Det er to høyttalere bygget inn i veggen til venstre i dette bildet, på cirka 40 x 80 cm. Vi kunne ikke se dem før vi hadde nesen helt inntil veggen. Foto: Per Ervland
Det er to høyttalere bygget inn i veggen til venstre i dette bildet, på cirka 40 x 80 cm. Vi kunne ikke se dem før vi hadde nesen helt inntil veggen. Foto: Per ErvlandVis mer

Legg høyttalerne i veggen

Når du er lei av kabelrot og stygge hi-fi-komponenter.

– Ser du høyttalerne?

Vi hører dem, men vi kan ikke se dem.

I et hjørne i Studio Hagen på Thune i Oslo, der blant annet Bang & Olufsen er lokalisert, strømmer lyden ut av noen helt usynlige høyttalere. Vi ser oss rundt etter noen stilige designelementer som den danske lyd- og bildeprodusenten er kjent for, som Beosound 8 eller BeoLab-høyttalerne. Kan det være skjult i vasen? Eller hva med lykten?

Det er ikke så rart at vi ikke ser noe. For høyttalerne er bygget inn i veggen.

Lyd opp eller ned? Alt styres enkelt med iPhonen. Høyttalerne er bygget inn i veggen, en bak og til venstre for grenene, og en til høyre for dem.  Foto: Per Ervland
Lyd opp eller ned? Alt styres enkelt med iPhonen. Høyttalerne er bygget inn i veggen, en bak og til venstre for grenene, og en til høyre for dem. Foto: Per Ervland Vis mer


– Dette er et helt spesielt konsept, der vi har brukt høyttalere som ser ut som små gipsplater, og felt dem inn i veggen, sier Kjell Hasle, daglig leder i Bang & Olufsen avdeling Oslo Vest, til DinSide.

Les også: Slik integrerer du TV-en i interiøret

Nesten usynlig

Invisible-systemet, som det kalles er gaven til alle som er lei av kabelkrøll. For ikke å snakke om dem som ikke lar seg imponere av store høyttalere, og synes det er synd at det må være stygt for å ha god lyd.

Løsningen krever riktignok noe planlegging, men når det først er på plass, slipper du å ergre deg over ledninger, ledninger, bokser, og atter flere ledninger som støver ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folk bruker flere millioner på å kjøpe en bolig og pusse den opp, og så spikrer de kablene på veggen etterpå, sier Hasle. Han mener vi har mye å hente på å planlegge lyd- og bilde-løsninger på et så tidlig tidspunkt som mulig, uansett om man ønsker å skjule det så drastisk som her, eller om man kun ønsker å skjule kablene.

Her er altså høyttalerne felt inn i veggen, og etterpå er veggen både tapetsert og malt. Men hva skjer om det går i stykker?

– Da må man inn i veggen. Men det er jo bare snakk om én vegg. Går motoren i en bil i stykker, så må man jo ta den ut, den også. Men det ligger mange sikringer inne, så du får nesten ikke tatt livet av dem, sier Hasle.

Apple-kompatible

Bang & Olufsen er lett kompatible med Apple-produkter. Hasle styrer det meste med iPhonen sin.  Foto: Per Ervland
Bang & Olufsen er lett kompatible med Apple-produkter. Hasle styrer det meste med iPhonen sin. Foto: Per Ervland Vis mer


Som de aller fleste av B&O-produktene er Invisible-systemet kompatibelt med Apple-produkter. Musikken er lagret på en iMac, som snakker med høyttalerne gjennom en sender - og Hasle kontrollerer alt med iPhonen sin.

– Vi lager produkter som kan snakke med Apple-produkter, forteller Hasle. Han kan styre både lys og lyd i hele showrommet på noen hundre kvadratmeter fra iPhonen sin, og har han det travelt, kan han skru av alt med én knapp. – Og når jeg kommer hjem, skrur jeg på alt med en annen knapp, med én gang jeg er innenfor døren. Da kommer P4 på radioen på kjøkkenet.

Høyttalerne kommer i to størrelser, cirka 40x80 cm eller 60x100 cm, og har en stykkpris på 10-12.000 kroner.

Det høres jo ikke så ille ut, men husk at kabler, installasjon og innebygging kommer i tillegg.

Vær oppmerksom på at særlig når det kommer til kabler kan det være ekstreme prisforskjeller. Les også om nettbutikken som fikk kritikk for sine dyre kabler, og bestemte at de heller ville ha kunden inn i butikken for å lytte før kjøp.

Men hva med lyden?

Nå må vi ta noe forbehold om lydkvaliteten her. Det er klart det vil være forskjell på høyttalere som er tapetsert- og malt over, og ordinære høyttalere av god kvalitet. På vår titterunde opplevde vi likevel lyden som både klar og behagelig, men er dette noe du er interessert i bør du ganske enkelt ta turen innom Studio Hagen for å høre selv.

B&O er ikke de eneste som har slike løsninger. Har du erfaring med andre systemer? Del gjerne med andre lesere i debatten.