En amerikansk test av LED-pærer og sparepærer viser at det ene alternativet er å foretrekke. Foto: All Over Press
En amerikansk test av LED-pærer og sparepærer viser at det ene alternativet er å foretrekke. Foto: All Over Press Vis mer

LED er bedre enn sparepærer

Amerikansk test viser at LED er det beste alternativet.

Publisert
Sist oppdatert

På grunn av nye EU-regler skal tradisjonelle lyspærer fases ut fra og med 1. september. Enkelte har valgt å hamstre huset fullt av glødelamper, men for oss andre kan det være greit å vite hva som er best av alternativene.

Det amerikanske forbrukermagasinet ConsumerReports har testet to typer lyspærer, LED og det vi gjerne kaller sparepærer; CFL og mener LED er det beste alternativet.

CFL, LED og halogen: Se hva du bør bruke hvor

LED er best

Den amerikanske testen viser jevnt over bedre testresultater for LED-lyspærene enn sparepærene, skriver Examiner.com. Dermed mener ConsumerReports LED-lyspærene er det beste alternativet, selv om disse koster mer å kjøpe enn sparepærene.

Deres regnestykker viser at man takket være den lange levetiden til LED-lyspærene vil spare penger på å velge disse fremfor sparepærer, siden de gir lavere strømkostnader.

Ikke alle LED-lyspærene som ble testet var like gode, men samtlige produkter fra merkene EcoSmart, GE og Phillips gjorde det bedre enn sparepærene i testen. Også etter det DinSide kjenner til, kan det være store kvalitetsforskjeller mellom LED-lyspærene. Enova uttalte tidligere i år til DinSide at de har registrert useriøse aktører i LED-bransjen.

De oppfordrer folk om å være kritiske ved valg av produkt, og be om dokumentasjon.

– Ukjente produsenter og ukjente norske forhandlere må man være kritiske til. Referanseprosjekter og dokumentasjon på produktene skal alltid foreligge før det gjennomføres store bestillinger. Er man usikker på produsenten og produksjonslandet, må relevant informasjon innhentes, anbefalete Frode Olav Gjerstad i Enova DinSides lesere tidligere i år.

Les også: Kan LED erstatte glødelampene?

Slik velger du riktig pære

Er du usikker på hvilke lyspærer du skal velge når du går i butikken, er det verdt å ta en kikk på rådene under for valg av riktig størrelse, lysstyrke og lystemperatur.

 • Velg en lyspære i samme størrelse eller mindre enn den du brukte ut, for å være sikker på at den passer i samme lampe.

 • Husk at en lampe med dimmer trenger lyspærer tilpasset dette, og velg lyspærer laget for utendørs bruk til utelampene.

 • Velg en pære med riktig lumen, som viser pærens lysstyrke. Du bør velge 450 lumen for å erstatte tradisjonelle 40-Wattspærer, og 800 lumen eller mer for å ersatte 60-Wattspærer.
 • Lystemperatur måles i Kelvin. Ønsker du varmt lys bør du velge en pære på rundt 2.700 K. På rundt 3.000 K er lyset hvitere og minner om lyset fra halogen-pærer. Kjølig, hvitt lys får du mellom 3.500 og 4.100K. Mellom 5.000 og 6.500K skal lyset etterlikne naturlig dagslys.
 • Kilde: ConsumerReports

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer