Lecakuler, bleier og blomster. Vi er væpnet til tennene. I år skal balkongkplantene ikke dø før frosten tar dem! Foto: Elisabeth Dalseg
Lecakuler, bleier og blomster. Vi er væpnet til tennene. I år skal balkongkplantene ikke dø før frosten tar dem! Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Legg bleier i blomsterpottene

God oppsugingsevne i engangsbleier fungerer som selvvanning.

Publisert
Sist oppdatert

Nå er kanskje ikke tørke det største problemet vi har hatt i Norge de siste somrene, men vi er evig optimistisk. Så da vi hørte om bleietrikset ble vi bare nødt til å prøve.

Bleier er også smart å ha på lur for alle som har tepper, spesielt om de er lyse.

Prinsippet er enkelt: Bleier er laget av materialer med spesielt god oppsugingsevne, og vil trekke til seg vann når du vanner blomstene. Bleiene suger til seg overflødig vann, og magasinerer det, slik at plantene kan suge til seg akkurat så mye vann de trenger, når de trenger det, uten å drukne?

En gjør-det-selv selvvanningspotte. Vi måtte selvfølgelig prøve, og for sammenlikningens skyld gjorde vi det også på gamlemåten, med lecakuler:


Nå gjenstår det bare å se hvordan blomstene trives, og om det er forskjell på hvordan margerittene trives i de ulike blomsterkassene.

Vi har ikke noen grønne fingre, og fikk anbefalt disse hos vår nærmeste blomsterbutikk. Se også her for blomster som egner seg på balkongen

Smart selvvanningsbag

Mester Grønns selvvanningsposer er ikke bare <i>on trend</i> med tekstil - men de har en smart og praktisk funksjon. De finnes i fire størrelser og seks ulike design. Pris fra 70 til 150 kroner. Foto: Mester Grønn
Mester Grønns selvvanningsposer er ikke bare on trend med tekstil - men de har en smart og praktisk funksjon. De finnes i fire størrelser og seks ulike design. Pris fra 70 til 150 kroner. Foto: Mester Grønn Vis mer


Ikke før hadde vi plantet ut margeritter i balkongkassene fikk vi en pressemelding fra Mester Grønn, om at de hadde lansert en splitter ny selvvanningsbag. Og prinsippet høres ikke helt ulikt bleietrikset vi prøvde over.

– Grow-in er en tekstilbag som er 100 prosent vanntett. Inni er det flere absorberende lag som holder på vannet, så det vil si at du trygt kan helle vann oppi bagen. Og så er det bare å sette potten oppi, forklarer Tonje Bergh, informasjonsansvarlig i Mester Grønn til DinSide.

Når du heller vann i posen ser du at den suger til seg vannet, slik at nesten alt blir borte - og så ligger det i lagene, og så forsyner bagen plantene med vann etter behov. Du kan trygt sette en potte i bagen, du trenger ikke plante om.

Les også: Derfor dør krydderplanten

Selvvanningsposene egner seg godt til planter som trenger jevnlig vanning, som krydderurter og hortensia. De finnes i fire størrelser, fra small til x-tra large, og det står tydelig på posen hvor mye vann de ulike størrelsene kan suge til seg - fra 6 dl i den minste til 1,2 liter i den største. Blir de skitne, kan de vaskes i maskin på 40 grader.

De kan brukes både inne og ute, men Bergh anbefaler ikke å la dem stå ute under åpen himmel om du skal bort lenge. Fordi den holder på vannet må den tømmes for vann om det regner mye. Du bør også bruke et underlag dersom du setter den på fuktfølsomme underlag, for å unngå kondensskader.

Vi bestemte oss for å teste selvvanningsbagene også, mot vår urteselvvanningspotte fra Eva Solo og en hjemmelaget selvvanner med bleie:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer