Lar du deg friste?

Melder du deg på en konkurranse, bør du lese konkurransebetingelsene.

«Vi trekker en vinner av gratis strøm i ett år, hver eneste måned».

Og det høres jo fristende ut. For hvem vil vel ikke ha gratis strøm?

Men det du heller burde spørre deg selv om er hva bedriften som står bak konkurransen får igjen for å dele ut gratis strøm. At den bare er mer godhjerta enn resten av strømbransjen, er ikke veldig sannsynlig...

Ved å delta i konkurransen godtar du nemlig at telefonnummeret ditt blir brukt til telefonsalg av en rekke strømselskap.

LES OGSÅ: Slik takler du falske profiler på Facebook

Du vil bli ringt opp

Over 4000 nordmenn har i skrivende stund likt strømkonkurransen.no på Facebook, i håp om å stikke av med gratis strøm i ett år.

Ifølge konkurransevilkårene, trekkes det ut en vinner hver måned som skal få gratis strøm.

 FRISTENDE:  Det kan høres så enkelt og greit ut å bli med i en konkurranse med gratis strøm som premie, men konsekvensene i etterkant bli vel så slitsomme. Foto: DANNY TWANG / NTB SCANPIX
FRISTENDE: Det kan høres så enkelt og greit ut å bli med i en konkurranse med gratis strøm som premie, men konsekvensene i etterkant bli vel så slitsomme. Foto: DANNY TWANG / NTB SCANPIX Vis mer


Det mange ikke får med seg er hva det innebærer å delta i konkurransen, som kommer frem i konkurransebetingelsene:

«Ved deltagelse i konkurransen godtar man også å bli kontaktet av Handelsmegleren AS telefonisk angående et godt tilbud på Strøm. Samtykket gjelder inntil man ber om å bli avmeldt fra Handelsmeglerens telefonregister og på tross av at man er registrert i Reservasjonsregisteret.

Du gir ditt samtykke til at dine opplysninger blir gitt videre til konkurransens samarbeidspartnere, og at de kan kontakte deg via telefon og elektronisk post (f.eks e-post, sms, mms) i markedsføringsøyemed. Oversikt over sponsor/samarbeidspartnere finnes nederst på denne side.»

I etterkant av konkurransen vil du derfor bli oppringt av en representant for Handelsmegleren AS. Du vil ikke ha vunnet konkurransen, men få et tilbud om strøm i tre måneder. Her er det fort gjort å misforstå.

Flere av konkurransens følgere, har skrevet kritiske innlegg på konkurransens Facebook-profil.

Blant annet dette:
«Hei. Jeg har blitt oppringt av dere der det ble sagt at jeg ikke var årsvinner, men at jeg hadde vunnet 3mnd med rente og gebyr fri strøm.. Veldig hyggelig det tenke jeg, men da jeg fikk mld om å bekrefte så stod det at jeg hadde byttet til Helgeland kraft og at en oppsigelse innenfor di 3 mnd ville koste meg 450 kr.»

 SJEKK BETINGELSENE:  Dette står det i konkurransebetingelsene til Strømkonkurransen.no. Foto: FAKSIMILE
SJEKK BETINGELSENE: Dette står det i konkurransebetingelsene til Strømkonkurransen.no. Foto: FAKSIMILE Vis mer


LES OGSÅ: Nordmenn svindlet for 210 millioner i 2014

Du kan melde deg av ringelista

Agentia er selskapet som står bak konkurransen.

- Strømkonkurransen fungerer veldig enkelt ved at deltakerne melder seg inn gjennom våre annonser på Facebook. Alle deltakere er dermed med i trekningen av gratis strøm i ett helt år, den 1. hver måned opp til 25.000 kWh eller 10.000 kroner. Vinneren får så beskjed om å endre faktureringsadresse hos sin strømleverandør til vår postadresse, sier styreleder for Agentia AS, Jonathan Firdaous til Dinside.

Han forteller også at det kun er strømbruken som dekkes av konkurransen, ikke nettleia.

- Er det mulig å melde seg av konkurransen slik at man unngår telefonene med tilbud om strøm?

