Lasermålere - hva er forskjellen?

Lasermålere finnes i mange varianter, vi har testet seks av dem.

<b>BEST?</b> Lasermålere er smarte verktøy, men det er mange å velge mellom. Vi har sett på et utvalg, og har funnet en favoritt. Foto: BRYNJULF BLIX
BEST? Lasermålere er smarte verktøy, men det er mange å velge mellom. Vi har sett på et utvalg, og har funnet en favoritt. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den gode nyheten er at avstandsmålere med laser, ofte kalt lasermålere, har blitt svært mye billigere og finnes tilgjengelig i mange varianter.

I gamle dager var nemlig slikt avansert utstyr forbeholdt takstmenn og folk i byggebransjen, mens de i dag kan kjøpes av nesten alle.

Spørsmålet er selvsagt hva du skal se etter.

Enkel og nøyaktig

Lasermålere er svært enkle i bruk. Du slår dem på, plasser kortsiden av måleren mot den ene veggen og retter den røde strålen mot veggen eller stedet du vil måle. Ett trykk på knappen og avstanden vises i displayet, med millimeternøyaktighet.

Ut fra hvordan lasermåleren er konstruert er det klart at den er best egnet til å måle avstanden mellom to flater eller gjenstander. Her kommer som regel de andre måleverktøyene til kort, enten det er tommestokk eller målebånd.

Der hvor lasermåleren egner seg dårlig er når du skal måle materialer som skal kappes. Da er målebåndet eller tommestokken klart å foretrekke.

Derfor er kombinasjonen av lasermåler, tommestokk og målebånd den suverene løsningen.

Les også: De nye laserverktøyene

Hva er forskjellen på lasermålerne?

De enkleste lasermålerne måler avstand, og det er det hele. Mer avanserte lasermålere kan regne ut både flateinnhold, romvolum og vinkel, samt høyde ut fra vinkel og avstand (Pytagoras) og andre ting.

En annen egenskap som koster mer er rekkevidde. De enkleste har rekkevidde opp til 20 meter, mens de dyrere kan måle opp til flere hundre meter.

Her er målerne vi har testet:

De fleste kommer med etui, bare Bosch PLR 15 manglet dette. Den leveres riktignok i en stor metallboks.

PÅ ET BRETT: Alle målerne, med etuier og brukerveiledninger.I stedet for CD kan du laste ned brukerveiledningen til Stanley på nett. Foto: BRYNJULF BLIX
PÅ ET BRETT: Alle målerne, med etuier og brukerveiledninger.I stedet for CD kan du laste ned brukerveiledningen til Stanley på nett. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


image: Lasermålere - hva er forskjellen?


De enkle målerne

Bosch PLR 15 er den aller enkleste måleren. Den har én knapp, og et deksel som kan skyves over knappen når du vil slå av måleren. Her snakker vi ikke om mange muligheter, men til gjengjeld oppfører måleren seg helt annerledes enn vi er vant til fra andre målere.

Med en gang du skyver dekselet tilbake slik at du slår du slår den på, sender den ut stråle og begynner å måle. Og displayet oppdateres kontinuerlig, slik at du til en hver tid ser hvor langt du måler.

Trykker du så på knappen aktiverer du Hold-funksjonen, som slår av laseren og viser måleresultatet i det du trykket.

Trykker du en gang til begynner den igjen å måle kontinuerlig.

Siden den måler kontinuerlig kan den i mange situasjoner erstatte tommestokk og målebånd.

Et typisk eksempel er når du skal finne ut hvor langt et antall meter og centimeter er fra en annen flate. Da beveger du bare måleren og stopper når den viser ønsket avstand, enkelt og greit.

Med mange andre målere måtte du gå ut fra øyemål og så prøve på nytt og på nytt inntil du er i mål, noe som er svært upraktisk. Heldigvis har kontinuerlig måling blitt vanlig også på andre målere.

