Late briter vasker ikke sengetøyet

En av åtte briter vasker sengetøyet sjeldnere enn en gang i måneden.

Lenge siden du har skiftet på sengen? Foto: Colourbox.com
Lenge siden du har skiftet på sengen? Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av åtte briter sover i sengetøy som ikke har vært vasket. Nå slår skadedyrkontrollen alarm, melder den britiske nettavisen dailymail.co.uk.

Les også: Sengetøy i silke, som ikke kan vaskes på 60 grader: Blir det rent?

Hvert år gjør Sheilas' Wheels forsikringsselskap en bed bug-undersøkelse, og årets resultat er nedslående. Mangel på tid og penger får skylden, og briter som har lite av begge, står i stor fare for å blir rammet av plagsomme gjester på soverommet.

Du sover ikke alene: Se hvem du deler seng med

Menn slurver mest

Hvor ofte du bør bytte sengetøy, varierer med hvor mye du bruker sengen - og hvem som bruker den. Foto: Colourbox.com
Hvor ofte du bør bytte sengetøy, varierer med hvor mye du bruker sengen - og hvem som bruker den. Foto: Colourbox.com Vis mer


Det er menn som slurver mest med sengetøyvasken. Fire prosent innrømmet at det kunne gå mer enn to måneder mellom hver gang de vasker sengetøyet. Grunnen? De synes ikke det var viktig, eller de var rett og slett for late.

Generelt var det to hovedgrunner til at britene utsetter vasken. Verst står det til i London. Mer enn halvparten av de spurte fra London innrømmet at de utsatte sengetøyvasken når de ikke gadd. I Skottland har de imidlertid helt andre, og overraskende stereotypiske, grunner: Penger. De utsatt sengetøyvasken for å spare utgifter til strøm og vaskemidler.

Og dermed øker altså faren for skadedyr på soverommet.

Ikke bare utenlands: Flere veggedyr også i Norge

Men ut over dette, er det ikke nødvendigvis helt krise å hoppe over et par sengetøyvasker, dersom du rister dynen godt hver morgen, skal vi tro dansk ekspert. Selv lar hun det gjerne gå åtte uker mellom hver sengetøyvask

Ikke bedre her på berget ...

Før du tenker, twitrer eller facebooker om "ekle briter" bør du være klar over at vi ikke noe særlig mye flinkere her hjemme. I september spurte vi våre lesere hvor ofte de skifter på sengen. 10 prosent bytter hver uke, rundt en fjerdedel bytter annen hver uke, 16 prosent skifter bare hver tredje uke, mens en fjerdedel bare bytter en gang i måneden. Hele 13 prosent bytter bare annen hver måned, mens 9 prosent lar det gå enda lenger mellom hver gang de vasker sengetøyet.

Det holder heller ikke bare å følge anbefalingene om å vaske sengetøyet hver annen uke. Også dyner og puter bør luftes rengjøres jevnlig. Hilde Løkås ved Allrens har tidligere anbefalt lesere å vaske disse hver sjette måned. Dette gjelder også overmadrassen, samt madrassbeskyttere.

Tre av fem småbarnsfamilier vasker dyner og puter for sjelden, og en av fire har aldri vasket dynen, viser en undersøkelse. Det skaper gode levevilkår for opptil 1,5 millioner husstøvmidd i sengen.

Det er spesielt viktig å huske på å vaske puten!

Gamle madrasser

I tillegg til at britene slurver med sengetøysvasken, er de ikke flinke til å bytte ut madrassene. En fjerdedel har madrasser som er er eldre enn ti år. Jevnlig bytte av madrass er viktig av flere grunner, ikke bare hygieniske: For sover du i samme stilling, kan madrassen synke sammen, og gi dårligere støtte til kroppen over tid.

En løsning for deg som ønsker en god natts søvn, er rett og slett å snu madrassen. Har du rammemadrass vil det si at du snur den 180 grader, og sover med hodet der føttene før var, mens har du en vanlig madrass kan du også snu den 180 grader, slik aat du sover på den siden som før var vemdt mot gulvet.

Tips: Er det lenge siden (eller har du aldri) renset madrassen, er det smart å benytte seg av kuldeperiodene: Sett madrassen - og gjerne dyner og puter - ut i kuldegrader i et døgn, så dreper du de verste utyskene.

Er overmadrassen din en bakteriebombe?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer