Lånekassen vil vite hvor du bor

Vil kontrollere at stipend kun går til dem som har rett på det.

- Min oppfatning er at de aller fleste studentene, nå snakker vi om 99 prosent av dem, er ærlige, sier Liv Simonsen i Lånekassen.  Foto: Lånekassen
- Min oppfatning er at de aller fleste studentene, nå snakker vi om 99 prosent av dem, er ærlige, sier Liv Simonsen i Lånekassen. Foto: Lånekassen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I disse dager vil studenter over hele landet bli kontaktet av Lånekassen for å dokumentere at de har flyttet hjemmefra. Grunnen til at Lånekassen vil vite dette, er at studenter som bor hjemme ikke har rett til å få deler av lånet omgjort til stipend.

– Dette er en ordning som er basert på tillit, og det er viktig at pengene går til dem som har rett på det, sier Liv Simonsen, fagdirektør i Lånekassen til DinSide.

Det er ikke snakk om småpenger: Hele 36.320 kroner er det enkelte studenter svindler til seg.  Foto: Per Ervland
Det er ikke snakk om småpenger: Hele 36.320 kroner er det enkelte studenter svindler til seg. Foto: Per Ervland Vis mer


Da Lånekassen gjennomførte en lignende undersøkelse i fjor, kom det frem at 3,6 prosent av de som ble kontaktet hadde oppgitt uriktige opplysninger til Lånekassen. Er disse resultatene representative, betyr det at 1.944 studenter får stipend de ikke har krav på.

– Disse resultatene, sammen med reaksjoner fra ærlige studenter som irriterer seg over at andre jukser til seg penger, viser at en ny kontroll er nødvendig, sier Simonsen.

Kommentar: Hva er verst: Snyte på skatten eller snike på trikken?

55 millioner på avveie?

Det er heller ikke småpenger de svindler til seg. For den enkelte student er det snakk om at man kan få inntil 40 prosent av lånet omgjort til stipend om man ikke bor hjemme, består eksamen og ikke har inntekt/formue over grensene. Dette kan utgjøre opptil 36.320 kroner. Bor studentene hjemme, mister de denne retten.

–Dersom man kan legge til grunn at resultatene fra kontrollen i 2011 er representative - tilsvarer dette et potensielt svindelbeløp rundt 55 millioner, sier Simonsen.

Hun tror imidlertid ikke at det er snakk om at så mange som 3,6 prosent av de som kunne bodd hjemme lyver om bosituasjonen sin.

– Min oppfatning er at de aller fleste studentene, nå snakker vi om 99 prosent av dem, er ærlige. Men på akkurat dette området er det noen som velger å jukse til seg et stipend fra staten som de ikke har rett på.

Simonsen forteller at 55 millioner tilsvarer rundt 1 % av det som ble tildelt i utdanningsstipend i 2010-2011 ( 4,7 milliarder). Hun synes likevel er viktig å sørge for at det blir korrekt, slik at støtten går til dem som trenger det.

Du trenger ikke lyve: Slik ble Christian Hellstrøm kvitt 100.000 kroner av studiegjelden

Ikke glem å svare!


Ikke alle som bor borte vil bli kontrollert. Lånekassen innhenter kun informasjon fra tusen studenter fra hele landet. Men er du blant dem som får en henvendelse fra dem, er det viktig at du svarer.

– Svarer du ikke, anser vi dette som et tegn på at du bor hjemme, selv om du bor borte. Hvis du ikke svarer på Lånekassens henvendelse etter gjentatte purringer, tolker vi det som at du har gitt feil opplysninger, sier Simonsen.

De som blir kontrollert blir bedt om å sende dokumentasjon på at de bor borte, for eksempel i form av kopi av leiekontrakt.

Har huseier somlet med å gi deg kontrakt? Last ned gratis her!

Kan miste støtte eller ende i fengsel

Blir du tatt i å lyve om bosituasjonen din, kan det få alvorlige konsekvenser. I første omgang mister du retten til å få omgjort lån til stipend. Men du vil også miste rett til støtte (ikke bare stipend, men også lån), betalingsutsettelse og rentefritak i like mange semestre som du har gitt uriktige opplysninger.

– I de alvorligste tilfellene kan studentene miste retten til studiestøtte for alltid, og forholdet kan bli politianmeldt, sier Simonsen.


Hun vil oppfordre alle som har gitt uriktige opplysninger, eller der bosituasjonen har endret seg, til å melde fra til Lånekassen nå.

– Jo fortere man får ryddet opp, jo mindre alvorlige blir konsekvensene, påpeker Simonsen.

Det er imidlertid ingen som trenger å hoppe høyt, hver gang det ringer på døren. (Med mindre de har snytt på lisensen også.) For kontrollen foretas skriftlig, det er ikke snakk om hjemmebesøk.

- Nei nei nei nei, det gjør vi ikke, dette skjer skriftlig. Vi får dessuten inn tips fra ærlige studenter som irritere seg over de som jukser. Vi følger alltid opp tips, sier Simonsen

Les også: Ikke stress med nedbetaling av studiegjeld

Positiv utvikling

Kontroll av bosituasjon er ikke hverdagskost hos Lånekassen. De gjennomfører heller ikke slike store kontroller hvert år. Forrige kontroll var i fjor, før der i 2008, og så kun et fåtall ganger før det.

– Vi ser er en positiv utvikling fra 2008 til 2011, og det er bra. Men allikevel er vi av den oppfatningen at det utgjør så store beløp fra staten, og for den enkelte student, at det er nødvendig å følge det opp. Stipendordningen vil kunne miste sin legitimitet hvis pengene går til studenter som ikke har rett på det sier Simonsen.