ENKLEST: De enkleste målerne fra Bosch: PLR 15 og GLM 30 Foto: BRYNJULF BLIX
ENKLEST: De enkleste målerne fra Bosch: PLR 15 og GLM 30 Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Bosch GLM 30 er den nest enkleste måleren og er en proffutgave i den blå serien. Her er det også én knapp, og den har ikke en gang deksel.

Her måles på tradisjonell måte, du trykker en gang for å slå den på. For å aktivere laseren trykker du en gang, for å måle trykker du en gang til og resultatet vises.

Det er plass til tre linjer i displayet. Neste avstand du måler blir lagt til den første, og summen vises øverst. Under denne vises forrige måling og nederst vises den siste målingen.

Dette er svært praktisk når man skal velge materialer, ved å måle de avstandene man trenger finner man også ut hvor mange meter totalt som trengs.

Disto D110 fra Leica er utstyrt med fire knapper og har i tillegg flere funksjoner, avhengig av hvor lenge du trykker på en knapp.

PRESIS: Leica Disto 110 - den mest nøyaktige og den dyreste. Foto: BRYNJULF BLIX
PRESIS: Leica Disto 110 - den mest nøyaktige og den dyreste. Foto: BRYNJULF BLIX Vis merDe to hovedfunksjonene er måling av avstand og areal. Måling av avstand kan gjøres på vanlig måte, men du kan også sette den til kontinuerlig måling ved å holde knappen nede i to sekunder. Da starter den og måler den cirka tre ganger i sekundet og gir fra seg et bipp for hver måling. Trykker du en gang til stoppes målingen og det siste resultatet vises i displayet.

For måling av areal trykker du funksjonsknappen. Da vises m2 i displayet, og de to målingene du gjør multipliseres og gir deg arealet med tre desimaler.

Holder du funksjonsknappen nede mer enn to sekunder byttes visning fra meter med tre desimaler (0,543m) til meter med fire desimaler (0,5426m), videre til fot med to desimaler (1,78 ft), og videre til fot og tommer med både desimaler og brøk (1'09" 3/8), så til tommer pluss brøk (21 3/8 in).

Med Bluetooth kan du tegne skisser og overføre målingen til appen DISTO sketch som finnes for iOS og Android.

Med Windows 8.1 kan du også overføre data fra enheten, enten til en plug-in i Autocad eller til regneark eller andre programmer hvor du plasserer markøren i et felt. Når du da trykker Bluetooth-knappen vil måleverdien "tastes" inn i feltet. Mer om dette finner du på www.disto.com

Les også om Black & Deckers varmelekkasjemåler

Mellomsjiktet

Trenger du å kunne gjøre litt mer avanserte målinger er det ikke noe problem. Stanley TLM 165 og Cotech LM400 har begge flere smarte funksjoner.

De to laderne er i praksis like, forskjellen ligger i utseendet og plasseringen av selve knappene.

I tillegg til avstand og areal har de også mulighet til å beregne volum, ved at du gjør tre målinger: Bredde, lengde og høyde.

De har også muligheten til Pytagoras-målinger hvor måleren regner ut den tredje siden i en trekant når du måler de to andre. Skal du måle høyden på et eller annet kan du først måle fra bakken opp til det høyeste punktet. Deretter måler du den vannrette avstanden til objektet og måleren viser både siste avstand og høyden.

MELLOMKLASSEN: Disse to målerne, Cotech LM400 og Stanley TLM 165, er svært like i egenskaper. Foto: BRYNJULF BLIX
MELLOMKLASSEN: Disse to målerne, Cotech LM400 og Stanley TLM 165, er svært like i egenskaper. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Om målepunktet er en husvegg og du befinner deg over bakkeplan kan du måle oppover, rett bortover til og nederst på husveggen, så regner måleren ut høyden.

Begge målerne har også mulighet til kontinuerlig måling, ved å holde måleknappen nede i to sekunder.

