Bilde: <A HREF="http://home.c2i.net/angelshag/anne.htm" target="_blank">Anne Angelshaug</A>.
Bilde: Anne Angelshaug.Vis mer

Legg inn bud på 1.000 kr

Skal du kjøpe bolig, gjør du lurt i å melde seg inn i et boliglag. Det gir deg forkjøpsrett til deres boliger.

Det er slett ikke sikkert du trenger å ha vært medlem i boligbyggelaget i mange år for å få brukt forkjøpsretten på å skaffe en andelsleilighet.

- I fjor ble 40 prosent av OBOS-leilighetene tatt på forkjøpsretten. I mange tilfeller holder det med et halv års medlemskap for å komme foran i køen, sier informasjonssjef i OBOS, Åge Pettersen.

Mange som byr på borettslagsleiligheter melder seg inn først når budet blir godtatt.

- De som melder seg inn ved kontraktsinngåelse, opplever ofte at de har meldt seg inn en måned for sent. Ved mange salg er det bare få måneder som avgjør forkjøpsretten, sier Pettersen.

Her leser du mer om fordelene med å være medlem I et boligbyggelag.

Passiv budrunde

Forkjøpsretten gir medlemmer i boligbyggelaget rett til å kjøpe boliger til det høyeste budet som er gitt etter åpen budrunde. Den med lengst ansiennitet får tilslaget. Medlemmene trenger ikke å delta i den åpne budrunden.

Boligbyggelagene annonserer boligene som skal selges i deres borettslag i egne fellesannonser. Her finner du Obos sine fellesannonser.

Boligbyggelagenes fellesannonser kan deles i to kategorier.

1. Annonsering av leiligheter som selges via lagets egne meglere. Disse annonseres med prisantydning, oftest samtidig med andre annonseringer, og før budrunden.

2. Boliger som selges av eksterne meglere. Disse annonseres med fastpris fordi budrunden er unnagjort før annonsering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

By 1.000 kroner

Det er for den første typen annonseringer at du kommer langt med bud på 1.000 kroner. Er du interessert i noen av de annonserte leilighetene, må du ta kontakt med oppgitt kontaktperson innen fristen. Som oftest er den sju til åtte dager.

Trikset for å vise din interesse uten å binde deg før du ser hvor budrunden går, er å by 1.000 kroner.

- Å legge inn et bud på 1.000 kroner, er måten å vise interesse på. Da er det ingen fare for at du kjøpe boligen, samtidig som det er sikkert at du er interessert, sier Åge Pettersen.

DinSide vet at det er vanlig å legge inn bud på 1.000 kroner på flere leiligheter før fristen går ut. Det gir deg rett til å ”snappe” leiligheten foran noen andre hvis du liker prisen budrunden endte på. Forutsetningen er at du har lenger ansiennitet enn han som la inn høyeste bud.

Her leser du mer om hvordan du bruker forkjøpsretten.

Borettslaget går foran

Men selv om du har vært lur, budt 1.000 kroner i hytt og vær, og endelig fått tilslag på leiligheten du vil ha, er det enda et hinder du må passere.

Beboerne lokalt i borettslaget har førsteretten til å kjøpe leiligheter der. Deres forkjøpsrett går foran boligbyggelagets forkjøpsrett. Trøsten for deg som skal kjøpe er at det er ganske få beboere i et borettslag, sammenlignet med medlemmer i hele laget.

Her finner du boligbyggelag i ditt område.