LED-lys: 12 volt eller 230 volt?

Skal du bytte ut lyspærene og spottene dine med nye LED-lys bør du lese denne guiden først.

12 eller 230 volt LED - hva må du passe på? Foto: Produsentene
12 eller 230 volt LED - hva må du passe på? Foto: Produsentene Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glødepærene og halogenspotene er snart ikke lov å selge, og lysrør har begrensede bruksområder. Altså er det LED som gjelder, og mange har allerede byttet ut mye av belysningen med moderne LED-pærer.

Dessverre er det ikke alltid du bare kan skifte pærene, og det gjelder i hvert fall hvis du også bruker dimmer:

På enkelte områder går det bra, på andre områder kan det hende du slipper unna med å skifte strømforsyning, og i verste fall kan du risikere å måtte bytte ut hele lampen.

Her forklarer vi hvorfor.

Les også: Alternativene til glødelampen

LED kommer også for standard 230 volts sokkel. Foto: Produsenten
LED kommer også for standard 230 volts sokkel. Foto: Produsenten Vis mer


230 volt er enkelt

Elektrisk belysning har vært standardisert og brukervennlig gjennom mange tiår. Det var bare snakk om å velge hvor mange watt, fasong og stor eller liten skrufatning, så virket det.

I dag har vi flere forskjellige lampesokler, og de som hører til 230 volts belysning er like sikre og enkle i bruk som før.

Kjenner du lampesoklene?


Forskjellen er at det flere produkter å velge mellom, og at du bør vite mer enn bare hvor mange watt den skal bruke.

For med LED for 230 volt er ikke watt den parameteren du velger ut fra, nå er det også lysintensitet (lumen (lm)), fargetemperatur (fargenyansen på lyset) og RA-indeks (hvor godt lyset gjengir naturlige farger) som bestemmer totalinntrykket.

Men LED-pærer av alle slag for 230 volt kommer alltid med aktive komponenter innebygget. Disse gjør om 230 volt til likestrøm med en spenning og en strømstyrke som er tilpasset selve LED-komponentene i pæren. Dermed er du garantert at det fungerer rent elektrisk, og hvis du har satt deg inn i de viktige parameterne får du også et lys som fungerer i ditt miljø.

Les også: Advarer mot dårlige LED-pærer

Spottene på 12 volt er problemområdet

Når det gjelder LED for lavere spenning for forbrukere, er det i all hovedsak snakk om 12 volt. Og her er det ikke helt rett fram.

12 volt forbinder vi med halogen-spotter i mange forskjellige utførelser. De kan henge i kabler, være innfelt i tak som downlights eller sitte i mange forskjellige typer skinneløsninger og armaturer koblet til en strømforsyning.

Spotter i lavvolts trådoppheng. Foto: IKEA
Spotter i lavvolts trådoppheng. Foto: IKEA Vis mer


Strømforsyningen kan være en tradisjonell viklet transformator eller en elektronisk transformator. Begge variantene gir en spenning rundt 12 volt og du kan velge blant effekter fra 20 watt og oppover.

Med halogen er ikke spenningen veldig kritisk, bare den ikke er noe særlig over 12 volt, og effekten må tilpasses antallet pærer som skal kobles til. Bare det er tilstrekkelig fungerer det fint.

Les også: På tide å bytte til LED-spotter?

Men bytter du til reflektorpærer med LED i stedet for halogen, så er det ikke sikkert at alt fungerer uten videre slik du ønsker.

I alle LED-pærer sitter det en likeretterbro og strømbegrensning, dermed kan du koble dem til belysningsarmatur med vekselstrøm, den nødvendige elektronikken sitter i pæren.

Problemet er at LED trekker både mindre og mer strøm, på forskjellige tidspunkter under bruk.

Mange elektroniske transformatorer beregnet på halogenlamper må ha en viss belastning før de "starter". Hvis strømtrekket er for lavt skjer det ingen ting.

Løsningen er å bytte strømforsyning, men det er bare mulig der hvor denne er en separat enhet.

I hengende kabler, innfelte downlights og lignende løsninger er som regel strømforsyningen separat og kan erstattes ganske enkelt.

Strømforsyning for LED-pærer
Strømforsyning for LED-pærer Vis mer


Men hvis du har et lampearmatur hvor strømforsyningen er integrert ligger du mindre godt an. Da må du sannsynligvis kjøpe ny lampe, hvis ikke strømforsyningen kan levere.

Det kan også skje det motsatte, at en underdimensjonert strømforsyning ryker fordi LED-pærene trekker for mye strøm akkurat i påslaget.

Les også: Sommerens smarteste utebelysning

Hva med dimming?

Det er flere måter å dimme belysning på. I dag brukes nesten utelukkende løsninger som genererer strømpulser med varierende bredde, og dermed tenner og slukker lampen raskere enn øyet oppfatter. Dette fungerer fordi det tar litt tid både før lyset tennes og før de slukkes for hver strømpuls, og øyet reagerer enda tregere.

Mindre pulsbredder gir mindre lys-tid, og dermed en dimmeeffekt. Foto: BRYNJULF BLIX
Mindre pulsbredder gir mindre lys-tid, og dermed en dimmeeffekt. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Men mange LED-pærer er ikke dimbare, og andre kan igjen bare dimmes med passende dimmere. Dette står imidlertid alltid tydelig på innpakningen, så her gjelder det å lese grundig før du drar kortet.

Men det er forskjell på dimmere. De eldste og rimeligste leverer strømpulser som starter med en bratt flanke som så synker mot null, andre starter i nullovergangen, stiger pent og kutter brått.

Runde flanker er gunstigst for dimming av LED. Foto: BRYNJULF BLIX
Runde flanker er gunstigst for dimming av LED. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


LED-pærer fungerer ofte enten ikke eller mindre godt med den første varianten, siden de trekker mer strøm ved høyere påført spenning. Dette kan også gi hørbar støy i lampene, eller lage elektrisk støy på strømnettet som kan gi forstyrrelser i andre apparater.

Den andre varianten, med "snillere" pulsflanker gir et bedre resultat.

Andre "feller".

Hvis du erstatter noen halogenpærer i et armatur med LED, kan det fungere greit, selv om det ofte blir litt forskjell mellom pærene.

Armatur med transformator. Foto: IKEA
Armatur med transformator. Foto: IKEA Vis mer


Men hvis noen av en eller annen grunn bytter ut en LED-pære eller to med halogenpærer, da kan det fort ta knekken på strømforsyningen, hvis den bare er dimensjonert for de lave effektene til LED.

LED er bedre enn sparepærer

Har du flere tips eller erfaringer med bytte til LED-løsninger, del dem med oss og leserne i debatten under!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!