Dette kan også brukes til å måle mer nøyaktig på lengre avstand når du bruker Pytagoras-funksjonen. Holder du måleknappen inne i to sekunder aktiveres kontinuerlig måling med automatisk valg av maks og minimum avstand for de to eller tre målingene.

Addisjon og subtraksjon for målinger er også på plass, samt valg av metrisk eller fot/tommer.

Skal du måle fra et hjørne er det måleren fra Stanley som gjelder. Den har en pinne som kan felles ut og plasseres i hjørnet. Da måles fra dette punktet, og ikke fra baksiden av måleren som ellers.

Les også vår test av laser måler og vaterpass i skjønn forening

Den mest avanserte

Cotech M70 er den mest avanserte måleren med både flest knapper og funksjoner, og har også den lengste rekkevidden - helt opp til 70 meter.

Den mest avanserte måleren i testen, med mange praktiske funksjoner. Foto: BRYNJULF BLIX
Den mest avanserte måleren i testen, med mange praktiske funksjoner. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Merk deg at antallet knapper ikke betyr behøver å betyr flere funksjoner. De andre målerne tilbyr nemlig flere av de samme funksjonene ved at du trykker flere ganger på samme tast.

Denne måleren støtter alle funksjonene som de andre målerne byr på, ofte i litt mer avansert variant. Ved kontinuerlig måling vises både maksimum og minimumsmålinger på hver sin linje i displayet, mens målingen som skjer i øyeblikket vises på nederste linje.

For svært nøyaktig måling kan du aktivere tidsstyring, som fingerer som en selvutløser på kameraer. Du legger fra deg måleren og trykker på knappen. Så teller den ned så mange sekunder du har valgt før målingen gjøres. Dette sikrer at du ikke dytter borti måleren når du trykker på knappen akkurat i det målingen skjer og gjør målingen unøyaktig.

En annen smart funksjon er at du kan forhåndsinnstille en måleverdi, for eksempel 60 centimeter. Så aktiverer du kontinuerlig måling, og måleren vil da fortelle deg både med lydsignaler og pil/tall-visning i displayet når du så måler riktig avstand.

Dette er praktisk når du skal måle opp og merke en fast avstand, for eksempel mellom stendere når du bygger reisverk.

Den beste måleren?

Hvilken som er den beste måleren er avhengig av bruksområdet. Ikke alle trenger avanserte funksjoner, noen ganger er det enkleste det beste.

Hvis du har mange byggeprosjekter foran deg kan det være lurt å velge en mer avansert måler, men trenger du først og fremst en svært nøyaktig måler må du opp i pris.

To av målerne, fra Stanley og Cotech, er utstyrt med utsvingbar pinne, som lar deg måle ut fra et hjørne. Dette kan være viktig for noen, men ikke for alle.

PINNE: En utsvingbar hjørnepinne lar deg måle helt inne fra et hjørne. Foto: BRYNJULF BLIX
PINNE: En utsvingbar hjørnepinne lar deg måle helt inne fra et hjørne. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Den mest nøyaktige måleren var Leica Disto D110, som opererer med fire desimalers nøyaktighet. Driver du med finsnekring eller annet finurlig arbeide er dette en super måler. Det er også den dyreste i denne sammenligningen. Vi sammenlignet med vår egen Bosch GLM 80 som også har fire desimaler, og avviket mellom disse to var en tiendedels millimeter.

Vi sjekket også avstanden med både tommestokk og målebånd, og målte i begge tilfellene 0,763 meter.

Avvikene er uansett innenfor spesifikasjonene.

BEST OG BILLIGST: Toppmodellen fra Cotech har flest funksjoner og hyggelig pris.  Foto: BRYNJULF BLIX
BEST OG BILLIGST: Toppmodellen fra Cotech har flest funksjoner og hyggelig pris. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Mest for pengene og den mest avanserte er Cotech M70.

Takk til Clas Ohlson og Bosch for utlån til testen.