LED - mye lys og lite varme?

Vi sløser med varme når vi skal ha lys, hva er alternativene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her i landet har vi vært bortskjemt med billig strøm i flere generasjoner, selv om dette har endret seg en del i senere år. I motsetning til i andre land har vi ingen sterk tradisjon for å slå av lyset når vi går ut av et rom, derfor blir det totale strømforbruket for belysning ganske mye høyere enn i andre land.

Siden omtrent 95% av energien som brukes i en tradisjonell lyspære går over i varme, bidrar belysningen i stor grad til oppvarming. Dermed sparer vi litt inn på annen fyring, bortsett fra om sommeren hvor varmen fra lyspærer kan bli direkte plagsom.

Snart blir denne lyspæren forbudt

Men hvilke alternativer til lyspærer har vi?

Vanlig halogen-spot
Vanlig halogen-spot Vis mer


Mye av moderne belysning bruker lavvolts halogenpærer, gjerne i forbindelse med dimmer. Fordelene med halogen er at de er mer effektive og har et lys som i fargetemperatur minner mer om dagslys. Effektiviteten er omtrent dobbelt så stor som vanlige glødelamper, men det betyr at 10% blir til lys, resten blir til varme.

Levetiden er også høyere enn vanlige glødelamper, og hvis man dimmer lampene ned noen hakk fra full styrke varer de enda lenger. Vi har selv en installasjon med 8 hengende halogenspot'er hvor 6 av pærene har vart i snart 15 år.

Sparepære med minilysrør
Sparepære med minilysrør Vis mer


Sparepærer er små lysrør formet som lyspærer, både levetid og effektivitet er langt høyere enn både tradisjonelle- og halogenpærer. Lysrør finnes i en mengde varianter, beregnet på et stort spekter av bruksområder, temperatuforhold, fargetemperatur. I sparepærer brukes lysrør som gir et lys som minner mest om tradisjonelle pærer, altså varmt, gult lys.

Både levetid og energiøkonomi er langt bedre enn både halogen og glødelamper, det eneste man reagerer på i hverdagen er at det tar en god del sekunder før lysintensiteten er på topp.

Les også: Advarer mot sparepærer

Men hva med LED?

LED er den nyeste lysteknologien og fungerer på en helt annen måte enn glødetråder og fluoreserende gass. Forkortelsen står for LysEmitterende Diode og betyr at vi har med en halvlederkrets som sender ut fotoner når det går likestrøm gjennom kretsen.

Fargen på lyset avhenger av halvledermaterialet, og her har det skjedd en stor utvikling. De første lysdiodene var svake og røde, senere kom grønne, gule og etter hvert blå, og nå har vi altså fått forskjellige varianter som sender ut hvitt lys. Det finnes også lysdioder som sender ut ikke-synlig ifrarødt (IR) eller ultrafiolett lys (UV) som har andre bruksområder.

Prinsippet ble først omtalt allerede for drøyt hundre år siden, men det er først i senere tid at praktiske løsninger av omfang har dukket opp. Fra 60-tallet ble det brukt små lysdioder i stedet for små lamper for å vise om apparater var av eller på. Også displayer med røde lysdioder dukket opp, de første digitale klokkene hadde slike, og de dukket opp over alt i lommekalkulatorer, heiser osv.

Små LED'er for indikatorer og displayer bruker bare 20-30 milliwatt, og det er ikke akkurat noe å lyse opp boligen med. I 1999 klarte Philips å lage en lysdiode som kunne bruke 1 watt kontinuerlig. Disse var større og langt kraftigere i konstruksjon.

LED-spot med kaldt, blått lys
LED-spot med kaldt, blått lys Vis mer
LED-spot med tilnærmet hvitt lys
LED-spot med tilnærmet hvitt lys Vis mer


Den aller siste utviklingen har gitt oss lysdioder som avgir mye lys i forhold til effektbruken, opptil 161 lumens/watt (lyspærer gir bare rundt 15 lumens/watt) og fargetemperaturen og strålingen nærmer seg det behagelige.

Det er altså enda et stykke igjen til LED kan erstatte alle andre løsninger til vanlig belysning.

Levetiden i forhold til svekkingen over tid er også et tema. I motsetning til lyspærer mister LED intensiteten og effektiviteten over tid. Hvor mye dette betyr i praksis gjenstår å se, det er fremdeles mye som skjer i produktutviklingen.

Les også: Lys deg glad med LED-belysning

Hva velger man i dag?

Vi har selv eksperimentert en del med forskjellige lyskilder, og bruker bare en håndfull lyspærer i eldre, dekorative lamper, og der det er helt ok at det bidrar til oppvarming.

Men de aller fleste lampene har fått sparepærer, både innendørs og utendørs, og erfaringene er meget gode. Spesielt på hemsen oppunder mønet hvor denne journalisten har sitt hjemmekontor med PCer, skjermer og annet utstyr som bidrar til oppvarmingen. Der oppe samles også all varmen fra huset og det blir alt for varmt mesteparten av året. Etter at vi skiftet ut alle pærer med sparepærer og et par LED for effektens skyld, og dermed redusert effektbruken på lys fra ca 150 W til ca 30W, har det blitt påtagelig bedre.