Lås opp døren med mobilen

Smart app kan erstatte nøkkelen.

Lei av å lete etter nøkkelen? Nå kan du gripe etter noe som er langt enklere å finne i vesken, eller jakkelommen: Mobilen.

Appen Verisure fra Trioving og Securitas Direct Verisure lar deg låse opp døren med mobilen.

– Det nye systemet bringer oss et langt skritt nærmere fremtidens smarte boliger, sier Leif Lippestad, administrerende direktør i Trioving, i en pressemelding.

Du må selvsagt ha en elektronisk lås for at det skal virke, og appen jobber sammen med Triovings elektroniske dørlås Yale Doorman.

Elektronisk kodelås

Mer enn bare døråpner

Yale Doorman-låsen lar deg allerede erstatte den tradisjonelle nøkkelen med brikke, kode eller fjernkontroll.

Det nye er at låsen nå er koblet sammen med en nyutviklet styringsenhet fra Securitas Direct Verisure, slik at du kan bruke smarttelefonen som dørlås ved hjelp av en ny app som erstatter nøkkelen.

Se alt Satheesh Varadharajan styrer fra mobilen

Styr boligen fra mobilen

Også boligalarmen og andre sikkerhetsfunksjoner kan styres fra den samme appen.

– Stadig flere funksjoner vil bli integrert i slike fjernstyrte systemer. Teknologiutviklingen vil endre bolighverdagen vår. Denne løsningen har lagt til rette for å ta de nye mulighetene i bruk, sier Dick Seger, administrerende direktør i Securitas Direct Verisure.

Appkontrollen av Yale Doorman er et resultat av et nytt samarbeid mellom de to selskapene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og mulighetene er mange. Husket du å låse før du gikk hjemmefra? Sjekk og lås opp eller igjen mens du sitter i møte, eller fra stranden i Barcelona. Du kan også holde oversikt over når barna kommer hjem fra skolen, eller når vaskehjelpen eller håndverkerne kommer og går.

Du kan ta ut kontinuerlig oppdaterte lister over hvem som befinner seg i boligen til hvilken tid, og når du legger deg om kvelden vil et blikk på smarttelefonen kunne være nok til å sjekke at ytterdøren er låst, og du kan sette på alarmen.

Les også: Styr vannkokeren med mobilen

Men er det sikkert?

Nye teknologier gir ikke bare deg muligheter, men også utfordringer.

DinSide.no har tidligere skrevet om låsesmeder som hevder at teknologien bak elektroniske låser ikke alltid er like pålitelig, noe som naturligvis kan by på utfordringer når du vil inn.

Per Bugten hos Låshuset Larsens Eftf. AS. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Per Bugten hos Låshuset Larsens Eftf. AS. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


– Jeg har vært borti at elektronikken har streiket, og da får du ikke låst opp døren fra utsiden. Løsningen blir å låse seg inn en bakdør eller lignende. Men på mange elektroniske låser kan du ha en manuell nøkkellås som kan overstyre den elektroniske låsen, sa Per Bugten hos Låshuset Larsens Eftf. AS da vi snakket med ham i mai i år, og la til:

– Jeg har selv en lås med fingeravtrykkleser, og har lite problemer med å bruke den. Problemet kommer først hvis man er skitten på fingrene, eller våt på hendene. Da kan leseren få problemer. Mange slike låser har også problemer med små barnefingre.

På den annen side så vurderer forsikringsbransjen fortløpende om det finnes gode grunner til å gi forsikringsrabatt for el-låser.

– Hvis man ser etterhvert at disse låsene er mye bedre enn andre, så vil det nok komme en rabatt etter hvert. Men det er for tidlig å si ennå, sa produktutvikler Linda Engen, hos Gjensidige til DinSide.no.

Tør du stole på teknologien? Tyvene henger også med i utviklingen: Sjekk biltyvenes nye triks