første gang på Neighbours nabolagspub i San Diego i USA, er å helle over smeltet trøffelsmør (eller smeltet smør med trøffelsalt, om vi ikke har trøfler tilgjengelig) og rive parmesan over.

En annen favoritt er salt sjokoladepopcorn. Pop popcorn på vanlig måte. Samtidig smelter du litt sjokolade i vannbad (sånn at den ikke blir for varm).

Når popcornet er ferdig har du det over på et brett, dekket med sjokoladepapir. Drypp over sjokoladen og strø over litt godt flasksalt. Sett brettet i kjøleskapet så sjokoladen stivner helt, og ha popcornet over i en skål. Servér.

SERVERINGSFORSLAG: Spre popcornene utover et brett, dekket med bakepapir. Smelt sjokolade og hell over. Foto: ELISABETH DALSEG
SALT OG KJØL: Strø over flaksalt, sett i kjøleskapet til sjokoladen stivner, og voilà. Ditt eget popcornsmash. Foto: ELISABETH DALSEG
SALT OG SØTT: Drypp over smeltet sjokolade og strø over flaksalt. Foto: ELISABETH DALSEG


Les også: Slik lager du din egen «Smash»