Le Creuset-grytene blir nye

Fra første februar er det slutt for de klassiske jerngrytene.

<b>GAMMEL OG NY:</b> Gammel modell til venstre, ny til høyre. Ser du forskjellen? Foto: ELISABETH DALSEG
GAMMEL OG NY: Gammel modell til venstre, ny til høyre. Ser du forskjellen? Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om den franske kjøkkenutstyrsprodusenten Le Creuset står bak mange produkter, er de fortsatt mest kjent for sine fargerike emaljerte støpejernsgryter.

Men første februar i år blir de ikoniske grytene nye.

For i motsetning til det som gjerne er vanlig, vil man nemlig ikke selge ut de gamle modellene til lageret er tomt.

Dagens modell blir altså trukket fra markedet, og er du blant dem som er opptatt av at grytene dine skal se helt like ut, ja da er neste lørdag siste sjanse.

Rettelse, 21. januar, 12:30: Le Creuset opplyser at vi har blitt feilinformert, og at gryter og panner med gammelt design likevel vil selges ut til lageret er tomt. Vanlige kjøkkenutstyrsbutikker vil føre den nye modellen, mens selskapets to outletbutikker vil ha den gamle modellen i enkelte farger.

Slik lykkes du med mat i jerngryte: Ta vanntesten i pannen

Men hva er det som blir nytt?

NY MODELL: Klassisk volcanic-farget gryte i ny designdrakt. Foto: LE CREUSET
NY MODELL: Klassisk volcanic-farget gryte i ny designdrakt. Foto: LE CREUSET Vis mer


Produsenten har i hovedsak tatt tre grep: To praktiske, og ett designmessig.

Men med mindre du har en ny og en gammel variant ved siden av hverandre, er det ikke så lett å se forskjellen. Men er du vant til å bruke jerngryten, vil du merke den.

Alle med litt størrelse på nevene vil nok sette pris på at håndtakene blir bredere. Nå blir det lettere å få tak, og mer behagelig å løfte de tunge grytene.

Knotten på lokket er ikke lenger i fenol, men i metall, slik at du trygt kan bruke gryten med lokk i ovnen ved over 200 grader. Knotten er også gjort litt større, slik at du får bedre grep.

Til slutt er designet på lokket endret noe: de tre rillene som går rundt lokket er litt tykkere, og ligger litt lenger fra hverandre.

Vask og stell: Slik tar du best vare på jerngryten

Hvorfor metallknott?

KAN SPREKKE: Knotten i fenol kan sprekke om den får for høye temperaturer.  Foto: ALL OVER PRESS
KAN SPREKKE: Knotten i fenol kan sprekke om den får for høye temperaturer. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


De klassiske tunge støpejernsgrytene fra Le Creuset har fått et populært oppsving de siste årene.

En årsak kan være at eltefrie brød har gått som en farsott fra kjøkken til kjøkken. Det er mange måter å lage eltefrie brød på, men best resultat får man om de bakes i en forvarmet form og under lokk de første tredve minuttene.

De emaljerte grytene egner seg perfekt - men har du en med knott i fenol, kan knotten sprekke i ovnen om det blir for varmt. Den må ikke sprekke, men den kan.

Dinside har tidligere testet en form i silikon, men bruker du en jerngryte får brødet ekstra hjelp av en forvarmet jerngryte.

Lurer du på hvordan, kan du se den norske dronningen av eltefrie brød, Ina-Janine Johnsen, vise hvordan i en video på bloggen Mat På Bordet.

Tips: Gammel gryte? Du kan fint bytte bare knotten. Den kan bestilles gjennom de fleste Le Creuset-forhandlere, gjennom selskapets nettbutikk og er du ekstra utålmodig skal Kitch'n-kjeden ha den i basissortimentet sitt.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!