- Det er mulig å melde seg av konkurransen. Ved å henvende seg til oss, fjerner vi deltakeren fra oppringningslisten. De får fortsatt muligheten til å være med i trekningen av gratis strøm i ett år, svarer styrelederen.

LES OGSÅ: Nye regler for telefonsalg skal stenge konkurransefella

Hva om du har reservert deg mot telefonsalg?

Forbrukerombudet reagerer på flere ting i den pågående konkurransen.

- Konkurransevilkårene som tilsier at man vil bli ringt opp i etterkant av konkurransen, må formidles på en mye tydeligere måte, slår Frode Elton Haug, juridisk direktør i Forbrukerombudet, fast ovenfor Dinside.

Han understreker at dette er spesielt problematisk for folk som har reservert seg mot telefonsalg. Det hjelper ikke at det er skrevet inn i konkurransebetingelsene at dette ikke gjelder.

- De som har reservert seg kan gi en anmodning om å bli ringt opp likevel, men det holder ikke at det står skrevet i betingelser som er gjemt bak et spørsmålstegn, understreker han.

LES OGSÅ: Seks tips for å stanse plagsomt telefonsalg

 SKEPTISK:  Frode Elton Haug, juridisk direktør i Forbrukerombudet, råder folk til å være veldig skeptiske til slike konkurranser. Foto: PER ERVLAND
SKEPTISK: Frode Elton Haug, juridisk direktør i Forbrukerombudet, råder folk til å være veldig skeptiske til slike konkurranser. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Må være tydeligere

Han sier videre at selskapet ikke har noen garanti for at forbrukeren har klikket seg inn og lest konkurransebetingelsene, og har dermed heller ikke gitt noen anmodning om å bli ringt opp.

Informasjonen som selskapet har gjemt bak et lite spørsmålstegn under konkurranse-skjemaet, er altså ikke tydelig nok.

- Betingelsene må stå klare og tydelige der navn og adresse fylles ut. Her er det altfor dårlig opplyst, sier Haug.

Han forteller videre at dette er snakk om en markedsføringsmodell med en premie der formålet er at folk skal bli ringt opp i etterkant med et annet tilbud.

- Folk må være veldig skeptiske til slike konkurranser. På en generell basis kan vi si at strømtilbud du får via telefon sjeldent er de beste tilbudene. Det er knyttet store kostnader til de som skal selge dette via telefon, og dermed går strømprisene opp, forklarer direktøren.

- Det kan virke som om selskapet gir et inntrykk av at man har vunnet når de ringer forbrukeren opp igjen, når det i realiteten er snakk om et tre måneders tilbud om strøm som alle blir tilbudt. I slike avtaler det ofte snakk om bindingstid på strømmen etter at denne perioden går ut, advarer han.

LES OGSÅ: Lurt av drømmebil-selger

Slik svarer Agentia

Agentias styreleder hevder de vil ta hensyn til bemerkningene fra Forbrukerombudet.

Konkurranser

Leser du konkurransebetingelsene? (Avsluttet)
Ja, det er sunn fornuft.(49%) 448
Nei, det gjør jeg ikke.(18%) 169
Ja, men bare noen ganger.(18%) 168
Nei, men jeg vet jeg burde det.(14%) 131
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Vi tar Forbrukerombudets signaler på alvor og vi jobber kontinuerlig med å tydeliggjøre blant annet konkurransevilkår for deltakerne, sier han.

Han hevder likevel at Strømkonkurransen.no følger reglene når det kommer til reservasjoner mot telefonsalg.

- Strømkonkurransen forholder seg til bransjestandardene i henhold til reservering mot telefonsalg. Forbrukerombudet har ikke henvendt seg til oss, men vi følger kontinuerlig med på utviklingen i bransjen. Vi ønsker å følge Forbrukerombudets anbefalinger og vil tilpasse oss disse også i fremtiden, avslutter han.

Forbrukerombudet har oppgitt til Dinside at de vil ta kontakt med selskapet.

LES OGSÅ: Hold telefonselgerne unna