Du springer fra mellom visningene, men rekker likevel ikke frem.
Du springer fra mellom visningene, men rekker likevel ikke frem.Vis mer

Legg boligvisningen midt i uka

BOLIG: Skal du kjøpe bolig, har du helt sikkert opplevd det: Du springer fra visning til visning, men rekker ikke over halvparten av boligene du er interessert i. Hvorfor må alle selgere ha visning samtidig?

- Dette er et veldig interessant spørsmål som det er vanskelig å gi et konkret svar på, sier Rune Garborg som er markedssjef i DnB Eiendom.

For ikke å drukne i mengder av boligannonser i Aftenposten, har DnB Eiendom begynt å annonsere torsdagsvisningene på onsdag, og lørdagsvisningene på fredag.

- En lørdag kan det muligens være 1000 boligannonser i Aftenposten. Det er vanskelig for kjøperne å orientere seg i et slikt annonsemarked. Derfor velger vi nå andre annonsedager, sier Garborg.

Uskrevne regler

De aller, aller fleste som skal selge bolig i Oslo følger de uskrevne reglene om når en bolig bør annonseres, og når den bør vises frem. De to typiske annonsedagene i Aftenposten er torsdag og lørdag. De typiske visningstidspunktene er torsdag fra klokka fem til åtte, og lørdag og søndag fra klokka ett til fire.

I løpet av disse få timene skal alle vise fram sine boliger. Og kjøperne springer fra bygård til bygård, uten å rekke over alt. Resultatet er at selgerne får færre besøkende på visning enn det er marked for.

En person på visning

Særlig i de travleste periodene, som på våren, er det lett å drukne i de mange visningene. Den første helga i april var det rekordmange visninger i Oslo. I enkelte sentrumsnære leiligheter, både toroms og treroms, kom det bare en person på visning. Flaks for den personen, men uflaks for selger og for de andre som ikke rakk det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I de travleste periodene er det definitivt umulig for kjøperne å rekke over alle de aktuelle visningene. Flere av våre meglere prøver nå å spre visningene over flere ulike dager. Men det må skje i samråd med selger, sier Garborg.

Upraktisk

Han tror de uskrevne reglene om visningstidspunkt er en følge av tradisjonell tenkning.

- Det finnes ingen markedsmessig god begrunnelse for at visningene skal være så konsentrerte. Systemet er under ingen omstendighet praktisk for kjøperne, sier Garborg.

Han oppfordrer boligselgere til å legge visningen til for eksempel tirsdag og onsdag.
- Særlig om du skal selge leilighet sentralt i byen er det ingen grunn til at den må vises frem i helga, sier Garborg.

Ukedag fremfor helger

Faglig leder i Exact eiendom er enig i at visningene bør spres mer over ukedagene.

- Midt i uka er det mindre sjanse for å drukne i mengden av annonser. Skal du selge leilighet i byen i sommersesongen, kan du med fordel velge visning på ukedagene fremfor i helga. Mange reiser ut av byen i helgene, sier Vaagan.

- Det er ikke heldig at alle arrangerer visning samtidig. På vinteren er det i stor grad lyset som styrer visningsmønsteret, men nå er det jo lyst til langt på kveld, sier Barbro Rasmussen som er faglig leder i Gjensidige NOR Eiendom.
Også hun vurderer tirsdag og onsdag som gode alternativ til de tradisjonelle visningsdagene.

Bruk Internett

Megler i Notar Eiendom Eivind Rodem forteller at de har fått god respons på annonser som er blitt publisert på utradisjonelle tidspunkt.

- Men de vanligste visningstidene er valgt ut fra når folk har best tid. Det må ikke glemmes, sier Rodem.

Han oppfordrer de som skal kjøpe bolig til å lese annonsene på Internett jevnlig.

Ekstravisning

- Passer det ikke å gå på fellesvisningene, er potensielle kjøpere velkomne til å kontakte oss for å avtale en ekstravisning. Det strekker vi oss langt for å få til, sier Rodem.

Også i Exact eiendom, DnB Eiendom og Gjensidige NOR Eiendom stiller meglene opp på ekstravisning dersom potensielle kjøpere tar kontakt. Det koster ingenting ekstra hverken for kjøper eller selger. Foreløpig er det sjelden at kjøperne tar kontakt for å avtale sin egen private visning. Meglerne tror ikke det skyldes lite behov, snarere unødvendig beskjedenhet.